2012 m. kovo 8 d., ketvirtadienis

Orkaitėje keptų daržovių sriuba

Paskutiniu metu tapau savotiška maisto antisnobė. Visokie netikėti skonių deriniai, prieskonių ir ingredientų gausa įgriso juodai. Baisiausia, kad tokį maistą tiesiog mėgstu gaminti. Pasiruošiu padažą prie makaronų, valgau, ir neskanu. Išsiverdu sriubos ir vėl, laukiu nesulaukiu, kada ji pasibaigs. Iš tikrųjų net pačiai keista, kad ruošiuosi maistą tik sau, kurio nenoriu. Matyt, vis dar iš inercijos išbandyti viską, ko dar nesu ragavusi.
O iš tikrųjų pasiilgau paprasto, lietuviško, prieskoniais nenudailinto skonio, kurį galima jausti tradiciniuose bulviniuose ar mėsiškuose patiekaluose. Netgi elementarios juodos duonos su sviestu ir žiupsneliu druskos skonio pasiilgau, o tirštintam sultiny troškinti kotletukai tuoj pradės sapnuotis..
Žinoma, iškart kyla klausimas, tai kodėl tiesiog imu ir nepasidarau? Atsakymas būtų, jog stengiuosi, bet nueinu į parduotuvę, pamatau kažką įdomaus, nusiperku, o po to jau reik galvoti, ką iš to pagaminus. Bulvė ar faršas nelabai įdomiai atrodo ir retokai įkrenta į pirkinių krepšį.
Panašiai atsitiko ir su šia sriuba. Netikėtai parduotuvėje užmačiau pastarnokų ir prisiminiau kadais matytą, skaniai atrodančią pastarnokų sriubą Virtuvėje. Entuziastingai susiruošiau gaminti, bet receptas ir vėl buvo per daug mandras, nes orkaitėje karamelizuotų daržovių skonis manęs visai nevilioja. Kažkada saldžiaaštrės sriubos tikrai patiko, bet dabar norėjau tiesiog sūrios sriubos. Deja, padoresnio recepto rasti nepavyko ir aš vėl, sunkiai protu suvokiama kodėl, vis tiek išsiviriau būtent karamelizuotą sriubą. Žinoma, ji tikrai buvo skani, labai skani, mėlynas pelėsinis sūris ir juodgrūdės sėklytės suteikė puikaus pikantiškumo, bet.. nedžiugino.

Kiekiai iš akies, drąsiai galima keisti pagal savo poreikius.

Orkaitėje keptų daržovių sriuba

/

* keletas didelių pastarnokų, nuluptų ir stambiai supjaustytų
* 2 didoki svogūnai, supjaustyti ketvirčiais
* keletas česnako skiltelių, neišlukštentų
* kelios vidutinės morkos, stambiai supjaustytos
* skysto medaus + augalinio aliejaus daržovių kepimui
* prieskoniai pagal skonį (naudojau garam masala, chinese 5 spice, čili dribsnius, ožragės sėklas..)
* sultinio
* mėlynojo pelėsinio sūrio, juodgrūdės sėklų (nebūtina)

1. Įkaitinti orkaitę iki ~200 laipsnių.
2. Medų, aliejų ir prieskonius sumaišyti dideliame dubenyje. Į dubenį suberti daržoves, gerai išmaišyti, kad tolygiai pasidengtų prieskoniniu glajumi.
3. Daržoves paskleisti ant skardos ir kepti apie valandą retkarčiais pavartant, kol daržovės apskrus.
4. Kol daržovės kepa, užkaisti sultinį.
5. Iškepusias daržoves suversti į sultinį (česnaką išspausti iš lukštų) ir virti ~40 min., arba kol daržovės taps minkštos. Puodą nuimti nuo ugnies ir leisti pravėsti.
6. Pravėsusią sriubą sutrinti blenderiu ir užkaisti. Jei sriuba per daug tiršta, praskiesti sultiniu papildomai. Pridėti papildomai druskos/pipirų, jei trūksta.
7. Tiekti apibarsčius sūriu ir juodgrūdėmis.

/

3 komentarai:

  1. Kartais tikriausiai pasikeitimų noris ir tiek :) Aš nelabai sriubinė, bet šita sriubytė net man patinka :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. prieš porą metų labai panašią viriau, tik su moliūgu, tada buvo labai skanu ))) matyt tiesiog pavasaris, skrandis pokyčių nori :D

      Panaikinti
  2. Laba diena, Egle, ar galėtumėte mums parašyti el.paštu noriu.samo@gmail.com? Neradome jūsų kontaktų, o turime pasiūlymą :)

    AtsakytiPanaikinti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...