2010 m. kovo 28 d., sekmadienis

Marokietiška morkų ir pomidorų sriuba su avinžirniais ir lęšiais


Šįkart, pagaliau, nebe saldus blogo įrašas. Rodos, pyragus toli gražu ne kiekvieną dieną kepu, bet nuotraukos - vien jų. Žinoma, ir padažus prie makaronų vis kitokius paruošiu, ir tą pačią grikių košę nepaprastai valgau, bet ranka nenoriai kyla įamžinti nors ir skanų, bet vis dėlto ganėtinai kasdienišką patiekalą. O gal atbaido ir daugumą blogerių kamuojanti bėda su nuotraukų fonu, apšvietimu ir panašiai.
Šitai sriubai irgi mažai trūko iki išnykimo amžinybėje, šiaip ne taip tik paskutinis dubenėlis įkrito į kadrą. O pagaminti ją įkvėpė Sainsbury's pirkta analogiška sriuba, kuri labai patiko. Pakuotę iškart išmečiau, tad tiksliai nežinojau, ką reikia dėti, internete irgi neradau būtent tokios sriubos recepto, bandžiau improvizuoti... Ir, su žemai nuleista galva, turiu prisipažinti, kad pirktinė sriuba buvo skanesnė nei pasigaminta pačios. Rodos, ir tiršta buvo, ir prieskonių krūvas subėriau, bet ne į tą pusę nusiviriau. Bene didžiausia klaida (kuri buvo akivaizdi iš pat pradžių, bet ignoravau), kad nenaudojau jokio sultinio. Pirktinėje tiesiog plaukiojo mėsos gabaliukai, o aš vis tiek nutariau pasikliauti skaitytais receptais, kuriuose visuose iki vieno buvo naudojamas tik vanduo. Ir šiaip, sriuba vegetarinė. Žodžiu, sriubai trūko to tokio sriubiško mėsiškumo, sūrumo. Ir, kaip visad, naudojant imbierą, aš su juo persistengiu - įberiu mažytį žiupsnelį (naudoju maltą), o visas patiekalas jau ir įgauna ryškų imbierinį aštrumą... Taigi. Bet pati sriuba yra maistinga, net ir su minėtom klaidom, ji buvo vis tiek skani, o naudojant teisingą sultinį, būtų išvis dieviška :) Tikslių proporcijų nerašau, nes realiai viską dėjau iš akies.

Marokietiška morkų ir pomidorų sriuba su avinžirniais ir lęšiais

Produktai (4-5 porcijos)

* ~80 g lęšių (nevirtų)
* ~200 g avinžirnių (nevirtų)
* 2 vidutiniai svogūnai, supjaustyti
* šlakelis alyvuogių aliejaus + arb. š. sviesto
* 3-4 vidutinės morkos, smulkiai supjaustytos
* 2 skiltelės česnako, susmulkintos
* 3-4 pomidorai, susmulkinti
* nedidelė cinamono lazdelė
* žiupsniai/pagal skonį: druskos, maltų juodųjų pipirų, chilli flakes, maltos ir/ar šviežios kalendros, kumino, imbiero
* 3-4 stiklinės vandens (pagal norimą tirštumą) arba savavališkai pakeisti sultiniu
* keletą skiltelių citrinos (kiek bus valgytojų)

Tadouira'i:

* ~200 g pomidorų pastos
* 3-4 šaukštai miltų
* 3-4 šaukštai citrinos sulčių
* keletas kalendros lapelių (neturėjau, dėjau žiupsnį maltos)

1. Pagal instrukciją ar naudojamą techniką išsivirti lęšius ir avinžirnius.
2. Įkaitintoje keptuvėje su riebalais apkepinti svogūną, kol šis pasidarys permatomas.
3. Suberti visus prieskonius, česnaką (išskyrus druską ir cinamono lazdelę), pakepinti, kol pradės skleistis kvapai.
4. Į keptuvę sudėti morkas ir pomidorus, troškinti, kol šie pradės minkštėti.
5. Puode užvirinti pasūdytą vandenį (arba sultinį), suversti keptuvės turinį, įmesti cinamono lazdelę, sudėti ankštinius ir pavirti, kol skoniai susimaišys.
6. Kol sriuba verdasi, atskirame inde sumaišyti visus tadouira'i skirtus produktus iki vientisos košelės ir įmaišyti ją į sriubą, pavirti dar keletą minučių.
7. Prieš patiekiant į kiekvieną dubenėlį dar įspausti citrinos sulčių.

