2010 m. lapkričio 30 d., antradienis

Medaus madeleinės

Sėdėdama maximoje ant suoliuko po eilinės sunkios dienos, ir kimšdama jau antrą kruasaną, netyčia pasukau galvą į parduotuvės vitriną, ir ten išvydau...
...su saviškiu antrą dieną Paryžiuje užsukome pavalgyti į anksčiau nusižiūrėtą kavinukę, kurioje visos sienos - lentynos, prikrautos visokių smulkmenėlių: kelių rūšių jūros druska, įvairūs prieskoniai, ančių kepenėlės, konfitiūrai, šokoladai, smilkalai... Matydama tokią įvairovę, be galo spirgėjau, ką nors nusipirkti. Maniškis leido išsirinkti bet ką, tačiau nuo to nepalengvėjo. Galų gale viską smulkiai apžiūrėjusi po beveik pusvalandžio išsirinkau patalynės ,,kvepalus'', kurie tip top kvepia Paryžiumi. Tačiau jau beeinant link kasos susipratom, kad skrendam lėktuvu tik su rankiniu bagažu, o į salono vidų tikrai neleis pasiimti kažkokio skysčio stiklinėje taroje, be to su purškikliu. Beliko kvapą grąžinti atgal į lentyną, ir taip nieko nenusipirkti...
...ir ten išvydau tuos pačius kvapus iš Paryžiaus ! Visai nebuvo būtina apsipirkinėti kažkur Rochechouar gatvėje, kai gėris čia pat Lietuvoje. Greitai sukramsnojau likusį kruasaną ir įskridau į parduotuvėlę vėl iš naujo ieškoti Paryžiaus kvapo. Paieškos buvo vaisingos, tad dabar prieš einant miegot pasipurškiu pagalvę, atsigulus įsikniaubu į ją ir... :)
Greitu laiku galėsiu pasitikrint, ar gerai prisiminiau tą Paryžiaus kvapą, nes su saviškiu nesusilaikėm ir sukrapštę pinigėlius nusipirkom bilietus sutikti naujuosius metus Eifelio bokšto papėdėje.. Vien ši mintis ir leidžia pergyventi košmarišką mokslų laikotarpį iki Kalėdų.

Receptas šįkart irgi ganėtinai labai prancūziškas, iš knygos, kurią pirkau (t.y. leidau brangiausio sukauptus knygyno čekius :>) dar lapkritį, kai svečiavausi pas jį. Ši knyga sužavėjo iškart, ir nors pradžioje jos kaina kiek grasė (pirkau be amazono akcijos, be to, keliskart didesnės, spalvingesnės ir kietais viršeliais knygos buvo ganėtinai pigesnės..), tačiau dabar tikrai nesigailiu, kad drįsau nusipirkt tokią įspūdingą savo turiniu knygą. Taigi:

Medaus madeleinės - Madeleines au miel

Produktai (33-36 vnt.)
* 2 dideli kiaušiniai
* 75 g cukraus
* 1 Š. rudo cukraus
* žiupsnelis druskos
* 90 g miltų
* 1 arb. š. kepimo miltelių
* keletas lašų vanilės esencijos
* 90 g ištirpdyto ir atvėsinto sviesto
* 1 Š. skysto medaus
* apie 30 g sviesto formų patepimui

1. Išplakti viename dubenyje kiaušinius, abiejų rūšių cukrų ir druską, kol mišinys pabals.
2. Kitame inde kartu išsijoti miltus ir kepimo miltelius, atsargiai įmaišyti į kiaušinių masę kartu su vanile. Nepersistengti maišant ! Tegul dar netgi lieka viena kita miltų sankaupėlė.
3. Supilti atvėsintą skystą sviestą bei medų ir lengvai išmaišyti, kad tolygiai pasiskirstytų. Dubenį uždengti ir įdėti pusvalandžiui į šaldytuvą.
4. Atšalusia tešla užpildyti formeles: ištepti jas sviestu, formelę užpildyti iki 1/3 - 1/2 viso tūrio (madeleinės išsipūčia ganėtinai daug). Kepti iki 220 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 5-10 min. (priklausomai nuo formelių dydžio), arba kol madeleinės išsipūs ir vos vos lengvai paruduos (aš su pirmąja partija šiek tiek persistengiau, matyti nuotraukoje :>).
5. Tik ištraukus iš orkaitės, kepinėlius greitai versti ant grotelių, ir šiek tiek atvėsus jau galima gardžiuotis.



Recipe in English
Honey madeleines - Madeleines au miel

* 2 large eggs
* 75 g sugar
* 1 tbs dark soft brown sugar
* small pinch of salt
* 90 g flour
* 1 tsp baking powder
* few drops of vanilla essence
*90 g melted and cooled butter
* 1 tbs clear honey
* melted and cooled butter for greasing (aproximately 30 g)

1. Combine the eggs, both kinds of sugar and the salt in a bowl until the mixture turns light in color.
2. Sift together the flour and baking powder and fold them gently into the mixture, together with vanilla. Do not overwork the mixture.
3. Pour in the cooled melted butter and the honey and mix until completely amalgamed. Cover the bowl and leave to rest in a cool place for 30 minutes.
4. Brush the madeleines tray with butter and pipe the mixture into the cavities (fill 1/3 - 1/2 of the cavity). Bake in the preaheated to 220 Celsium degrees oven for 5-10 minutes or until the madeleines become slightly golden.
5. As soon as they are cooked, invert the tray directly onto the wire rack. Serve the madeleines just as they are or cooled.

7 komentarai:

  1. Kaip smagiai jūs čia:)))
    O madeleinų niekad nesu ragavus... geda... Reiks kada prisiruošt:)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Madeleinės puikios, žinoma, bet... nauji metai Paryžiuje! Verksiu krokodilo ašarom, ir aš nooooriu...! J
    uokauju, iš tiesų noriu labai pasveikinti ir palinkėti kuo greičiau sulaukti tos nuostabios kelionės :) Dėl tokių akimirkų verta gyventi :) Šaunuoliai! :))

    AtsakytiPanaikinti
  3. Ineta, būtinai išbandyk! šitos nėra tos visai tikros ''sponge'' madeleines (šitom dar tik kaupiuos), bet vis tiek ypatingai skanios :)

    Asta, ačiū ačiū, toms kelionėms tik prisiverst reikia :) rodos, ir pinigų, ir laiko nėra, bet kai nori ir yra bendraminčių, tai viskas įmanoma ;)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Tai čia jau dabar gailėtis, kad formos šitam gėriui neturiu, ania? Ot ir gailiuosi. Labai, labai. :)

    O tavo Naujieji bus stebuklingi. Šito net nelinkiu, juk tai ir taip akivaizdu. :)

    AtsakytiPanaikinti
  5. Na taip, madeleinių formą reikia prisiverst nusipirkti, nes nėra tai taip populiaru kaip įvairiapusiai keksiukai, bet tikrai ne mažiau verta :)
    O dėl naujųjų taip, viskas turėtų būti puiku, pasistengsim bent jau :>

    AtsakytiPanaikinti
  6. Kokios žavios :) reiktų ir man išsitraukti formą ir vėl jų iškepti....
    Jaučiu tavo naujieji Paryžiuje bus nerealūs! Ten turbūt miestas, į kurį visad norėsiu grįžti...

    AtsakytiPanaikinti
  7. o aš kažkaip prisverčiu išsitraukti madeleinių formą, nes labai jau paprastai jos gaminasi.. :>

    AtsakytiPanaikinti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...