2009 m. spalio 16 d., penktadienis

Trinta avinžirnių sriuba su pievagrybiais

Ši savaitė buvo sunki: mokslai, darbai, atsiskaitymai, mažai miego... Kai ketvirtadienį nutariau galų gale pailsėti, išaiškėjo, kad atėjo mūsų kambario eilė pakeisti duris. Tad vietoje to, kad miegočiau, švarinau apdulkėjusį kambarį ir dar knisaus su interneto laidais. Tik apdailos nepadariau :) Kai 22 val. pagaliau prisėdau ir pirmą kartą dienoje pavalgiau normalaus šilto maisto, jaučiausi tikrai pavargusi, bet nuveikusi daug naudingo.
O tas šiltas maistas - avinžirnių sriuba.
Ilgą laiką su pavydu stebėjau užsienio blogus, kuriuose pilna receptų su avinžirniais. Knietėjo pačiai išbandyti, koks tų turkiškų žirnių skonis, ir kai jau prisiruošiau užsiimti specialia jų paieška, avinžirniai ėmė ir atsirado Maximoje, pažymėti kaip naujiena. Čiupau :)
Žinojau, kad noriu sriubos, trintos. Nors mano virtuvės ,,įranga'' leidžia pagaminti tik tokią aptrintą sriubą, surizikavau.
Skonis primena gaminamą tradicinę žirnių sriubą (ne veltui avinžirniai) :) Iš dalies dėl to džiaugiuosi, nes specifinis jų kvapas (o ir skonis) mane ganėtinai baidė, ir gaminimo pabaigoje aš labai tikėjausi, kad jis nebus toks ryškus. Pačioje gamyboje nemažai žaidimo, bet indų plovimo ne tiek ir daug. Ir pabaigai: ši sriuba puikiai tinka tiems šaltiems rudens vakarams... :)

Trinta avinžirnių sriuba su pievagrybiais

Produktai (3-4 porcijos):

* 1,5 puodelio džiovintų avinžirnių
* 4-5 puodeliai sultinio
* 2 vidutiniai svogūnai, supjaustyti pusžiedžiais
* ~150 g šoninės
* ~200 g pievagrybių, supjaustytų storokais griežinėliais
* 2 skiltelės česnako, susmulkintos
* 1 pakelis meksikietiškų prieskonių
* 4-5 šaukštai sviesto
* 2-3 šaukštai alyvuogių aliejaus
* šlakelis sojos padažo
* pora lauro lapų, juodųjų pipirų žirnelių
* druskos pagal skonį

1. Geriausia prieš pradedant virti avinžirnius, juos ilgai (8-12 val.) mirkyti. Aš mirkiau beveik parą, tad vėliau sultinyje reikėjo virti apie 1,5-2 val.. Jei verdant skysčio išgaruoja per daug, pripilti papildomai.
2. Avinžirnių virimui artėjant į pabaigą, keptuvėje su alyvuogių aliejumi ir šaukštu sviesto kepti svogūnus, kol jie paruduos. Šitaip atsitikus, keptuvės turinį supilti pas avinžirnius, ir pavirti kartu kokias 10-15 min.
3. Vėliau sriubai leisti pravėsti (manau, tai aktualu tiems, kurie turi galingesnę virtuvinę įrangą ir sriubas trina ne rankiniu būdu...), pravėsusią sutrinti iki vientisos masės. Galima papildomai pripilti vandens/sultinio norint pasiekti pageidaujamą sriubos tirštumą. Pridėti lauro lapų, j. pipirų žirnelių, druskos pagal skonį, meksikietiškus prieskonius, ir vėl pastatyti virti ant lėtos ugnies.
4. Į toliau kaistančią sriubą sudėti apkepintą šoninę.
5. Toje pačioje keptuvėje, kurioje yra likę visokių gėrybių nuo kepusios šoninės (jei kuris gabaliukas sudegė, geriau išmesti), išlydyti 3-4 šaukštus sviesto, apkepinti česnaką, įpilti šlakelį sojos ir sudėti pievagrybius. Leisti jiems pasitroškinti šitoje kvapioje masėje ir sugerti skonius kokias 3-4 minutes (neleisti išdžiūti ar kaip kitaip susvilti)
6. Pasitroškinusius grybus sudėti į puodą ir dar pavirti 10-15 min., kad skoniai susimaišytų. Viskas :)

2 komentarai:

  1. o aš avinžirnius mirkau per naktį, tada kt dieną tereikia juos kelis kartus užvirti ir išjungus leisti jiems savaime pabrinkt:)

    AtsakytiPanaikinti
  2. maniškiai mirko apie 20val., ir tikiu, kad tavo pasiūlytas variantas puikiai tiktų, bet kaip verdant pirmą kartą ir gyvenant netaupiai, leidau virti ilgai ir sąžiningai :D

    AtsakytiPanaikinti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...