2011 m. balandžio 28 d., ketvirtadienis

Tikrosios madlenos su rožių vandeniu

va. prisiatostogavau. Realiai beveik visą mėnesį nieko nedariau. Savaitė ligoninėj, savaitė niekur neinant iš namų, savaitė velykinių atostogų, ir dar savaitė atsigavimui po atostogų išlydint MB atgal į mokslus. Ir po visko, bakalaurinio darbo vadovo klausimas: ką ketinu daryti toliau, kai mažiau nei po 2 mėnesių atsiimsiu diplomą, nes dirbti laboratorijoje, kaip dirbau iki šiol, vargiai galėsiu. Tad, matyt ir bakalaurinį užbaigsiu toliau pusiau atostogaudama..
Nors ir atostogavau, žinoma, virtuvėj sukinėjausi. Po prėsko ligoninės maisto norėjosi išsitaškyti virtuvėje su kepiniais ir troškiniais, ką ir dariau. Ne viskas pavyko kaip norėjau (didžiausias pralaimėjimas - velykinis majonezas), bet yra ir savotiškų laimėjimų ar įdomių eksperimentų.
Vienas eksperimentas, daugmaž pavykęs - madlenos. Tokios, prie kurių buvau pripratus Anglijoje, t.y. sviestinės, minkštos, geltonos nuo trynių, pasipūtusios ne nuo kepimo miltelių, o nuo išplaktų kiaušinių. (elektrinis plakiklis - būtinas įrankis. Na, nebent jūsų rankytės pakankamai stiprios ir įgudusios plakti keliolika ar keliasdešimt minučių non stop)
Prieš pradedant daryti perskaičiau krūvas receptų ir patarimų, kad tik kuo geriau pavyktų. Ir jau susikrovus visą paruoštą equipmentą pastebėjau vieną smulkmeną - neturėjau balto cukraus, tik rudą. Ir jau buvo pusė 3 nakties (kaimynai daužė į sieną, kai aš pusvalandį birbinau su savo plakikliu...). Iki mindauginės eiti patingėjau.. Manau, tai ir buvo esminis cinkelis, kodėl madlenoms neiššoko užpakaliukai. Bet skonis dėl to nenukentėjo, ir kepinukai išėjo tiesiog dieviškai skanūs, dar netgi su riešutiniu prieskoniu.
Kepdama nutariau pagaliau išbandyti jau prieš pusmetį pirktą rožių vandenį, bet jis tikrai nėra būtinas.

Tikrosios madlenos su rožių vandeniu
Produktai (~24 vnt.)
Visi produktai turi būti kambario temperatūros

* 3 dideli kiaušiniai
* 90 g balto cukraus
* 110 g išlydyto sviesto, atvėsinto
* 2-3 Š. rožių vandens (nebūtina)
* 90 g miltų (tinkamiausi būtų cake flour), kelis kartus persijoti

(* Kai kurie receptai pataria plakti kiaušinius virš verdančio vandens vonelės, kadangi tikima, jog sušilę jie geriau išsiplaka. Taip dariau ir aš, nors internete daugybė receptų, kuriuose plakami tiesiog kambario temperatūros kiaušiniai. Jei plaksite virš vonelės, reikia visąlaik stebėti, kad kiaušinių temperatūra nepakiltų aukščiau 41-43 laipsnių, nes masė denatūruosis.)

1. Kiaušinius ir cukrų plakti dideliu greičiu tol, kol pradės formuotis standžios putos, tuomet dar kelias minutes plakti mažesniu greičiu. (Jei plaksit virš verdančio vandens, cukrų į kiaušinius reikia gerai įmaišyti dar prieš tai, nes cukraus kristalai kiaušinių paviršiuje gali juos sudeginti).
2. Į standžiai išplaktus kiaušinius lėta srovele toliau nesustojant maišyti supilti sviestą (ties šiuo žingsniu, bent jau man, dalis išplakto tūrio buvo prarasta), rožių vandenį ir dar plakti apie minutę.
3. Plakti pagaliau nustojama. Per 2-3 kartus atsargiai naudojant silikoninę mentelę/medinį šaukštą įmaišomi/įkapojami ant kiaušinių masės užsijoti miltai. Nepersistengti, nes nuo tos akimirkos, kai tik miltai pradeda kontaktuoti su išplaktais kiaušiniais, kiekvienas krustelėjimas išvaro įplaktą orą lauk.
4. Paruoštą tešlą mažiausiai valandai patalpinti į šaldytuvą brendimui.
5. Įkaitinti orkaitę iki 190 laipsnių, išsviestuoti formeles, užpildyti 1/2-2/3 jų tūrio tešla ir kepti tol, kol krašteliai pradės ruduoti, paspaudus pilvuką šis atšoks atgal. Kepant vengti orkaitės durelių darinėjimo. Madlenų neperkepti, nes praras savo drėgnumą.
6. Iškeptas madlenas versti ant grotelių ir leisti atvėsti. Geriausia būtų išvertus jas iškart apversti užpakaliukais į viršų, nes šie yra minkšti ir grotelės juos žaloja. Atvėsusias galima apibarstyti cukraus pudra ar aplieti šokoladu. Skanu ir vienos :)

/
/

Naudingos ir įkvėpiančios nuorodos:

7 komentarai:

  1. O kokios gražuolės tos madlenos:)))
    Tikiuosi sveikata pagerėjo ir viskas praėjo?:)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Sveika sugrįžus. Su šituo kepiniu tai nokautavai mane ir aš irgi labai noriu kepti jas. Juolab, kad vienintelės formos yra pailgam keksui ir madlenoms barake šiuo metu. Rožių vandens neturiu, bet kažkokio vyšnių alkoholio kepiniams dar stovi. Su juo ir išbandysiu tavąjį receptą :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Ineta, taip, pati negalėjau nustot fotografuoti šių fotogeniškų gražuolių :> su sveikata, rodos, viskas gerai.. tikiuos :))

    Indre, tikrai rekomenduoju! :) Jei visi etapai pavyks, tikiuos, taip ir bus, skoniu būsi sužavėta :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. taip tikrai busite suzaveti skoniu,kai atsibosta eiliniai pusryciaia darauis kaip pranzusai juos pusryciams .o jei norisi po pietu kaip angali su juoda arbata.skaniu ,bandziau jau visus siulomus receptus .skaniu skaniu...juos suvalgome per kelias minutes.aciu

    AtsakytiPanaikinti
  5. kepiau jau keletą kartų ir man vis jos išsikelia tokiais kauburėliais vidury, kaip maži kateriukai atrodo... ką darau ne taip?

    AtsakytiPanaikinti
  6. viskas gerai, realiai tie kauburėliai ir turi būti (tik pas mane jie tąkart kažkodėl nelabai norėjo kilti). Jei jums vis dėlto jie nepatinka, galima bandyti tiesiog dėti mažiau tešlos į formelę arba plakti kiaušinius mažiau :)

    AtsakytiPanaikinti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...