2010 m. birželio 28 d., pirmadienis

Įspūdžiai iš UK

Baisiai seniai nieko nerašiau, o rodos, kad gaminau kažką, nors ir sesijos metu. Ir dabar jokio recepto neįdėsiu, nes su savim teturiu vieno patiekalo nuotraukas, bet jo receptas liko Lietuvoje...
Taip, jau kelias dienas esu Bristolyje, Anglijoje, šalyje, kurioje yra puikiausios sąlygos maisto gamybai, bet aš kažkodėl dar tam nesusikaupiu. Nuėjus į artimiausią Sainsbury's ištinka lengvas šokas vien pamačius mažiausiai penkių rūšių rudajį cukrų (lietuviškais standartais vertinant) arba atskirą miltų rūšį, skirtą padažams... Net nepradedu minėti visų stebuklų, kurie slepiasi rytietiškų produktų skyriuose. Ir pagaliau pradedu suprasti užsienietiškuose bloguose minimas sąvokas, pvz., chicken casserole pieces, nes taip, jie turi tokio tipo vištieną parduotuvėse.
Ir vis tiek didžioji dalis pirkėjų apsiriboja šaldytais ir konservuotais pusfabrikačiais, dėl ko, iš tikrųjų jų net nekaltinu, nes jei Lietuvoje pusfabrikačiai būtų tokio skonio ir tokie pigūs, matyt niekad nebūčiau pati pradėjus gaminti.
Taigi, toks mano pirmasis įrašas iš Anglijos virtuvės, kurioje guli niekam nereikalingos dvi wok keptuvės, krūvos kepimo formų ir puodų, bet nei vieno dangčio, o maždaug 30 metų senumo orkaitė nori ar nenori viską kepa su vėjeliu... :) Einu ruošti eilinės daržovių sriubos ir kauptis įdomesniems virtuvėms projektams...

2010 m. birželio 10 d., ketvirtadienis

Štrudelis su obuoliais ir kriaušėmis


Naktys kol kas vis dar trumpėja, vis daugiau jazminų pražysta saulėkaitoje, o porą kartų per savaitę radikaliai besikeičiantis oras kelia depresiją, nes į mažytį lagaminuką, išvažiuojant vos kelioms dienoms, reikia įtalpinti ir šiltesnių, ir šaltesnių drabužių. Dar pora savaičių, pora egzaminų, ir pagaliau išvyksiu iš Lietuvos mėnesį paatostogauti kaip namų šeimininkė :) Laukiu nesulaukiu, nes sesijos metu maisto gamyboje - visiškas štilis (pirmą kartą klausimas - o ką šiandien valgyt? - man sukelia depresiją, o parduotuvėje - panikos priepuolį). Jei ne mama, kurią reikia maitinti/vaišinti, matyt, misčiau tik makaronais, bandelėm ir obuoliais.
Bet mano išbandytų receptų skrynelėje vis dar guli keletas užslėptų... Šį štrudelį teko kepti taip seniai, kad aš vargiai prisimenu proporcijas/kiekius, o viskas buvo improvizuojama, tad net ir pasitikrint negaliu. Todėl iškart atsiprašau už sunkiai nusakomus produktų kiekius, bet patyrusiai šeimininkei tai neturėtų būti kliūtis :> Tegaliu pasakyti, kad buvo skanu :)

Štrudelis su obuoliais ir kriaušėmis

Produktai:

Tešla:
* 375 g sluoksniuotos bemielės tešlos (t.y. sunaudojom pusantro lakšto)
* 1 puodelis džiūvesėlių trupinių
* 0,5 puodelio skysto, išlydyto sviesto

Įdaras:
* 2 vidutiniai obuoliai, supjaustyti kubeliais
* 2 vidutinės kriaušės, supjaustytos kubeliais
* keletas Š. cukraus (arba pagal skonį/vaisių saldumą)
* vanilinio cukraus, cinamono, malto muskato, malto kardamono, truputis rozmarino
* 200 g džiovintų uogų, išmirkytų vandenyje, rome ar pan. (galima keisti tiesiog razinomis)
* keletas Š. kakavos ir/ar sauja šokolado gabaliukų (nebūtina)
* keletas Š. šokoladinio likerio (nebūtina)
* gabalėlis sviesto

* pora šaukštų skysto sviesto ir kiaušinio plakinys aptepimui


1. Visus produktus, skirtus įdarui (išskyrus likerį, jei jį naudojat), sumaišyti.
2. Pusę šios masės apkepinti/patroškinti įkaitintoje keptuvėje su sviestu, kol vaisiai suminkštės (galima įdėti šiek tiek papildomai cukraus, kad gautųsi labiau karamelinė masė)
3. Apkeptus vaisius sumaišyti su likusiais (supilti likerį).