2010 m. kovo 20 d., šeštadienis

Tartaletės su raudonaisiais kertuočiais ir kivi


aiaiaiai, kaip greit prabėgo pusė mėnesio. Per jį kažkodėl neturėjau jokio ypatingo noro gaminti, o jei ką ir pagaminau, iš principo neįsidėmėjau recepto ir tingėjau traukti fotoaparatą. Po apsilankymo pas saviškį (vienintelės lauktuvės iš svečios šalies - pipirmetės esencija ir tartaro rūgštis :)), kur, priešingai nei Lietuvoje, jau lengvas pavasaris, žydi snieguolės ir kačiukai, o parkuose pėdinėja storos žąsys, antys ir gulbės, sugrįžau ir vėl atsidūrus internete apėmė kulinarinis šokas: žmonės tiek daug visko skanaus prigamino, o aš - nieko ! Sunku ir nupasakoti tą nejaukią būseną. Ypač, kad 52 savaičių projekte praėjo daugybė savaičių, kuriose mielai būčiau sudalyvavusi. Tad tik grįžau, ir kitą dieną jau viriau sriubą (apie kurią, kaip visada, po kelių savaičių ar dar vėliau). O dabar, kai pribaiginėju užsilikusią mielinę tešlą (tiksliau, bandau iš jos kažką išspaust, gal vis dėlto kepant išsipūs ?), nutariau pagaliau pasidalinti eiliniu desertu (turiu porą užsilikusių sriubų, bet kažko nedrįstu pasidalint; mėsą ignoravau).
Nieko panašaus nebūčiau gaminusi, jei ne nusipirktos tartalečių formelės ir maximoje per akciją nugriebti raudonieji kertuočiai (dragon fruit). Šiek tiek pagooglinus, atradau idealiai tinkamą mano turimiems ištekliams receptą. Taigi - ganėtinai paprastos ir vis tiek truputį gurmaniškos tartaletės:

Tartaletės su raudonaisiais kertuočiais ir kivi

Produktai (8 * 12 cm diametro formelės)

* 220 g (2 stiklinės) miltų
* 115 g minkšto sviesto
* 35 g miltinio cukraus
* žiupsnis druskos
* 1 kiaušinis (dėjau 2)
* 1/4 arb. š. vanilės esencijos

* 75 g minkšto sviesto
* 50 g miltinio cukraus
* 2 kiaušiniai
* 1 arb. š. citrinos žievelės
* 1 arb. š. apelsino žievelės
* 45 g maltų migdolų
* 25 g miltų
* 1 raud. kertuočio vaisius
* 1 kivi vaisius (sunaudojau 2)

Tešla:
1. Cukrų ir druską prasijoti kartu su miltais, įmaišyti sviestą, kol susidarys smulkūs trupinukai.
2. Įmušti kiaušinį, įpilti vanilės esencijos ir minkant suformuoti vientisą tešlos gumulą.
3. Tešlą apvynioti maistine plėvele ir padėti šaltai pailsėti 30 minučių.

Įdaras:
1. Išplakti sviestą su cukrumi iki purios masės.
2. Sudėti kiaušinius, citrusinių vaisių žieveles ir vėl gerai išplakti.
3. Įmaišyti maltus migdolus ir miltus.

Sudėjimas:
1. Šaltą tešlą iškočioti iki kelių milimetrų storio ir iškloti ja išsviestuotas formeles.
2. Įdėti keletą šaukštų įdaro, ant viršaus sudėti vaisių gabaliukus.
3. Kepti įkaitintoje iki 200 laipsnių orkaitėje apie 25 minutes. Išėmus leisti pravėsti apie 5 min. ant grotelių, tada jau galima išimti iš formų.



