2009 m. spalio 21 d., trečiadienis

Apelsininiai sausainiai su aguonomis

Po sunkios savaitės labai norėjosi pailsėti. Gausiai išsimiegojusi ir atsikėlusi jau vakare, nutariau - galų gale drįsiu išsikepti sausainių, į kuriuos žiūrėdama jau seniai varvinu seilę... Šiam pasiryžimui nesutrukdė net nueitas nemažas atstumas vien dėl to, kad rasčiau mažesniais kiekiais parduodamų aguonų (jų vis tiek nusipirkau tiek daug, kad noriu dėti visur). Jau naktį prasidėjo gamyba. Pirmą kartą gaminau sausainius, tad baimės buvo pilnos kelnės: šitas etapas nenusiseks, jei pasisekė šitas, tai nepasiseks sekantis... Maniau, kad jau viskas, kai plakiklis tiesiog įstrigo galutinėje masėje, ir aš neiškentus nutariau visą maišymo darbą užbaigti nuosavomis rankomis... Jaučiausi tikrai desperatiškai :) Stebuklo būdu, pasiekiau stadiją, kai supjaustytą tešlą jau reikėjo kišti orkaitėn...
Sausainiai išėjo (kaip patys pirmieji :)) tiesiog dieviški. Šiek tiek persistengiau su kepimu, tad sausainiukai nebuvo visai idealūs: šiek tiek per daug traškūs ir per mažai minkšti, bet bendru rezultatu likau sužavėta. Pamiršau įpilti recepte minimo vanilės ekstrakto, bet ir be jo sausainiai buvo padoriai kvapnūs. Kai kitą kartą vėl juos kepsiu (o manau, taip tikrai bus), manau, būtų visai gerai suklijuoti po 2 naudojant kokį nors ganache...
Spoksojau į tuos mažus padarėlius 2 val. nakties, ir negalėjau atsigrožėti :))

Apelsininiai sausainiai su aguonomis

Produktai (24-26 sausainiukai):

* 1 puodelis miltų
* žiupsnelis druskos
* žiupsnelis kepimo miltelių
* 70 g kambario temperatūros sviesto
* 1/2 puodelio cukraus
* 1 kiaušinis
* 1/2 arb. š. vanilės ekstrakto
* 1 arb. š. aguonų
* 1 didelio apelsino žievelės

1. Persijoti kartu miltus, druską, kepimo miltelius ir aguonas.
2. Apelsinų žieveles pirštais sumaišyti su cukrumi, kol pastarasis taps kvapnus.
3. Sviestą išsukti, kad jis pasidarytų vienalytis ir minkštas. Į jį įmaišyti cukraus ir apelsino žievelių masę.
4. Įplakti kiaušinį ir vanilės ekstraktą.
5. Įmaišyti sausus produktus (nepersistengti).
6. Iš minkštos ir tąsios masės suformuoti maždaug 5 cm skersmens dešrelę, suvynioti į sviestinį popierių ir šaldyti šaldymo kameroje maždaug 2 val.
7. Po šaldymo, dešrelę supjaustyti maždaug 6 mm storio griežinėliais, išdėstyti juos ant kepimo popieriaus paliekant 3,5 cm tarpus tarp jų.
8. Kepti iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 10 min., arba kol viršus pasidarys tvirtas, o vidus išliks minkštas (nelaukti, kol pradės pastebimai ruduoti apačia). Kepimo viduryje apsukti skardą, kad sausainiai skirtingose pusėse iškeptų vienodai. Iškepus, leisti 1 min. pavėsti ant skardos, po to jau perkelti kitur.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...