Pirmi mano pietūs darbe buvo visai neįprasti. Ogi todėl, kad savaitgaliui į mano namus atplaukė ūsuotas katinukas, su kuriuo knibinėjausi visas kelias dienas.. O ko nesuvalgiau, įsimečiau į darbą. Kaip visada, kad ir kur dirbčiau, mano kulinariniai šedevrai nesusilaukia jokio susidomėjimo :) Ir gerai, man daugiau lieka.
Šįkart nutariau pažaisti su rūkytu šamu. Taip, tiesiog rūkytas šamas, su juoda duona, aptepta sviestu, keli rauginti agurkėliai, bokalas kitas šalto alaus.. ech. Taip, tikrai labai skanu. Bet galima sugalvoti ir kažką įmantresnio, kas tiktų ne vien prie alaus, bet ir prie vyno, iškilmingesniam pasisėdėjimui. Toks ir buvo šįkart mano tikslas. Pasidalinsiu pasiekimais, tikiu, skanu ne tik vyrams, bet ir moterims :)
Kremas tinka ne vien pyragaičių įdarui, drąsiai galima tepti tiesiog ant duonos ar panaudoti lietinių įdarui. Net įmaišyti į makaronus ar ant virtų bulvių. Žodžiu, universalu.
Ir pagaliau nugalėjau savo plikytų pyragaičių, gaminamų su sviestu, baimę (ankstesnis bandymas su aliejumi čia). Viskas pavyko puikiai! Tik nebuvo tokie rudi, kaip parduotuviniai. Cukraus matyt vis dar trūksta.
Plikyti pyragaičiai, įdaryti rūkyto šamo kremu
Plikyti pyragaičiai
(man iškepė ~40 vnt. 3,5 cm diametro pyragaičių)
Tešlos užmaišymas: 20-25 min.
Kepimas: 25-35 min. vienai partijai
* 125 mL vandens
* 125 mL pieno
* 100 g sviesto
* 0,5 arb. š. druskos
* 0,75 arb. š. cukraus
* 150 g miltų
* 240 g kiaušinių (man tiek svėrė 4 M dydžio kiaušiniai, bet rekomenduoju pasisverti)
1. Puode užvirinti vandenį, pieną, sviestą, druską ir cukrų. Pavirti apie 1 min. ir nukaisti.
2. Greitai įsijoti visus miltus ir intensyviai maišyti mediniu šaukštu (silikonine mentele), kol pasidarys vientisa masė.
3. Vėl užkaisti ir pastoviai maišant kaitinti apie 1 min., kol tešla atšoks nuo puodo sienelių, atrodys glotni.
4. Tešlą išversti į dubenį ir leisti atvėsti apie 5-10 min., kartais pamaišant, kad tolygiau vėstų.
5. Mušti kiaušinius po vieną, po kiekvieno karto gerai permaišant šaukštu. Tešla turi būti minkšta, švelni ir išlaikyti formą. Jei ji kieta, galima įdėti papildomai dar vieną kiaušinį/dalį jo. Jei tešla pasidaro reikiamo minkštumo nesudėjus visų kiaušinių, geriau likusių ir nebedėti.
6. Sukrėsti tešlą į konditerinį švirkštą ir formuoti kepinius sviestiniu popieriumi išklotoje skardoje. Galima viršų pabarstyti įvairiomis sėklomis arba perliniu cukrumi (saldžiam įdarui).
7. Kepti 20-30 min. iki 220 laipsnių įkaitintoje orkaitėje (kepimo laikas priklauso nuo kepinių dydžio). Jiems iškepus palikti dar ~5 min. atvėsti orkaitėje pravėrus dureles.
8. Norint įdaryti, atsargiai perpjauti pusiau arba padaryti ertmę dugne.
Rūkyto šamo kremas su kaparėliais
(Įdariau ~25 vnt. pyragaičių)
Gamyba: 20 min.
* 100 g rūkyto šamo mėsos, susmulkintos šakute
* 150 g kreminio sūrio arba švelnaus skonio kreminės varškės
* 30 g kaparėlių, susmulkintų
* 2 Š. petražolių, susmulkintų
* druskos, pipirų, citrinos sulčių
1. Visus ingredientus gerai permaišyti. Paprieskoninti pagal skonį.
2. Sukrėsti į konditerinį švirkštą ir įdaryti pyragaičius.
Šaltiniai:
Plikyti pyragaičiai: The Roux Brothers on Patisserie
Rūkytos žuvies kremas: http://www.foodopera.blogspot.co.nz/
Tobula, brangioji!! jega, ne receptas; tikrai tikrai darysiu; tikriausiai Kucioms; super grazu, super paprasta, elegantiska, ir sventiska; simtas balu!
AtsakytiPanaikintiTikrai, ir aš pritariu bendravardei, ir atrodo, ir skamba puikiai :) Baigiam persivalgyti rūkyto šamo, koks jis mums skanus :)
AtsakytiPanaikintiPuikus receptas! O Ausros ideja ji panaudoti Kucioms - superine! Imu si receptuka ir palieku sventems. :) Aciu :)
AtsakytiPanaikintiSkaitytoja
Niam niam niam - kaip norėęiau. Reiks ir man rūkytą šamuką kokią nors proga išbandyt.
AtsakytiPanaikintiWOW! Kaip skaniai atrodo!
AtsakytiPanaikintihttp://jazzille.blogspot.be/2012/10/cutlets.html
Labai aciu uz rceptuka,tik man gavosi sausoki ,gal patartumete ka daryti,kad sausainukai butu slapesni?
AtsakytiPanaikinti