O iš tos vargšės mielinės tešlos teišėjo kietos ir nesaldžios aguoninės sraigės, et... (Gerai, kad vakarykštis mielinis pyragas iškepė toks skanus :>)

2010 m. kovo 7 d., sekmadienis

Vietnamietiškas bananų pyragas


Nors dabar ir šalčiausios kalendorinio pavasario naktys, man vis tiek jau atėjo pavasaris. Pavasaris, nes jau nebesinori aštrių ir karštų sriubų bei troškinių, o ranka pati tiesias link šviežių daržovių prekybcentry. Nebeiškenčiau ir su didžiausiu pasimėgavimu pasigaminau ir suvalgiau pirmąsias šiais metais Insalata Caprese, apie kurias visą žiemą net pagalvot nenorėjau, nors tikrai mėgstu. Jau, rodos, tiesiog jaučiu, kaip aunuosi lengvučius pavasarinius batelius, numetusi į šalį tuos sunkius žieminukus... Ir kompiuterio darbalaukis pasipuošė pavasarinio Paryžiaus nuotrauka. Pavasaris, nes aš jį jau užuodžiu, ir širdis tuoj išsprogs kaip pavasarinis pumpuras nuo šito palaimingo jausmo. Pavasaris, nes vėl iš naujo įsimyliu :)
Po tokio įvadinio žodžio, reiktų pavasariškai lengvo patiekalo, bet abejoju, ar tokį turiu. Oh well.
Na, tegu tai būna bent jau desertas iš šiltos šalies - Vietnamo.
Pamačius šito pyrago nuotrauka, reakcija buvo - WOW. Nors realiai ir nemėgstu bananų, šis receptas atsidūrė must make sąraše. Ir ilgai jame bergždžiai neužsibuvo.
Taigi, prisipirkus bananų, kiaušinių ir kondensuoto pieno, sugaišus ne tiek jau ir daug laiko virtuvėje, rezultatas garavo ant stalo... Skonis ? Per daug vilčių dėjom į saldinto kondensuoto pieno saldumą ir nuvertinom Lietuvoje parduodamų bananų nesaldumą, t.y. pyragas buvo netgi tik vidutiniškai saldus. Be to, kepinys - natūralus zakalcas, nes recepte nėra net mažiausios intensijos padaryti šį pyragą nors šiek tiek puriu. Ir šiaip, galėčiau tai pavadinti tiesiog bananiniu omletu (kiaušiniene ? Pastoviai maišau šias sąvokas, mūsų šeimoje vadina atvirkščiai nei kulinarinėse knygose), iškeptu orkaitėje. Žinoma, paskaičius sudėtį, akivaizdu, kad rezultatas ir turėtų būti būtent toks, na, bet, virtuvėje pastoviai tikiesi kažkokio stebuklo iš paprastų dalykų... :) Kas valgė, tam patiko, bet antrą kartą negaminčiau, nes yra ir skanesnių kepinių.

Vietnamietiškas bananų pyragas

Produktai (24cm forma):

* 6 dideli bananai (geriausia būtų stipriai prinokę ir, žinoma, saldūs), supjaustyti griežinėliais
* 60 g cukraus pudros (na, ir dar mažiausiai porą šaukštų, jei bananai yra lietuviškai saldūs)
* 7 kiaušiniai
* 380 g saldinto kondensuoto pieno
* 250 g saldžios grietinėlės sviesto, ištirpdyto
* 4/3 puodelio miltų

1. Bananų griežinėlius išmaišyti su cukraus pudra ir atidėti į šalį pabūti kambario temperatūroje kokį pusvalandį.
2. Išplakti kiaušinius ir sumaišyti juos su kondensuotu pienu bei ištirpdytu sviestu. Įmaišyti miltus ir gerai išplakti.
3. Atsargiai sudėti bananus ir išmaišyti.
4. Masę supilti į išsviestuotą formą ir kepti apie valandą iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje.


