2010 m. sausio 20 d., trečiadienis

Graikiškas jautienos stifado


Su kambarioke nutarėm kažką pagaminti iš tikros mėsos (ne iš broilerienos, kurią jau teko gaminti visais būdais ir įsitikinti, jog sugadinti beveik neįmanoma), iš gyvulienos, kuri yra ryškiai raudonos spalvos, o nesėkmės atveju gresia tą gumos gabalą išmesti į šiukšliadėžę. Tereikėjo tik sugalvoti kaip. Panaršius po internetą ir užsikabinus už simpatiškos lėkštės paveiksliuke, buvo nuspręsta išbandyti graikų virtuvę... Iššūkis nedidelis, bet pradžiai nesinori iškart pult gaminti tik vidutiniškai iškeptų steikų..
Nuėjusi į parduotuvę akivaizdžiai suvokiau, jog pirmą kartą perku jautieną, ir net nežinau, kurios kūno dalies man reikia. Teko rinktis pagal kainą. Antrekotas kainų skalėje buvo per vidurį ir šiaip kažkada seniai seniai apie jį skaičiau, tad nutariau rizikuoti (grįžus namo dar kartą paskaičiau ir supratau, kad tai, ką nusipirkau, toli gražu yra ne antrekotas).
Taigi. Pats pasiruošimas daug laiko neužtrunka, tik reikia sugalvoti, ką veikti tas 3 valandas, kol viskas troškinasi (mes spėjome iškepti tortą, apie kurį vėliau, ir paruošti bulves). Garnyrui buvo hasselback tipo bulvės (norėjosi neįprastų, bet skonis išėjo maždaug kaip visad).
Vėliau daug kas klausė apie šio patiekalo skonį. Tegaliu pasakyti, kad tai buvo jautiena. Geras jautienos troškinys. Daug skonių ir poskonių. Nors iš tikrųjų, nebe skonyje esmė, kai valgai 4 val. ryto su gero vyno taure, palydimo malonaus pašnekesio... :)

Graikiškas jautienos stifado

Produktai (~2 porcijos):

* 500 g jautienos, supjaustytos kubeliais (originale rašoma, kad jautieną galima naudoti nuo žandų iki blauzdų)
* 1/2 š. sviesto su šlakeliu alyvuogių aliejaus
* 2 svogūnai, supjaustyti plonai
* 100mL konservuotų smulkintų pomidorų
* 150 mL raudono vyno
* 50 mL raudonojo vyno acto
* 2 česnako skiltelės, supjaustytos plonom riekutėm
* 1 lauro lapas
* 1 nedidelė cinamono lazdelė
* keletas gvazdikėlių, smulkintų (dėjau daugiau, ir nesmulkintų)
* 1/2 arb. š. maltų kvapiųjų pipirų
* 1/2 arb š. malto kumino (dėjau nesmulkintą ir daugiau)
* 1/2 arb. š. raudonėlio
* druskos ir maltų j. pipirų pagal skonį

1. Įkaitintoje keptuvėje su riebalais apkepinti svogūnus, kol šie taps permatomi ir pradės karamelizuotis. Perkelti juos į indą, kuriame ketinate tęsti troškinimą.
2. Toje pačioje keptuvėje apkepti jautienos kubelius (jei trūksta aliejaus, papildyti jo kiekį), kol pradės ruduoti, ir įdėti pas svogūnus.
3. Sudėti visus likusius ingredientus į troškinimo puodą ir palikti lėtai virti kokioms 3 val., arba kol padažas stipriai sutirštės.


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...