4. Pirmąjį visą sveiką lakštą iškočioti ant miltuoto paviršiaus iki permatomo plonumo (kaip sakoma, taip plonai, kad laikraštį būtų galima per jį skaityti :)), bet tešla neturi plyšinėti.
5. Visą lakštą patepti sviestu, pabarstyti trupiniais.
6. Vienam gale išilgai lakšto kraštinės (ne per visą lakšto plotą) išdėlioti įdarą (mums šiek tiek atliko, tad suvalgėm taip), ir po to prasideda lankstymo/sukimo menas. (Kadangi įdaro daug ir jis sunkus, o tešla plonytė ir jos kiekis ribotas, todėl išsikočiojome dar pusę vieno lakšto, su kuriuo dar kartą apsukome įdarą).
7. Gerai viską užspaudus, užslėpus visus įplyšimus, štrudelį patepti sviestu ir kiaušinio plakiniu (arba atvirkščiai, taip ir nenusprendėm, kuri seka būtų teisingesnė :)).

8. Šį turtą saugiai perkelti ant sviestiniu popieriumi išklotos skardos ir kepti apie 40 min. iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje.


Mes valgėme su ledais, bet siūlau sukombinuotą iš kelių receptų ir asmeninės patirties
vanilinį padažą:

* Stiklinė pieno
* 1,5 Š. cukraus
* 0,5 arb. š. vanilinio cukraus.
* kiaušinio trynys
* 1 Š. krakmolo

1. Viską sumaišyti iki vientisos masės ir atsargiai kaitinti maišant virš nedidelės ugnies, kol pradės tirštėti.


2010 m. birželio 4 d., penktadienis

Zacherio tortas


Taigi taigi taigi. Pagaliau šiandien apturėjau pirmąjį beprotiškąjį šios sesijos egzaminą, tad labai reikia tokios atgaivos, kaip maistas. Per visą praėjusią savaitę ilsėjausi nuo kompiuterio, tuo labiau nuo foodblogų (net nepamenu, kada paskutinį kartą buvau tastespottinge !), nes lankymasis juose mane stipriai demotyvuoja mokytis... Bet šiandien, prieš pradedant vėl mokytis kitam egzaminui, valgydama makaronus (kurie, tarp kitko primena vaikystę (prisimenant 52 savaites)), nutariau aprašyti tortą, kurį dabar galima nusipirkti keliose kepyklėlėse (gabalėlis šio skanumyno atsieina 4 lt).
Kai tik pamačiau šį tortą Virtuvėje. Nuo...Iki..., iškart sau pasakiau: reikia.
Gamyba labai paprasta (tik pačios sau apsunkinom gyvenimą tuo, kad kepėm 2 atskirus biskvitus - pabijojom savo lygaus pjaustymo ypatumų), o skonis - dekadentiškas. Valgai ir supranti, kad valgai tiesiog kokybišką, rimtą tortą (nors visi piktybiškai jį vadino pyragu), kurio skonis stovint vis gerėja (bent taip teigia mama, valgiusi jį visą savaitę).
Jo puošybai pagaliau panaudojau jau kadais pirktą konditerinį švirkštą, beeet, kadangi, kaip ir visada, man transportuojant šilumai jautrius kepinius namo, buvo stebėtinai karšta, ir visas tas papuošimas atsidūrė ant indo sienelių lipnios, rudos masės pavidalu. Vos neapsiverkiau pamačius, kas liko iš mano taip kruopščiai darytų papuošimų :(
Taigi, karališkas, austriškas, Zacherio tortas:

Zacherio tortas

Produktai (bendra išeiga - 1,5 kg<)

Tešlai:
* 150 g sviesto, minkšto
* 125 g miltelinio cukraus
* 8 kiaušiniai (tryniai atskirai nuo baltymų)
* 200 g juodojo šokolado (50-55 proc.)
* 125 g miltų

Pertepti:
* 250 g abrikosų džemo
* 1 Š. citrinos sulčių (dėjau daugiau, nes labai tinka ir skanu)

Glaistui (atliko dar apie 1/2 puodelio):
* 200 g juodojo šokolado
* 150 g miltelinio cukraus
* 200 mL grietinėlės (riebios)
* 1/2 arb. š. vanilės esencijos

