2010 m. rugsėjo 17 d., penktadienis

Chai želė su avietėmis

Rodos, šis nelauktas ruduo pasigavo ir mane. Sėdžiu, sloguoju, geriu šiltą pieną su medumi... Tiek dalykų norėjau pasipasakot, o dabar tiesiog įsijautinėju į Alpių pievų medaus poskonius, ir nežinau nuo ko pradėti.
Gal nuo to, kad kitą penktadienį, t.y. lygiai po savaitės, pirmą kartą savo gyvenime dalyvausiu vestuvėse. O su jom didelis galvos skausmas, nes svetys aš nelabai pasiturintis, nebent iškept kažką skanaus galiu, bet ir čia bėda - nežinau koks vestuvių vertas kepinys atlaikys maratoną Vilnius-Kaunas-Kėdainiai-Alytus-KažkokiasodybaprieAlytaus, nes pati nežinau, ar atlaikysiu. Tad matyt kurį vakarą paaukosiu to vienintelio skanumyno paieškai..
Ir dar pasiguost norėjau, kad praeito savaitgalio sugrįžimas į virtuvę, buvo didelė nesėkmė :( Ruošiant blynus nusiimprovizavau, nors jie ir buvo valgomi, o vat varškės spurgyčių virimo ypatumus perpratau tik ant paskutinės partijos :S BET, bet vienas patiekalas nusisekė, apie jį ir papasakosiu :)
Jį įkvepė pagaminti Cancan'o avietės pieno drebučiuose (vien dėl jų užsuku :>), realiai nieko stebuklingo neišradau, tik truputėlį patobulinau. Ne pirmą kartą dirbau su želatina, bet ir vėl kilo dilema: ar su ja elgtis taip, kaip nurodyta ant pakuotės, ar taip, kaip mus mokė per laboratorinius. Ant pakuotės liepia želatiną suberti į karštą vandenį ir išmaišyti, jokiu būdu nepilti vandens ant želatinos, tuo tarpu laboratoriniuose darbuose buvo privaloma ją užpilti šaltu vandeniu ir mažiausiai pusvalandį palikti brinkti, ir jau tik po to šildyti, maišyti... Į galvą įgrūsti dalykai nugalėjo, ir aš želatiną brinkinau. Ji sustingo, ir, rodos, normaliai, kaip ir visada :) Ir dar kartą pagalvojau, kaip būtų gerai turėti agar-agaro, kuris bene visom savo savybėm yra geresnis už želatiną. Et, sugrįš geri laikai, reikės užsukti į Skonio studiją...

Chai želė su avietėmis

Produktai:

* prieskoniai pagal skonį, kiekis iš akies ir nepagailėti: kardamono, gvazdikėlių, pipirų žirnelių, cinamono lazdelių, pankolių, anyžių, džiovinto imbiero
* 900 mL pieno
* 1 puodelis labai stiprios juodosios arbatos
* pakelis vanilinio cukraus
* cukraus kiekis pagal skonį/arbatos stiprumą
* 2 pakeliai želatinos (neturiu kol kas po ranka tiksliems gramams)
* ~1L aviečių

(1. Želatiną užpilti šalta arbata ir palikti brinkti iki momento, kol prireiks ARBA suberti jau į paruoštą karštą skystį)
2. Į puodą suberti prieskonius, užpilti pienu, užkaisti ir virti ant silpnos ugnies apie 10-15 min., kol visi aromatai ir skoniai stipriai išsiskleis.
3. Pieną perpilti per sietelį, kad nusikoštų visi prieskoniai, supilti arbatą, vanilinį cukrų ir toliau saldinti cukraus šaukštais, kol bus pasiektas norimas saldumas.
4. Būsimą želė išpilti į formą, sumesti avietes ir įdėti į šaldytuvą ilgokam laikui, kol sustings. Skanaus :)


Recipe in English
Chai jelly with raspberries

* spices up to your taste: cardamom, cloves, peppercorns, cinnamon sticks, fennel seeds, aniseeds, dry ginger
* 900 mL of milk
* 1 cup of very strong black tea
* 2 tbs of vanilla sugar
* sugar up to your taste/tea strength
* 2 sachets of gelatine
* ~1L of raspberries

1. Put all spices in a large bowl, pour the milk and heat up to boiling point. Then simmer for about 10-15 minutes till all the flavors come out.
2. Strain milk through the sieve to get rid of all the spices, then pour in the tea, stir in vanilla sugar and sprinkle on gelatine.
3. Add sugar tablespoon by tablespoon until you get the desired sweetness.
4. Pour the liquid into the pan, throw in raspberries and place the pan in the refrigerator for a few hours or untill the jelly stiffens.

5 komentarai:

  1. Nesu ragavusi šio deserto "Can Can" picerijoje (nes šios vietos tiesiog ypatingai vengiu :D ), bet taviškis desertas atrod ir skaitosi labai skaniai ir įdomiai. Juolab, aš chai gerbėja, tai tikrai mielai pasivaišinčiau :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. et, aš irgi stengiuosi vengti visų tų picerijų, nes vėliau sąžinė graužia, bet vis paslysdavau (blush) dabar, kai mama apsinuodijo čili kaime, manau, susilaikyti bus lengviau :S
    o šita želė mielai pavaišinčiau, nes darbo nedaug, tik jau matyt be aviečių :/

    AtsakytiPanaikinti
  3. Labai įdomiai skamba - gundo pabandyti :)
    O dėl can can - tik nevalgykit ten esančio balto padažo - jis ten laikomas nežinia kiek ir net normaliai indai neperplaunami prieš įpilant naują. Brrr (dirbanti pasakojo). Išvis iš kavinių man kolkas tik sushi gaminančios įstaigos kolkas atrodo normaliai

    AtsakytiPanaikinti
  4. nerealiai skaniai atrodo, ir toks lengvas desertas :)
    gaminsiu!

    AtsakytiPanaikinti
  5. tikiuos, kad viskas pavyks ir, svarbiausia, patiks :) beje, pagaliau prisiminiau pažiūrėti, kiek gi tos želatinos reikia, taigi - 25 g :)

    AtsakytiPanaikinti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...