2011 m. gegužės 2 d., pirmadienis

Antienos prosciutto

Nuo tada, kai beieškant recepto ančiai užmačiau vadinamąjį antienos prosciutto (tai tikrai nėra kumpis, bet gamybos principas panašus), negalėjau nustot juo svaigus. Tad kai vėl nusipirkau antį ir šįkart nutariau ją troškinti supjaustytą dalimis (receptas kitada vėliau), pagalvojau, kodėl gadinti nuostabią krūtinėlę, troškinant ją su kitomis mažiau vertingomis dalimis, jei galima padaryt prosciutto. Kaip pagalvojau, taip ir atsitiko.
Internete informacijos apie tai, kaip pasigaminti šį gardumyną, yra nemažai. Maniškis reziumė lietuvių kalba: pasigaminti paprasčiau nei paprasta. Tereikia turėti anties krūtinėlės, daug druskos, marlės, vietos šaldytuve, svarstykles (nors galima išsiverst ir be jų) ir, žinoma, kantrybės.
Visa esmė - nudžiovinti anties krūtinėlę druska, o po to įtrynus mėgstamais prieskoniais apvynioti sluoksneliu marlės ir pakabinti ramiai kyboti niekur nesiliečiant tol, kol krūtinytė neteks ~30 proc. masės.
Optimaliausia kybojimo temperatūra - ~10 laipsnių Celsijaus, nors puikiai tinka ir elementarus šaldytuvas, svarbiausia, kad jis nebūtų labai drėgnas. Jei yra priešingai - šaldytuvas sausas kaip dykuma, galima greta patalpinti dubenį vandens su druska. (Maniškis barake - rojus pelėsiui, tad krūtinėlė ne džiuvo, o netgi priešingai - drėko, tačiau pervežiau į namų šaldytuvą, kuriame nei pienas surūgsta, nei obuoliai supelyja, ir viskas praėjo gerai).

/

Realiausias kantrybės turėjimo laikas - apie savaitę. Kai kurie internete dalijosi 5 savaičių laukimo įspūdžiais. Aš namuose neturiu svarstyklių, tad dėl viso pikto pabrandinau 2 savaites.
Žinoma, visada išlieka galimybė valgant taip paruoštą, bet vis dėlto žalią mėsą, susirgti salmonelioze ar kitom nemaloniom ligom, bet aš surizikavau. Tikiu, kad tos vokiškos antys prifarširuotos vaistų tiek, kad salmoneliozė žūsta vien nuo jų žvilgsnio. (Tačiau kiniškų ančių nepirkčiau, nes dabar ten neaiški epidemija, dėl kurios žūsta tuntai paukštelių)
Skonis? Labai primena basturma. Stipriai išreikštas specifinis anties skonis ir stipriai sūroka. Užtat vynas kartu geriasi labai skaniai :) Ir šiaip, pradžioje atrodo, kad skonis per stiprus, bet kuo daugiau valgai, tuo skaniau darosi ir daugiau norisi..
Ar kartočiau? Kai kitą kartą vėl nusipirksiu antį, greičiausiai išsikepsiu tiesiog anties krūtinėlės kepsnių. Bet jei reikėtų rengti prašmatnų vakarėlį, greičiausiai ant mano stalo atsidurtų šis antienos prosciutto su gabalėliu melionio..
Taip maždaug tą turtą ir dorojom - prie vyno. Vėliau dar pabandžiau padaže prie makaronų (receptas irgi kitada). Manau, puikiai tiktų salotoms, sumuštiniams, picai ar kiaušinienei vietoj šoninės.

Antienos prosciutto

* anties krūtinėlės, gražiai nupjautos nuo kaulų, nepažeidžiant odelės su riebaliniu sluoksniu
* daug, daug druskos, tiek, kad užtektų apdengti krūtinėlę ~centimetro storio sluoksniu
* mėgstamų prieskonių (vienai krūtinėlės pusei naudojau trintus pankolį, anyžių, kuminą ir j. pipirus, kitai - trintus juoduosius ir kvapiuosius pipirus, rozmariną)

1. Anties krūtinėlę gerai nuplauti, nusausinti, patalpinti į seklų indą ir užversti druska (man prireikė apie 0,5 kg druskos), gerai apspausti, kad pasidengtų tolygiai ir įdėti 24 val. į šaldytuvą.
2. Po paros druską labai gerai nuvalyti, krūtinėles pasverti ir masę užsirašyti/prisiminti - prireiks vėliau. Pasvėrus įtrinti norimais prieskoniais, apvynioti viengubu-dvigubu sluoksniu marlės ir pakabinti tinkamoje vietoje.
3. Leisti ramiai kyboti tol, kol masė sumažės ~30 proc..
4. Sulaukus laimingos dienos, išvynioti, atsipjauti plonytį gabalėlį ir degustuoti.. :)

/
/

Naudingos ir įkvepiančios nuorodos:

6 komentarai:

  1. Oho! Gaila teks man laukti tokio išsibandymo dar ilgai, mat barake su šaldytuvu tas pats, o namie toks mažas mažas ir su stiklinėmis lentynėlėmis, kur nieko nepakabinsi. Bet tu ir šaunuolė! Labai gardžiai atrodo, o sausą vytintą mėsytę aš tiesiog dievinu.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Įdomi patirtis :)
    Atrodo tai labai labai skaniai suvalgomai :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Nerealiai. Aš vis neišdrįstu taip paruošti stirnienos. Bet reiks susiimti ir išbandyti. Superinis užkandis prie vyno taurės.

    AtsakytiPanaikinti
  4. Į šitą receptuką ir aš esu nusitaikęs, susiradau nemažai medžiagos tam, tad kitą savaitę reikės paruošti, kaip šaldytuve yra vietos, kad pakabinsiu ir niekam nemaišys :)

    Šis delikatesas vertas pačių aukščiausių įvertinimų, juolab jeigu pagamini namų sąlygomis! ;)

    Šaunuolė

    AtsakytiPanaikinti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...