2010 m. kovo 3 d., trečiadienis

Paprastasis brownie


oho. Net nepastebėjau, kaip atėjo kovas ir išėjo trumputis pavasaris. Per daugybę darbų ir įtemptą tvarkaraštį, ne kiekvieną dieną plika akimi saulę pamatau. Didžiąją savaitės dalį mano gyvenimą sudaro miegas-mokslai-mokslai-miegas... Apie maistą galiu sau leisti pagalvoti nebent tik artėjant savaitgaliui, ir net ne kiekvieną dieną turiu laiko permest akim naujus receptus, atsiradusius internete (!).
Tad pirmą laisvesnę popietę, valgant pirktinius koldūnus su grietinės padažu, nutariau prisiminti, kaip kažkada seniai seniai, kai turėjau daugiau laisvo laiko, su kambarioke susipirkom bazinių produktų (DAUG sviesto, DAUG šokolado, kiaušinių ir miltų) be jokios idėjos, ką norim kept, ir išsikepėm be galo paprastą ir be galo skanų brownie, mmmm...
Ieškant (jau po to, kai susikrovėm visas turimas atsargas) tinkamo recepto, pasimatė viena akivaizdi problema - žmonės retai kepa tiesiog brownie, būtinai įdeda kažkokio specialaus ingrediento, gamina veganinius, gluten-free ar dar kažkokius superinius brownius, tad tikrai reikėjo paieškoti to pačio paprasčiausio varianto (na, ir rastas yra su aptepu, kurį patingėjom daryt). Kai paragavom savo kepinio, supratom, kodėl visi jį taip turbina - skonis dieviškas, idealiai šokoladinis ir prie jo tinka beveik viskas :)
Iš tikrųjų, nebūtinai reikia kažko ypatingo, kad būtų skanu. Ir sekmadienio rytą, bepjaunant trečią gabalėlį šio pyrago pakartojimui, kažkodėl pradingsta visos bėdos, ir šiokiadienio rutina tampa nebesvarbi :)

Paprastasis brownie

Produktai (naudojau 24 cm diametro formą):

* 3/4 puodelio kakavos
* 0,5 arb. š. sodos
* 150 g sviesto, ištirpdyto
* 0,5 puodelio verdančio vandens
* 2 puodeliai cukraus
* 2 kiaušiniai
* 150 g arba 4/3 puodelio miltų
* 1 arb. š. vanilės esencijos
* 1/4 arb. š. druskos
* 1 puodelis juodojo šokolado gabaliukų


1. Sumaišyti dideliame inde kakavą ir kepimo miltelius. Įmaišyti pusę pasiruošto sviesto.
2. Supilti verdantį vandenį ir maišyti, kol masė pasidarys vientisa. Sudėti kiaušinius, cukrų ir likusį sviestą. Gerai išmaišyti.
3. Sudėti miltus, druską ir vanilę. Gerai išplakti ir suberti šokolado gabaliukus, dar kartą atsargiai išmaišyti.
4. Masę supilti į išsviestuotą formą ir kepti įkaitintoje iki 200 laipsnių orkaitėje apie 40 minučių.


2010 m. vasario 19 d., penktadienis

Itališka vestuvių sriuba


Buvau prižadėjus savo geram draugui, jog būdama namie užsikviesiu į svečius ir kuo nors pavaišinsiu. Artėjant apsilankymui, pasiteiravau, ko labiausiai norėtų. Atsakymas - kažko iš viduržemio regiono virtuvės, ir geriausiai būtų sriuba - nei nudžiugino, nei nuliūdino. Žinoma, sriubų pasirinkimas tikrai nemažas, bet kažkodėl viskas tuo momentu atrodė nusibodę, pomidorų ir panašios sriubos visai netraukė, tad... Ši irgi neatrodė kažkas, bet dar nebuvau gaminusi mėsos kukuliukų. Kadangi šaldytuve liūdėjo keletas pievagrybių, sumečiau ir juos. Mamai patiko, draugui lyg irgi taip pat (jis tikėjosi pomidorų :)), man irgi visai tiko, nors antrą kartą nežinau, ar gaminčiau (iš tų kukuliukų tikėjausi daug daugiau).

