2009 m. lapkričio 17 d., antradienis

Šokoladinis pyragas su kriaušėmis ir marcipanais

Savaitgalis buvo stipriai kulinarinis. Vienas pagrindinių jo akcentų - šokoladinis pyragas su kriaušėmis.
Šis receptas buvo surastas mano kambariokės. Kartą gamino, nelabai išėjo, bandėm sujungti bendrą patirtį ir žiūrėti, kas išeis. Ta proga, net pagaliau nusegamą formą teko įsigyti. Išėjo visai neblogai. Netgi labai gerai. Pyragas buvo sunkus, saldus, ryškiai šokoladinis.
Padaryta pora savų pakeitimų: kad pyragas būtų dar tobulesnis, įsiliejo marcipaninis sluoksnelis, o šokoladiniam įdarui šokolado pritrūko, tai įversta po ranką pasitaikiusio mėtinio šokolado gabaliukų, kuris suteikė savotiško prieskonio :) Ir, apžvelgus panašius receptus bei įvertinus iškeptą produktą, dėl viso pikto kitą kartą įdėčiau vienu kiaušiniu daugiau į įdarą, nes dabar jis nenoriai stingo...

Šokoladinis pyragas su kriaušėmis ir marcipanais

Produktai (26cm forma, tiktų ir mažesnė)

* 140 g kambario temperatūros sviesto
* 1/3 puodelio cukraus
* 1/2 arb. š. druskos
* 1/2 arb. š. vanilės ekstrakto
* 1/2 puodelio kakavos
* 1,5 puodelio miltų

* 1 puodelios grietinėlės
* 120 g juodojo šokolado, sulaužyto gabalėliais
* 1 kiaušinis
* 1 kiaušinio trynys
* 4 š. cukraus
* 1 arb. š. vanilinio cukraus
* 2-3 vidutinės kriaušės
* 200 g marcipaninės masės
* 100 g cukraus pudros

Tešla:
1. Sviestą išsukti su cukrumi, suberti kakavą, druską, miltus ir viską gerai išmaišyti.
2. Tešlą įdėti į šaldytuvą ir palaikyti ją ten, kol bus paruoštas įdaras.

Įdaras:
1. Marcipaninę masę sumaišyti su cukraus pudra.
2. Užvirinti grietinėlę su cukrumi. Užvirus nuimti nuo ugnies, suberti šokoladą ir maišyti, kol jis ištirps.
3. Pravėsus įmaišyti kiaušinį, trynį ir vanilę.

Sudėjimas:
1. Išsviestuoti formą, į ją įkloti tešlą.
2. Ant tešlos lygiu sluoksniu paskirstyti marcipaninę masę.
3. Ant marcipanų supilti šokoladą, į jį subesti kriaušes.
4. Kepti iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 10 min., po šio laiko kriaušes apibarstyti cukrumi, ir kepti toliau, kol cukrus karamelizuosis, o šokoladinė masė taps standi. (Orginaliame recepte buvo parašyta, kad dar kepti 20 min., tačiau mums pyragas iš viso kepėsi apie valandą...)
5. Jei įdaras atrodo skystokas, pyragą valgyti pravėsusį.


1 komentaras:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...