2010 m. lapkričio 8 d., pirmadienis

Lazanija su moliūgu, topinambais ir ricotta

Tas beprotiškas, beprotiškas 4as kursas. Ypač kai net 2 mėnesius ,,atostogauji'' praktikoje, nors visi kiti eiliniai studentai mokosi, o po to įšoki į mokslus semestro viduryje ir mokaisi dvigubai.
Praeita savaitė buvo pirma normaliai darbinga, ir aš savotiškai išsigandau: kai fakultete praleidi 8-13 valandų per parą, grįžti namo po visų laboratorinių darbų kvepėdamas tokiais kvapais, kurių eilinio žmogaus nosis turbūt niekada gyvenime ir neuos, o per visą dieną esi valgęs tik valgyklinių bulvinių blynų, kuriuose maždaug 80 proc. visos tešlos - miltai, tesinori ramiai, labai ramiai, tyliai pasėdėt ir tiesiog nieko neveikt. Na, ir gal siurbtelt kokios nepretenzingos naminės sriubos. Deja.
Nei sriuba, nei dar kažkas šiltas ir garuojantis manęs nelaukė. Nebent niekam nereikalingas moliūgas, kurį dar savaitgalį optimistiškai nusipirkau ir ketinau kažką su juo gero sumakliavoti. Viskas baigėsi tuo, kad vėlų ketvirtadienio vakarą viriau iš jo tyrę, supyliau į stiklainį ir vežiaus namo... O namie gimė štai kas:

Lazanija su moliūgu, topinambais ir ricotta

Produktai (forma maždaug 20*20 cm, 4-6 porcijos):

* alyvuogių aliejaus kepimui
* ~1 kg moliūgo, supjaustyto kubeliais
* 1 didelis svogūnas, stambiai supjaustytas
* 2-3 česnako skiltelės, susmulkintos
* druska, juodieji pipirai, lauro lapai, provanso žolelės

* 10 apvirtų lazanijos lakštų (arba neapvirtų, kiekvienam pagal drąsą)
* keletas topinambų, supjaustytų plonom riekelėm
* 250 g ricottos
* 2-3 šaukštai grietinės
* 300 g mozzarellos, supjaustytos griežinėliais
* ~100 g kieto sūrio (naudojau ,,Prūsiją''), sutarkuoto
* 1 puodelis susmulkintų graikinių riešutų
* 1,5 Š. sviesto
* 1,5 Š. miltų
* 2 stiklinės pieno
* malto muskato
* druskos, juodųjų pipirų

1. Keptuvėje įkaitusiuose riebaluose apkepinti svogūną, kol šis paruduos. Suberti česnaką ir trumpam pakepti kartu, kol pakvips.
2. Keptuvės turinį suversti į puodą, kuriame jau yra moliūgas ir prieskoniai (pagal skonį), įpilti vandens (1-1,5 puodelio, arba kol šiek tiek apsems) ir užvirti. Virti tol, kol daržovės suminkštės (jei per skysta, virti nudengus, kad dalis skysčio išgaruotų).
3. Išvirusią ir pravėsusią masę sutrinti ir atidėti.

4. Keptuvėje išlydyti sviestą ir jame apkepinti miltus, kol šie paruduos ir pavirs košele.
5. Per kelis kartus supilti pieną maišant, o masei pasidarius tirštesnei, plakti.
6. Dar šiek tiek pakaitinus ir pamaišius, kol padažas sutirštės, padruskinti, įberti žiupsnelį kitą malto muskato ir atidėti.

7. Ricottą sumaišyti su grietine, šiek tiek padruskinti ir papipirinti ir atidėti.

8. Ant formos dugno paskleisti šiek tiek moliūgų tyrės, uždengti 2 lazanijos lašais, tuomet vėl paskleisti trečdalį likusios moliūgų tyrės, apdėlioti puse supjaustytų topinambų bei užbarstyti trečdaliu sutarkuoto kietojo sūrio ir tuomet ant viršaus uždėti dar 2 lakštus.

9. Ant lakštų tepti pusę ricottos masės, užberti pusę graikinių riešutų, apdėlioti trečdaliu mozzarrelos ir aplieti puse balto padažo.

10. Kiti du sluoksniai ruošiami analogiškai.
11. Ant viršutinių lakštų vėl paskleisti likusią moliūgų tyrę, išdėlioti mozzarellą ir užberti likusį kietąjį sūrį.

12. Paruoštą tortą dėti į įkaitintą orkaitę maždaug 30-40 min.. Išėmus iš orkaitės leisti susigulėti apie 15 min., tuomet supjaustyti gabalėliais ir mėgautis.

P.S.: nesu didelė balto padažo profesionalė ir dariau kaip man atrodė teisinga... Po to pasiskaičiau kaip pas prancūzus šis padažas gaminasi, ir pasirodo, kad nelabai teisingai dariau. Tad parašiau savo neteisingą variantą, bet jei turite savo, vadovaukitės sava patirtimi :)

4 komentarai:

  1. Paskutinė nuotrauka tokia viliojanti! :))

    AtsakytiPanaikinti
  2. Pritariu, Karolinai, paskutine nuotrauka iš tiesų labai skani :)
    O dėl sriubos poreikio, tai man visada taip būna po tokių dienų...norisi be galo naminės sriubos :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. na, ir tai kas nuotraukoje, taip pat buvo skanu ;)

    Sima,
    sriuba tikrai turi kažką jaukaus ir raminančio, kartais gal net geriau nei puodelis mėtų arbatos :> nesuprantu, kaip kai kurie žmonės nemėgsta sriubų :))

    AtsakytiPanaikinti
  4. O aš irgi Karolinai pritariu :)

    Bet žiūriu, ketvirtas kursas nelabai kam itin lengvas ir širdį glostantis, ar ne? Sėkmės, didžiausios sėkmės, kantrybės ir stiprybės! :)

    AtsakytiPanaikinti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...