Itališka vestuvių sriuba

Produktai (4-5 porcijos):

* 4 puodeliai sultinio
* keletas šaukštų alyvuogių aliejaus
* 1 morka, susmulkinta
* 1 vidutinis svogūnas, supjaustytas
* ~150 g špinatų
* 1 puodelis makaronų
* druskos, maltų j. pipirų, lauro lapų, baziliko, raudonėlio
* ~200 g faršo (naudojau jautienos)
* 1 paplaktas kiaušinis
* 1 skiltelė česnako, susmulkintos
* ~40 g tarkuoto kietojo sūrio (pvz., Džiugo)
* 1/4 puodelio batono trupinių
* žiupsnis malto muskato

1. Įkaitintoje keptuvėje su aliejumi ant vidutinės ugnies apkepinti morkas, svogūnus ir pievagrybius (aš pievagrybius kepiau atskirai, kad šie normaliai karamelizuotųsi). Uždengus apie 5 minutes patroškinti.
2. Tuo tarpu iš faršo, kiaušinio, sūrio, česnako, duonos trupinių ir muskato mišinio suformuoti mažyčius kukuliukus, telpančius į šaukštą.
3. Daržovėms apkepus, perkelti jas į kaistantį sultinį su prieskoniais ir lauro lapais. Skysčiui užvirus, atsargiai sumesti kukuliukus.
4. Po trumpo laiko sumesti makaronus ir viską pavirti dar apie 10 minučių, arba kol ir makaronai, ir kukuliukai bus išvirę.
5. Pabaigai sumesti špinatus ir pavirti, kol šie nuvys. Sriuba paruošta :)


2010 m. vasario 18 d., ketvirtadienis

Lietiniai blynai su pievagrybių, špinatų ir ožkų sūrio įdaru


Netikėtai praėjo ilgasis savaitgalis, netgi su pora švenčių. Ketinau per tą laiką papildyti savo blogą, bet netikėtai neturėjau nei vienos nuotraukos su savimi, o valentino dienos molten lava cake'ai (pagaliau po ilgų paieškų pavyko rasti ramekinus už prieinamą kainą VV) ir užgavėnių vafliniai blynai su vyšnių padažu (ačiū Žaidimų aikštelei, mamai taip patiko, kad liepė nurašyt receptą :)) liko taip pat neįamžinti, nes patingėjau rasti vietą nikonui ir taip prikrautame lagamine...
Taigi, nors užgavėnės ir praėjo, pasidalinsiu blynų receptu.
Tai buvo mano patys pirmieji crepai. Peržiūrėjus daugybę pačių blynų ir įdarų variantų, šiaip ne taip atsikapsčiau...
Daug metų mačiau močiutę ruošiant juos, ir tai atrodė lengva (na, iš tikrųjų ir yra lengva, tik reikia įgudimo). Labiausiai bijojau tešlos suplakimo. Žinoma, turiu plaktuvą, mažiau darbo nuosavomis rankomis, bet svarbiausia nepriplakti daug oro, juk blynai neturi būti purūs... Nežinau, kaip mano močiutė plaka, bet man pasisekė išplakti taip, jog ir po valandos tešlos poilsio, nuo paviršiaus nugraibiau mažiausiai 6 šaukštus standžių putų...
Blynai pūtėsi, nebuvo jau tokie gražūs, bet vis tiek, galutinis variantas, jau po visko, buvo skanus :)

Lietiniai blynai su pievagrybių, špinatų ir ožkų sūrio įdaru

Blynams (8-10 blynų):

* stiklinė pieno
* 0,5 stiklinės miltų
* 2 kiaušiniai
* žiupsnis druskos
* 1,5 šaukšto cukraus
* 1 šaukštas išlydyto sviesto

1. Sumaišyti dubenyje visus sausus produktus.
2. Mišinyje padaryti duobutę ir į ją sumušti kiaušinius. Atsargiai išmaišyti sukant iš išorės į dubens vidų, t.y. į kiaušinius.
3. Po truputį supilti pieną pastoviai maišant, jog nesusidarytų gumuliukų. Paruošus tešlą, atidėti ją valandai pailsėti.
4. Prieš pat kepimą supilti išlydytą sviestą, gerai išmaišyti ir kepti gerai įkaitintoje keptuvėje (saviškę pradžioje tepiau aliejumi, bet vėliau užteko ir sviesto iš tešlos) pilant į ją maždaug po samtį tešlos. Apkepti iš abiejų pusių.
5. Iškepus atidėti ir, atėjus reikiamam momentui, pripildyti įdaru.

