2012 m. gegužės 22 d., antradienis

Rabarbarų pyragas trupinių paviršiumi

Man kaip prisiekusiai pelėdai lankymasis turguose yra sudėtingas dalykas. Nei laiku, nei vietoje, tiesą sakant. Tačiau noras džiaugtis sezoninėmis gėrybėmis stipresnis už neišsimiegojimą ir priverčia apsipirkti ne po darbo, o prieš jį. Taigi, nukoviau rabarbarų visus 2 kilogramus, ir džiaugiausi visą savaitgalį.. Tiesa, kelis stiebus užsišaldžiau, nes pagalvojau, jog vasarą taip pat surasiu ką su jais veikti (kas skaito angliškai, nemažai patarimų šaldymui galima rasti čia), nors ir dabar dar turėčiau ką veikt, nes beieškant receptų su rabarbarais, radau sūrpyragį, mille-feuille, tarte-tatin... Žodžiu, su jais galima kepti viską. Taigi, dalį užšaldžiau, vasaros pabaigai pasiruošiau rabarbarų likerio, sekmadieninius lietinius dorojom kartu su rabarbarų kremu, o likusiais 2 receptais pasidalinsiu netrukus.

Pradžioje - rabarbarų pyragas. Perskaičius receptą pasirodė identiškas jau gamintam (vien dėl to panašumo drįsau sour cream keisti pasukomis), man jis patiko, tad drįsau pakartoti naudojantis kitu receptu, irrr rezultatas buvo visai kitoks, daug įvairesnio skonio ir tekstūros, puikus ir netgi puošnus :)

/

Rabarbarų pyragas trupinių paviršiumi
(kepiau 20cm diametro apvalioje formoje)

* 50 g sviesto
* 25 g šviesaus muscovado cukraus (naudojau tamsų, manau, būtų galima naudoti ir demerara)
* 40 g cukraus
* 0,25 arb. š. vanilės esencijos
* 100 g miltų
* žiupsnelis druskos

* 250 g rabarbarų, nuluptų, supjaustytų 2,5 cm storio griežinėliais
* 50 g cukraus
* 2 arb. š. miltų

* 6 Š. grietinės (keičiau pasukomis)
* 1 didelis kiaušinis
* 1 kiaušinio trynys
* 1 arb. š. vanilės esencijos
* 100 g miltų
* 100 g cukraus
* 0,5 arb. š. geriamosios sodos
* 0,5 arb. š. kepimo miltelių
* 0,25 arb. š. druskos
* 75 g sviesto, kambario temperatūros
* 50 g maltų migdolų ar lazdyno riešutų

Trupiniai:
1. Sviestą išlydyti, sudėti abiejų rūšių cukrų ir maišyti, kol ištirps, masė taps panaši į karamelę.
2. Įpilti vanilės esencijos, suberti miltus, druską ir išmaišyti iki trupinių.
3. Masę prispausti ir padėti į šaldytuvą sušalti.

Rabarbarai:
4. Rabarbarus sumaišyti su cukrumi ir miltais, atidėti ~15 min., retkarčiais pamaišant, kad vienodai apsiveltų išsiskyrusiomis sultimis.

Tešla:
5. Inde išplakti kiaušinius, grietinę/pasukas ir vanilę.
6. Atskirame dubenyje išsijoti miltus, cukrų, druską, kepimo miltelius ir sodą.
7. Į miltus įtrinti sviestą, kad susidarytų trupiniai.
8. Įmaišyti maltus riešutus.
9. Supilti kiaušinių masę į trupinius ir gerai išmaišyti.

Pyrago sudėjimas:
10. Kepimo formą ištiesti sviestiniu popieriumi, paskleisti tešlą, suberti ant viršaus rabarbarus (išsiskyrusias sultis nupyliau). Sušalusią trupinių masę supjaustyti riešuto dydžio gabalėliais, kuriuos paskirstyti ant rabarbarų.
11. Kepti ~40 min. iki 190 laipsnių įkaitintoje orkaitėje, kol įkištas pagaliukas ištrauktas bus sausas.
12. Iškepus leisti atvėsti, viršų galima apibarstyti cukraus pudra.

/

Šaltinis: delicious., 2011 03

3 komentarai:

  1. Aš ir kepiau savaitgalį rabarbarų pyragą...su daug daug rabarbarų :)šitas taip pat atrodo puikuoliškai, ypač, kai pagalvoju apie stiklinę šalto pieno :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. na, šitame rabarbarų saikingai, dėl to jis nėra labai drėgnas ir pienas puikiai derėtų ;)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Bandysim pasigaminti si grazuoli. :)

    AtsakytiPanaikinti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...