1. Tešlai sviestą išsukti su cukrumi iki purumo, įmaišyti po vieną trynius.
2. Šokoladą išlydyti virš verdančio vandens vonelės, ir atsargiai supilti į pasiruoštą masę (žiūrėti, kad nebūtų labai karšta, nes gali sutraukti kiaušinį). Įmaišyti prasijotus miltus.
3. Baltymus išplakti iki standžių putų. Visų pirmą įmaišyti tik 1/4 jų, po to likusius. Nepersistengti su maišymu, te lieka dar truputį ne iki galo išmaišyta.
4. Tešlą sukrėsti į išsviestuotą formą (sviesto negailėti, nors gal geriau būtų sviestinis popierius ar net silikoninė forma, nes šiek tiek prikepa) ir kepti iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 40-55 min., arba kol įkištas į vidų pagaliukas liks sausas.
5. Iškepus ištraukti ir palikti pravėsti kelias minutes ant grotelių. Visai atvėsusį - perpjauti pusiau.

6. Džemą gerai išmaišyti su citrinos sultimis, ir geriausiai būtų pertrinti per sietą. Juo pertepti biskvito lakštus, šonus bei viršų.


7. Glaistui visus produktus šildyti ir maišyti iki vientisos, lygios masės. Aplieti tortą, aplyginti su peiliu.

8. Paruoštą tortą dėti pailsėti kelioms valandoms į šaldytuvą. Jei pageidaujama, galima šiek tiek papuošti.


Šaltinis: Virtuvė. Nuo...Iki... 2010 05

2010 m. gegužės 28 d., penktadienis

Rabarbarų pyragas su karameline plutele


Paskutiniu metu esu labai labai labai užsiėmusi: sesija kaip niekada sunki ir susideda net (!) iš 4 egzaminų, dar reikia tvarkytis profesinės praktikos reikalus, o kur vis dar niekaip neužsibaigiančios paskaitos... O vargšai receptai tupi sau užmiršti kukliame aplanke ir laukia savo eilės. Tad kadangi iki traukinio turiu šiek tiek laisvo laiko, greitai greitai surašysiu receptą pyrago, kurį kepiau jau laaabaaai seniai..... Pyragas vienas tų paprastųjų, kai tingi žaisti su super metodikom, o nori paprastai sumaišyti turimus produktus ir jau mažiau nei už valandos gardžiuotis šiltu naminiu pyragu. Nors dar šiltas jis yra super drėgnas. Bet vis tiek skanus :)

Rabarbarų pyragas su karameline plutele

Produktai:

* 3/2 puodelio rudojo cukraus
* 1/2 puodelio minkšto sviesto
* 2 kiaušiniai
* 1 arb. š. vanilės esencijos
* 2 puodeliai miltų
* 1/2 arb. š. druskos
* 2 arb. š. sodos
* 1/2 puodelio pasukų
* 2 puodeliai stambiai susmulkintų rabarbarų (naudojau ~4-5 stiebus)

Trupiniams:
* 1/2 puodelio rudojo cukraus
* 2/3 puodelio miltų
* 5 Š. minkšto sviesto
* 1 arb. š. cinamono

1. Ištrinti kartu sviestą su cukrumi, įmaišyti kiaušinius ir vanilę.
2. Kitame inde išsijoti kartu miltus, druską, kepimo miltelius.
3. Sausus produktus po truputį įmaišyti į kiaušinių masę.
4. Per 2 kartus įmaišyti pasukas.
5. Į masę įmaišyti rabarbarus.

6. Trupiniams skirtus produktus maišyti/trinti iki, žinoma, trupinių pavidalo.

7. Pyrago tešlą suversti į sviestiniu popieriumi išklotą arba sviestu išteptą formą. Ant viršaus paskleisti trupinius. Kepti iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 40-50 minučių.


2010 m. gegužės 22 d., šeštadienis

Beveik spaghetti carbonara, tik su ikrais


Ilgą laiką didelio dėmesio neskyriau žuviai ir kitiems panašiems dalykams, bet dabar mano meilė lašišai, ančiuviams, krevetėms, ikrams, etc tiesiog nenumaldoma. Jei vienu momentu buvau apsėsta sriubų manijos, tai dabar akys vis užkliūva už kokio žuvies recepto. O dar labiau kliūva už akcijų :>
Ir jei dauguma žmonių taupymo laikotarpiu valgo košes ir makaronus, aš valgau ikrus (jų atsargas kaupiu lygiagrečiai su kruopomis). Arba, kai jaučiuosi kažką labai gero nuveikus, traukiu tuos pačius ikrus ir atsargiai dedu ant šviežio batono, patepto sviestu (ir citrinos užspausčiau, tik pastoviai pamirštu). Nesakau, kad valgau kiekvieną dieną, bet tom retom retutėm progom, kai norisi save pasilepinti (šokolado juk galima ir kelias plytas daugmaž ramia širdimi sukirsti ir po to atgailauti dėl pilnėjančios figūros, o vat su ikrais viskas daug taupiau einasi, ir formos mažiau kenčia :)), ištraukiu iš slėptuvės mėnesį kitą saugotą skardinėlę...
Tad tarkim, kad ir jums kartais kyla pasibodėjimas, kuria poza valgyti tą prabangų delikatesą. Siūlau spaghetti carbonara, tik pižoniškiau. Žodžiu, liaudiškai tariant - išpindėjimas. Patiekalas dekadentiškas, tingus, bet savotiškai viliojantis. Pagaminimas paprasčiau nei paprasta, o skonis - tiesiog. Bijojau, kad nenusiseks su kiaušinio dalimi, bet matyt patirtis virtuvėje daro savo, ir viskas pavyko puikiai.
P.S.: juodieji pipirai tikrai svarbūs skoniui !