Įdarui:

* 1 vidutinis svogūnas, susmulkintas
* 2 skiltelės česnako, susmulkintos
* ~ 200 g pievagrybių, supjaustytų
* ~ 120 g špinatų
* 1 Š. sviesto + 1 Š. aliejaus
* 0,5 arb. š. džiovinto čiobrelio (šviežio - daugiau)
* druskos, j. pipirų pagal skonį
* gera sauja ožkų sūrio
* 1/3 puodelio balzaminio acto

1. Keptuvėje įkaitinti aliejų ir jame apkepti svogūnus, kol šie pradės ruduoti.
2. Sudėti česnakus ir apkepti apie minutę, arba kol šie paskleis aromatą.
3. Įdėti sviestą, palaukti, kol šis ištirps, ir sudėti pievagrybius bei paprieskoninti. Kepti apie 5 min., kad pievagrybiai paruduotų.
4. Į keptuvę sumesti špinatus ir pakepti, kol šie nuvys.
5. Dubenėlyje pavirinti balzaminį actą, kol nugaruos visas actas ir liks sirupo pavidalo skystis.
6. Į lietinių vidurį dėti po porą šaukštų keptuvės turinio, užbarstyti sūriu ir sulanksčius apšlakstyti balzaminiu sirupu.


Šaltiniai:

2010 m. vasario 7 d., sekmadienis

Prancūziška bulvių ir svogūnų sriuba


Ši sriuba visai manęs neviliojo. Su užsidegimu vartant Julios Child Mastering the Art of French Cooking, pastarąją su pasibodėjimu praleisdavau, nes ji tokia tiesiog paprasta. Ir vis dėlto, kai į Lietuvą buvo atslinkę tie dideli šalčiai, ir iki parduotuvės nuslinkti mažiausiai norisi, reikia verstis iš to, ką randi šaldytuve ir maisto atsargų spintelėse. O kieno namuose nerasi bulvių ir svogūnų/porų? (gerai, mano namuose bulvių nebūna, bet mamos - visad atrasiu)
Dėl viso pikto, dar panaršiau internete, paskaitinėjau komentarus, ir tikrai, žmonės gamina šią sriubą, ir ji jiems patinka, tad kodėl nepabandžius ir man ?
Tai nėra pati pati skaniausia sriuba, kurią man teko valgyti, bet vis dėlto dar kartą įsitikinau prancūzų genialumu iš paprastų ir pigių produktų pagaminti kažką skanaus.
Originaliuose receptuose dažniausiai naudojami porai, bet svogūnai taip pat nėra uždrausti, tad nepasikuklinau juos panaudoti.
Nors sriuba ganėtinai tiršta ir soti, vis tiek prie jos paruošiau krutoniukų (supjaustyti porą riekių batono kubeliais, apšlakstyti alyvuogių aliejumi, krūva prieskonių ir įmesti į karštą orkaitę kokioms 10-15 minučių).
Žinau, kad šią sriubą darė ir viešino daugelis, bet šia nemirtinga bei pigia klasika noriu pasidalinti ir aš :)

Prancūziška bulvių ir svogūnų sriuba

Produktai (~5 porcijos):

* 0,5 kg bulvių, nuskustų ir supjaustytų
* 0,5 kg svogūnų, smulkiai supjaustytų
* reikiamas sviesto/alyvuogių aliejaus
* 4-5 stiklinės sultinio, arba pagal norimą tirštumą
* druskos (priklauso nuo sultinio sūrumo), ir nepagailėti maltų j. pipirų bei muskato
* ~ 150 mL grietinėlės

1. Užkaisti sultinį, sumesti bulves ir virti.
2. Kol sultinys verda, keptuvėje įkaitintuose riebaluose apkepinti svogūną, kol šis pasidarys permatomas (neturi pradėti karamelizuotis)
3. Iškepusius svogūnus suversti į sultinį ir virti, kol daržovės taps visiškai minkštos. Paprieskoninti pagal skonį.
4. Sriubą sutrinti trintuvu, prieš patiekiant įpilti šlakelį grietinėlės ir mėgautis šiuo paprastu patiekalu :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...