2012 m. liepos 18 d., trečiadienis

Vaniliniai ledai su rabarbarais ir braškėmis

Tik vakar grįžau po savaitės Nidoje, poryt - jau į Paryžių.. Šią vasarą stengiamės kompensuoti praėjusios parduotos nuobodumą.

Tradiciškai valgome daug arbūzų: maniškis buvęs arbūzų plantacijos darbuotojas, tad žino daugybę tips'ų, kaip išsirinkti skaniausią ir kiekvienas arbūzo pirkimas yra savotiškas varžymasis, ar pavyks nupirkti skanesnį nei prieš tai buvęs. Praėjusią vasarą vienintelė atrakcija buvo vidury nakties nueiti iki maximos, išsirinkti skaniausią arbūzą ir prašyti salės darbuotojo perpjauti pusiau.. Ilgainiui net atpažinti pradėjo, o kiti pirkėjai prašydavo išrinkti ir jiems. Iš tikrųjų pradėjau mėgti arbūzus.

/

Būnant pajūryje pagaliau išbandžiau savo apgailėtinąjį grilį! Nusipirkusi jį internetu svaigau kelias savaites kaip vos ne ant kiekvieno kampo darysiu bbq, nes iki tol neturėjau nei griliaus, nei kur jį statyt, nei transporto, su kuriuo galėčiau nusigabenti tą neegzistuojantį grilių į neegzistuojančią bbq parčio zoną. Pamačius tą skardos gabalą entuziazmas iškart prapuolė. Bet vis tiek ta rūdijanti skardutė ir keli rimčiau atrodantys iešmai į lagaminą pajūrin pakliuvo, ir tikrai dėl to nesigailiu. Nors dėl gana nevykusio oro tą bbq vakarėlį pavyko surengt tik vieną kartą, paliko tik geriausius įspūdžius. Mėsos marinavimo receptą jau seniau buvau nusižiūrėjusi iš Rennie, kuris labai patiko. Jei oras rugpjūčio pradžioje, kai vėl vyksiu į pajūrį, bus mažiau bjaurus, manau,  kartosim.

/

Poryt prasidės nauji iššūkiai Prancūzijoj. Pagaliau nutarėm apsistoti nebe viešbutyje, o apartamentuose, kuriuose turėsim nuosavą virtuvę ir galėsim nuosavom rankom pačiupyt prancūziškas gėrybes. Beliko tik išmokti keliasdešimt maisto produktų pavadinimų prancūziškai, iššniukštinėt krūvas jūros gėrybių receptų ir, matyt, pasiimti kartu nemažai aktyvintos anglies. Arba mažiau valgyti nepažįstamų gyvių.

Ir receptas. Pirmieji mano ledai! Visad maniau, jog pasigaminti naminių ledų yra gana lengva, tik kažkodėl vis neprisiruošdavau. Tačiau prieš visiems išsiskirstant atostogauti ir tuštinant šaldytuvą, atsirado poreikis sunaudoti nemažą kiekį naminių kiaušinių ir va, prašau, ko ne pretekstas pagaliau pasigaminti ledų ?
Nuo pat pavasario svajojau apie naminius ledus su rabarbarais ir braškėmis (kai gaminau dar buvo pats įkarštis ir rabarbarų, ir braškių), tad tiesiog paėmiau bazinį vanilinių ledų receptą, o įdarą jau suimprovizavau.
Nors dar neužšaldyta rabarbarų-braškių masė turėjo ryškų saldžiarūgštį skonį, galutiniame produkte realiai jautėsi tik braškės :/ Žinoma, galima naudoti bet kokias kitas uogas ir vaisius ar išvis nedėti jokių priedų. Rabarbarus ir braškes su cukrumi kaitinau atskirai, nes nenorėjau, jog dėl skirtingų virinimo laikų  braškės  stipriai sukristų, bet manau kitą kartą būtų galima terliotis mažiau ir virinti iškart kartu.
Likusį skystį nuo uogų/rabarbarų galima pavirinti ilgiau iki tirštesnio sirupo ir panaudoti kaip užpilą prie blynelių arba tų pačių ledų. O kodėl gi nesupylus jo į ledukų formeles ir neužšaldžius ?
Kadangi tai mano pirmieji ledai ir neturiu jų gaminimo aparato, labai bijojau prastos ledų konsistencijos. Masę permaišyti pradėjau nuo pat jų 20'os minutės buvimo šaldiklyje ir paranojiškai tai kartojau kas 20 minučių. Taip, realiai visas procesas užtruko ilgai ir MB pasakytų, jog tai per daug varginantis receptas, bet man patiko :)

/

Vaniliniai ledai su rabarbarais ir braškėmis

Ledams:
* 300 mL riebios grietinėlės (>30 % riebumo)
* 200 mL riebaus pieno
* 2 vanilės lazdelės
* 4 kiaušinių tryniai
* 85-100 g cukraus (pagal skonį)


Priedui:
* 250 g braškių, sujpaustytų ketvirčiais
* 300 g rabarbarų, nuluptų ir supjaustytų gabalėliais
* 3+3 Š. cukraus arba pagal skonį
* 2-3 Š. vandens


1. Prikaistuvyje užkaisti pieną ir grietinėlę.
2. Vanilės lazdeles perpjauti išilgai, iškrapštytas sėklas ir pačias lazdeles įmesti į prikaistuvį. Skysčiui beveik užvirus nukaisti ir leisti pabręsti  5 minutes, po to vanilės lazdeles ištraukti.
3. Trynius išsukti su cukrumi, kol masė pabals ir taps puri.
4. Karštą skystį po kelis šaukštus pilti į trynius pastoviai maišant. Supylus apie pusę pieno, kiaušinių masę supilti į prikaistuvį ir vėl užkaisti pastoviai maišant.
5. Kaitinti maišant tol, kol masė pradės tirštėti ir apvels medinio šaukšto nugarėlę. Po to perpilti į ledų gaminimo aparatą ir laukti, kol ledai patys pasidarys, arba:
6. Perpilti į seklų indą ir masei atvėsus patalpinti šaldiklyje. Šaldyti tol, kol masė pradės tvirtėti, tada ją permaišyti/perplakti ir vėl pastatyti atgal į šaldiklį. Praėjus 20-40 min. po maišymo, veiksmą pakartoti, ir taip kelis kartus. Per paskutinį permaišymą supilti priedą, o ledams visiškai sušalus galima mėgautis.


Kol ledai šąla:
7. Prikaistuvyje užkaisti braškes/rabarbarus su 3 šaukštais cukraus, šaukštu kitu vandens ir kaitinti, kol sukris iki norimos konsistencijos.
8. Perkošti per sietelį ir, likus 20-40 min. iki įmaišymo į ledus, įdėti į šaldiklį, jog būtų panašios temperatūros kaip ir ledų masė.

/

Vanilinių ledų receptas: The MasterChef Cookbook

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...