Beveik spaghetti carbonara, tik su ikrais

Produktai (1 asmeniui):

* makaronai (kiek esate pajėgus suvalgyti)
* 2 Š. alyvuogių aliejaus
* 1 česnako skiltelė, susmulkinta
* 1 kiaušinis
* saujelė ar kelios kieto sūrio (naudojau parmidžianą)
* druskos, šviežiai maltų juodųjų pipirų
* 2-3 šaukštai ikrų

1. Makaronus išvirti pagal instrukciją iki al dente ir gerai nusunkti.
2. Keptuvėje įkaitinti aliejų ir jame lengvai apkepinti česnakus, kol pasiskleis kvapas. (Neleisti paruduoti, nebent jei mėgstate ryškų česnakų skonį).
3. Kiaušinį išplakti su pipirais, druska ir didžiąja dalimi sūrio.
4. Makaronus versti į keptuvę ir gerai išmaišyti, kad tolygiai pasidengtų aliejumi. Keptuvę nuimti nuo ugnies.
5. Atsargiai, pastoviai maišant į makaronus supilti kiaušinių masę ir maišyti tol, kol visi makaronai ,,apsivels''(žiūrėti, kad nebūtų per daug karšta, nes kiaušinis iškart pavirs kiaušiniene).
6. Patiekti užbarsčius likusiu sūriu, dar užmalti papildomai pipirų ir uždėti ikrus.

2010 m. gegužės 8 d., šeštadienis

Kakavinis ricottos sūrio pyragas su žaliosiomis citrinomis


Mamyčių diena jau gan senokai praėjo, bet vis tiek pasidalinsiu pyrago receptu, kurį kepiau šia proga. Ilgokai turėjau pagalvoti, kokio gi pyrago galėtų norėti mano mama (tortas, žinoma, būtų tikęs geriau, bet kažkaip nedrįsau su juo prasidėti). Ir tada aš prisiminiau skanųjį šokoladinį varškės pyragą, kurį valgydavome vasarą Nidoje...
Anksti ryte mama atsikeldavo ir eidavo apsipirkti, kol aš dar miegu kambaryje, vėsinamame marių vėjo. Sugrįžus ji tepdavo sumuštinius (pačius paprasčiausius, bet turiu pripažinti - nors ir valgiau juos kiekvieną rytą 2 savaites, man jie nenusibodo ir galiu teigti, kad tai patys skaniausi sumuštiniai), kuriuos valgydavau dar su naktiniais lovoje, o po to.. Po to sekdavo tas skanusis pyragas su žaliosios arbatos puodeliu. Už lango šviečia saulė, banguoja marios... Toks idiliškas rytas :) Tad, žinoma, norėjau tokį pyragą iškepti ir aš.
Panašių pyragų receptų internete yra pilna, o kuris tas vienintelis, sunku pasakyti.. Tad pasirinkau vieną, kurį šiek tiek adaptavau (norėjau padaryti geresniu, bet išėjo kaip visad). Visų pirma, nutariau varškę keisti ricottos sūriu. Idėja atrodė gera, masės išėjo daug, rodės, visas pyragas ir tebus tik ricotta... Bet bekepant vanduo, buvęs sūryje (o jo, akivaizdu, buvo daug) išgaravo, ir tas sluoksniukas jau toks plonytis beliko. Beje, aš pabijojau persistengti, tad naudojau tik citrinos žieveles. Paragavusi supratau, kad pridėjus sultis, būtų buvę daug geriau. Arba tiesiog tą švelnų rūgštumą užgožė ryškokas pipirmetės prieskonis :) Ir šiaip, lietuviškam skoniui ta natūrali varškės rūgštelė arčiau širdies, kitą kartą naudočiai tik ją.
Irrrr prapjauto pyrago nuotraukos liko pas mamą, gal įdėsiu jas vėliau (nors jos labai, labai negražios; nebemoku išspausti padoresnių nuotraukų su skaitmeninuku).
Nepavyko man iškepti tokio pyrago, bet šis irgi buvo padoriai skanus. Dar tik pavasariškas, iki vasaros toli :)

