2012 m. birželio 8 d., penktadienis

Marcipanu įdarytų mielinių bandelių pyragas

Pagaliau šįvakar prasideda nekantriai lauktas UEFA Euro 2012! Ta proga prisiminsiu patiekalą, gamintą kitam visai neseniai praėjusiam europinio lygio renginiui - Eurovizijai. Gal įprasčiau atrodo, kai žmonės žiūri tv gurkšnodami alų ir grauždami sūrius/aštrius užkandžius, bet mano įgeidžiai sunaudoti užsilikusią marcipaninę masę padiktavo pagaminti mielinių bandelių pyragą. Ir manau, kad mieliniai patiekalai puikiai tinka tokioms progoms: atidžiai susiplanavus laiką, kai lieka ~pusval. iki renginio pradžios ir pradeda rinktis draugai, pašauni į orkaitę ir pamiršti, apšokinėji svečius..  Visiems susirinkus prie ekrano, oriai atneši garuojantį pyragą, apdalini šakutėmis, o ir programos klausytis netrukdo garsiai triauškinamas maistas.. Taigi, gal ir futbolo rungtynėms reikės kažką tokio sumest, tik matyt paimprovizuosiu su nesaldžiu įdaru.

Mielinių sraigių pyragu nieko nenustebinsiu. Idėja ir produktai tie patys kaip ir monkey ar  full-apart duonelėms. Kadangi, kaip minėjau, norėjau sunaudoti marcipaną, tai paprasčiausia realizuoti gaminant sraiges. Nors įdaryti monkey bread rutuliukai skamba labai nuodėmingai, bet prisipažinsiu, tingėjau. Iš nurodytų kiekių sraigių prisidarė tiek, jog prisipildė visa forma ir dar kelios atliko. Jas kepiau kaip atskiras bandeles dėl viso pikto sumetus į keksiukų formeles. Jei ir jūs nutarsit, jog norit atskirų bandelių, jų kepimo laiką reiktų mažinti iki ~20 min. ar net dar trumpiau.

Taigi. Realiai nieko naujo. Tiesiog pasiūlymas jums kaip sunaudoti marcipano likučius ir priminimas apie šį nuostabų pyragą..

/

Marcipanu įdarytų mielinių bandelių pyragas
Produktai (kepta 23cm diametro formoje)

Bandelėms:
* 30 g išlydyto sviesto
* 0,5 puodelio šilto (~40 laipsnių) pieno
* 2,5 Š. šilto (~40 laipsnių) vandens
* 2 Š. cukraus
* ~15 g šviežių mielių
* 1,5-2 puodeliai miltų
* 1 arb. š. druskos

Įdarui:
* ~0,5 puodelio rudojo cukraus
* ~1 arb. š. cinamono
* 60 g išlydyto sviesto
* ~150 g marcipanininės masės

Glajui:
* 90 g kreminio sūrio/varškės
* 2-3 Š. cukraus pudros

1. Šiltame vandenyje išmaišyti mieles ir leisti kelias minutes pastovėti, kol šios ištirps.
2. Ištirpus sumaišyti dideliame dubenyje su sviestu, cukrumi, pienu ir druska.
3. Berti po truputį miltus, po kiekvieno karto gerai išmaišant. Kai tešla pasidarys sunkiai maišoma, perkelti ją ant miltuoto paviršiaus ir minkyti pridedant miltų tol, kol tešla nebelips prie rankų, pasidarys glotni, minkšta. Pasiekus šią stadiją, minkyti dar apie 10 min..
4. Išminkius tešlą uždengti maistine plėvele ar rankšluosčiu ir palikti ~40 min., kol tešlos tūris padvigubės.

5. Pakilusią tešlą iškočioti ant miltuoto paviršiaus formuojant stačiakampį iki ~4 mm storio. Lygiagrečiai plonai iškočioti ir marcipaninę masę iki panašaus dydžio kaip ir mielinės tešlos stačiakampis.
6. Ant iškočiotos mielinės tešlos perkelti marcipaną, dar šiek tiek pakočioti, jog geriau prisitvirtintų. Marcipaninę masę dosniai aptepti sviestu, užbarstyti tolygiai cukrumi, sumaišytu su cinamonu, ir susukti vyniotinį. (Galima keletą šaukštų sviesto ir cukraus atsidėti aptepti galutinį gaminį)
7. Vyniotinį pjaustyti 2-2,5 cm storio griežinėliais, kuriuos išdėlioti sviestiniu popieriumi išklotoje formoje. Jei atsidėjote sviesto ir cukraus, galima dabar aptepti viršų.
8. Atidėti šiltai ~40 min., leisti bandelėms išsipūsti dvigubai.
9. Įkaitinti orkaitę iki 190 laipsnių ir kepti pakilusį pyragą apie 35 min., arba kol lengvai apskrus.
10. Kol pyragas kepa, ant kreminio sūrio užsijoti cukraus pudros ir gerai išmaišyti iki vientisos masės.
11. Iškepusiam pyragui leisti ~10 min. pavėsti formoje, tuomet išimti, aptepti glajumi ir suvalgyti visą, kol neatšalo :)

/

2 komentarai:

  1. Atrodo dieviškai:). Oi kaip dabar norėčiau. Marcipanas....mmm, kaip skanu....

    AtsakytiPanaikinti
  2. Gaila, kad aš čia nematau Euro 2012 :(
    Labai gražus pyragas, įsivaizduoju, kad su tokiu įdaru jis ir labai skanus.

    AtsakytiPanaikinti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...