2010 m. rugsėjo 10 d., penktadienis

Braškių pyragas trupinių viršumi

Gyvenimas toks stulbinantis. Paskutiniu metu vis prisimenu frazę (jau nebepamenu kieno): gyvename tik vieną kartą, bet kiekvieną dieną.
Ir kiekvieną dieną tikrai gyvenu iš visų jėgų: praktikoje dirbu tokiu tempu, kad jau per pačią pirmą dieną įvykdžiau savaitės programą, nuo pastovaus stovėjimo prie svarstyklių pavargo kojos, ir nors beveik visą laiką dirbu su pincetu, nerandu laiko išsipešioti nuosavų antakių.
Po darbo susitikimai su saviškiu, su kuriuo einame šerti šiais metais ko tais visai nevalgių antyčių, o po to jau ir vakaras, labanakt vaikučiams.
Tik darbas ir tegelbėja nuo užgriuvusių nelaimių, kurios, rodos, gali nutikti tik dar tolimesniems žmonėms nei pažįstamų pažįstamiems. Ir maistas. Nes naktį atsigulus miegoti bene vienintelė raminanti mintis, tai maisto gamyba. Nors dabar dažniausiai valgau ganėtinai padorioje darbovietės valgykloje, šį savaitgalį bus sugrįžimas :)
O receptas, beveik kaip visada, iš jau ganėtinai senų laikų, kai gyvenau savo ramaus ir lėto gyvenimo oazėje Bristolyje, ir dar braškių buvo pilna. Gaminau pačią paskutinę naktį prieš išvykstant, tad nuotraukos labai jau paskubom. Beje, tai pats pirmas pyragas, kurį iškepiau ir net neparagavau. Bet maniškis, kitą dieną grįžęs iš darbo ir vietoj manęs radęs tik šį pyragą šaldytuve, pasakojos, ganėtinai skaniai vienu prisėdimu vyriškai sukirtęs.

Braškių pyragas trupinių viršumi

Produktai:

Viršus:
* 0,5 puodelio miltų
* 1/3 puodelis rudojo cukraus
* žiupsnis druskos
* žiupsnis malto kardamono
* žiupsnis malto cinamono
* 0,5 puodelio pekano riešutų (keičiau graikiniais), susmulkintų iki trupinių
* 60 g išlydyto sviesto

Pyragas:
* 2 puodeliai miltų
* 2 arb. š. sodos
* 1/4 arb. š. druskos
* 1 arb. š. malto kardamono
* 90 g minkšto sviesto
* 2/3 puodelio cukraus
* 2 dideli kiaušiniai
* 2 arb. š. citrinos žievelės
* 1 arb. š. vanilės esencijos
* 3/4 puodelio pasukų
* 1 puodelis braškių, supjaustytų ketvirčiais (manau, tiktų ir šaldytos)

1. Inde išmaišyti visus viršui skirtus produktus (išskyrus sviestą), tuomet supilti išlydytą sviestą ir pirštukų pagalba maišyti, kol susiformuos trupiniai. Atidėti į šaldytuvą.
2. Kitame inde išsijoti miltus, druską, sodą ir kardamoną.
3. Atskirame inde sviestą išplakti su cukrumi iki vientisos masės. Įplakti kiaušinius, citrinos žievelės ir vanilę, kol masė pasidarys puri. Atsargiai įmaišyti pasukas.
4. Į skystą masę neskubiai įplakti sausus produktus, nepersistengti.
5. Pasinaudojus mentele ar šaukštu, švelniai įmaišyti braškes.
6. Gautą tešlą paskleisti išsviestuotoje ar sviestiniu popieriumi išklotoje formoje, ant viršaus užberti trupinius ir kepti apie 35-45 min. iki 190 laipsnių įkaitintoje orkaitėje. Iškepus leisti atvėsti apie 10 min. ant grotelių.


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...