Kakavinis ricottos sūrio pyragas su žaliosiomis citrinomis

Produktai (10*20 cm forma):

* 130 g miltų
* 120 g cukraus
* 100 g sviesto, ištirpinto
* ~30-40 g įprastos kakavos
* 0,5 arb. š. kepimo miltelių
* 1 kiaušinis
* 0,25 arb. š. pipirmetės esencijos (nebūtina)

* 250 g ricottos sūrio
* 50 g cukraus
* 1 Š. grietinės
* 25 g krakmolo
* 2 kiaušiniai
* 1 didokos žaliosios citrinos žievelių ir sulčių
* 0,5 š. vanilės esencijos

1. Į pravėsusį skystą sviestą įmaišyti kiaušinį, cukrų, kol pastarasis ištirps.
2. Suberti visus likusius produktus ir išminkyti iki vientisos masės. Padalinti į dvi dalis ir pridengus padėti į šaldiklį maždaug valandai.

3. Sūrį išmaišyti su šaukštu grietinės, suberti krakmolą, supilti citrinos sultis ir gerai išmaišyti.
4. Atskirame inde cukrų sumaišyti su citrinos žievelėmis (geriausia pirštais), kol visas cukrus sudrėks. Išplakti su kiaušiniu, kol cukrus ištirps.
5. Kiaušinių masę sumaišyti su sūrio mase iki vientisumo.

6. Į išsviestuotą formą stambia tarka sutarkuoti pusę kakavinės tešlos, užpilti sūrio masę, ant viršaus užtarkuoti likusią tešlą.
7. Kepti iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 40-50 min., arba kol įkištas į vidų pagaliukas ištrauktas bus švarus. Iškepus leisti keletą minučių pravėsti ištraukus ant grotelių.


2010 m. gegužės 4 d., antradienis

Marengo vištiena


Vištiena. Ir ne krūtinėlė. Nusibodo ta balta, sausoka, nors ir sveikesnė bei be kaulų mėsa. Tebūnie šlaunelės. Ir troškintos. Ilgai ir skaniai. Ir pakankamai prabangiai, kad eilinė vakarienė taptų imperatoriška, verta pačio Napoleono dėmesio. Juk pavasaris, metas švęsti ir džiaugtis :) Rekomenduoju visiems

Marengo vištiena

Produktai (2-3 porcijos):

* 1 Š. sviesto
* 1 Š. saulėgrąžų aliejaus
* 4 šlaunelės (arba bet kuri kita jums patinkanti vištos dalis)
* 3 šalotiniai svogūnai, supjaustyti pusžiedžiais
* 150 mL sauso balto vyno
* 1 Š. miltų
* 75 mL sultinio
* 200 g smulkintų pomidorų
* ~130 g pievagrybių, supjaustytų ketvirčiais
* 1 arb. š. pomidorų pastos
* 1 skiltelė česnako, susmulkinta
* petražolės, čiobrelio (naudojau džiovintą) šakelės, lauro lapas
* druskos, j. pipirų pagal skonį
* ~150 g išlukštentų virtų krevečių

1. Keptuvėje įkaitinti riebalus ir apkepinti svogūnus, kol šie paruduos. Išimti iš keptuvės, nusausinti.
2. Toje pačioje keptuvėje trumpai ant didelės ugnies apkepinti vištos gabaliukus (jei trūksta, pridėti daugiau sviesto), išėmus nusausinti ir atidėti (į indą, kuriame troškinsite).
3. Keptuvėje palikti maždaug apie šaukštą riebalų-sulčių mišinio (perteklių nupilti), kuriame apkepinti miltus maišant, kol šie paruduos. Sumažinus liepsną, sudėti prieskonius, pomidorus, pomidorų pastą, pievagrybius, supilti sultinį ir vyną. Viską gerai išmaišyti, sudėti atgal svogūnus ir pašildyti, kol užvirs.
4. Keptuvės turinį suversti į troškinimo indą su vištiena, uždengti ir įdėti į orkaitę, įkaitintą iki 180 laipsnių, pasitroškinti maždaug 1 val.
5. Likus 10 min. iki troškinimo pabaigos, įmaišyti krevetes ir dar pakaitinti likusį laiką.
6. Patiekti skanu su ryžiais. Galima papuošti petražolės lapeliais.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...