2009 m. spalio 25 d., sekmadienis

Aguoninis tortas su riešutais ir šokoladu

Tada, kai nusipirkau daugybę aguonų sausainiams, apėmė manija kažkur jas panaudoti. Taip aš pastebėjau nuostabų tortą (liežuvis nesiverčia vadinti pyragu, nors originaliame recepte siūlomas ir toks variantas), kuriame aguonos labai traukia akį. Tačiau niekada gyvenime nekepiau torto ir visad maniau, kad tai kažkas aukščiau mano galimybių ribų. Tad kurį laiką manyje virė vidinė kova tarp kepti-nekepti. Ir tada į sceną įžengė mano kambariokė, kuri visiškai ramiai pasisiūlė prisidėti prie šio projekto.
Apturėjom daug smagaus laiko, kol viską padarėm. Sugaišom beveik 4 val. (neįskaičiuojant to laiko, kurį tortas praleido šaldamas), bet pirmas tortas ,,neprisvilo''. Kambariokė užsiminė, kad norėtų pabandyti iškepti Medutį, tad galbūt tortų mūsų kambaryje dar gali gimti... :)
Paragavus kilo pora idėjų, kaip būtų galima paturbinti šį gaminį:
* į šokoladinį aptepą dėti porą šaukštų stiprios kavos, kartaus juodo šokolado ir mažiau cukraus;
* į bent vieno sluoksnio pertepą įmaišyti citrusinių vaisių žievelių;
* taip, graikiniai riešutai tinka daug labiau nei anakardžio, kuriuos naudojau (jei kur ir yra krizė, tai tikrai maximos riešutų skyriuje...).
Na, ir apibendrinimui galiu pasakyti: puikus tortas tiems, kurie mėgsta sunkius, šlapius (laikui bėgant sausėja) ir saldžius tortus :) (Nors labai patiko ir mano mamai, kuri dažniausiai nemėgsta saldžių tortų ir jų ypatingai negiria)

Aguoninis tortas su riešutais ir šokoladu

Biskvitams (25 cm skersmens forma):

* 3/4 puodelio aguonų
* 1 puodelis pieno
* 2 puodeliai miltų
* 1/4 arb. š. druskos
* 2 arb. š. kepimo miltelių
* 2/3 (~120g) puodelio sviesto
* 1,5 puodelio cukraus
* 1 arb. š. vanilės ekstrakto
* 4 kiaušinių baltymai, išplakti iki standumo

1. Išmirkyti aguonas piene 2 val.
2. Kartu išsijoti miltus, kepimo miltelius ir druską.
3. Kitame inde sviestą ištrinti su cukrumi. Į šią masę įmaišyti pieną su aguonomis ir sausus produktus. Pridėti vanilės ekstrakto ir atsargiai įmaišyti baltymus.
4. Tešlą per 2 kartus iškepti iki 180-200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 20-30 min. (Kepti išsviestuotoje formoje).

Pertepimui:

* 1/2 puodelio cukraus
* 1 valg. š. krakmolo
* 1,5 puodelio pieno
* 4 kiaušinio tryniai
* 3/4 smulkintų graikinių riešutų (man nepasisekė, naudojau anakardžio. Geriau tiktų net lazdyno ar migdolų riešutai)

1. Prikaistuvyje sumaišyti cukrų, krakmolą ir pieną bei pakaitinti visa tai ant vidutinės ugnies apie 10 min.
2. Užkaitus mišiniui, juo po truputį (po vieną šaukštą) skiesti trynius tol, kol jų temperatūra pakils, tada trynius supilti į prikaistuvį ir dar pakaitinti maišant kol sutirštės (bent jau man išėjo skystos manų košės pavidalas)
3. Atvėsinti ir įmaišyti riešutus.

Aptepui:

* 1,5 puodelio cukraus
* 6 valg. š. pieno
* 6 valg. š. ( ~80 g) sviesto
* 3 valg. š. Kahlua likerio (naudojau vilnietišką atitikmenį)
* 1/2 puodelio (100g) smulkinto pusiau saldaus šokolado

1. Prikaistuvyje 30 sekundžių kartu pavirti cukrų, pieną ir sviestą.
2. Patraukti nuo karščio ir sudėti šokoladą bei įpilti likerio.
3. Vėstant stingsta, tad geriau pasidaryti prieš pat tepant.

Torto sukonstravimas:

1. Turimus du biskvito lakštus perpjauti per pusę (išeis 4 biskvitai).
2. Biskvitus pertepti pertepu.
3. Visą sudėliotą tortą aptepti pasiruoštu skystu šokoladu ir papuošti (jei turit kuo).
4. Padėti kokiai valandai į šaldytuvą apstingti ir pabręsti.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...