2012 m. vasario 9 d., ketvirtadienis

Crepes pagal Laduree

Ilgoką laiką lietinius kepiau pagal Sonatiną ir man viskas juose tiko, tačiau kai MB padovanojo Ladurée knygą, žinoma, knietėjo kažką iš jos išbandyti... Priimtiniausias ir labiausiai mano išteklius atitinkantis receptas buvo crêpes.
Manau, kiekviena šeimininkė turi savo lietinių receptą ir iš pirmo žvilgsnio jie visi atrodo daugmaž vienodi, tačiau šitie truputį kitokie (lyginu tik su savo anksčiau keptais). Labai ploni, delikatūs, plyšta nuo kiekvieno neatsargaus prisilietimo (kai kepiau pirmą kartą, beversdama suplėšiau 5 blynus :|), tuo pačiu minkštos tekstūros, kuri išlieka ilgą laiką, ir švelnaus skonio. Žodžiu, man jie labai patiko ir dabar (jei tik po ranka turiu minėtą knygą), lietinius kepu tik pagal šį receptą.
Tiesa, vis dėlto originalų receptą šiek tiek modifikavau - mažinau pieno ir cukraus kiekį, nes kepant pagal originalą blynai labai greitai pradeda svilti, viršus lieka pusžalis ir verčiant didžiulė tikimybė suplėšyti... Receptą pakeitus blynai nebesvilo ir vartėsi dailiai (arba tiesiog išmokau daryti tai atidžiau).
Tuo pačiu pasiskųsiu savo tešlos maišymo bėdomis. Nesuprantu, ar čia tik aš nemoku sviesto į tešlą įmaišyti, ar tiesiog kitom šeimininkėm nesvarbu, bet mane labai nervina, kad pačioje pabaigoje į skystą tešlą įmaišius išlydytą ir atvėsintą sviestą, jis iškart sušąla ir sušoka gabaliukais, kurie padengia visą paviršių. Net jei tešla yra tos pačios kambario temperatūros. Tas pats ir su aliejumi - jis logiškai nesimaišo su vandeninio pagrindo tešla ir plaukioja paviršiuje... Kepimui, žinoma, tai ypatingos įtakos nedaro, bet man, kaip pasididžiuot mėgstančiai šeimininkei, toks vaizdas barako virtuvėje prieš kitus bulves kepančius studentus daug didžiuotis neleidžia )))) Tad šią bėdą išsprendžiau keisdama produktų sumaišymo tvarką, pateiktą knygoje ir šiaip, propaguojamą daugumoj lietinių receptų.

Lietinius dažniausiai įdarinėju varške su obuoliais/kriaušėm, kumpiu ir sūriu, ar menkių kepenėlių, virto kiaušinio ir kepinto svogūno deriniu. Žinoma, valgyti tiesiog šiltus, apteptus uogiene ar apibarsčius cukraus pudra su citrinos griežinėliu, kaip siūlo knygos autoriai, irgi labai gurmaniška :> Beje, prieš kalėdas lepinomės su MB ir ruošėm crêpes suzette pagal šį receptą (aiškus video, neskaitant tos nervinančiai žioplos panelės), tikrai gurmaniškas desertas, kurį mielai kartočiau dažniau (jei tik turėčiau daugiau apelsininio likerio...).

Taigi, nesakau, jog šis crepų receptas yra kažkuo išskirtinis, pats geriausias ir kitus galite pamiršti ar, kad jūs kepat pagal visai kitokį ir neteisingą receptą (gal visąlaik kepat būtent pagal šį, tik to nežinojot ))), tiesiog manau, kad gal dar kažkam be manęs bus įdomu išbandyti legendinės kepyklos receptą ir pajusti prancūzišką dvasią savo virtuvėje :)

P.S.: Receptas reikalauja pyraginių miltų (cake flour). Juos galima pasidaryti aukščiausios rūšies miltų stiklinėje 2 šaukštus miltų pakeitus 2 šaukštais kukurūzų krakmolo (bulvių krakmolas, manau, irgi turėtų tikti). Šį mišinį prasijojat keletą kartų ir jau turit cake flour :) Kad būtų aiškiau, čia ganėtinai vaizdus pavyzdys.
P.P.S.: Originalus receptas reikalauja 1 apelsino žievelių, šaukšto romo ir šaukšto Cointreau/Grand Marnier, bet kadangi lietinius dažniausiai prikemšu ne vien saldžiu įdaru, šiuos priedus praleidau. Žinoma, būtent jie daro blynelius ypatingais, na, bet, tačiau :)
P.P.P.S.: Dabar pasižiūrėjau, vaje, kiek savavališkų pakeitimų padariau, ar begalima vadinti tikruoju Ladurée crepų receptu? :)

Ladurée Crêpes

Produktai (16 vnt., 24 cm Ø):

* 1 1/3 puodelio (165 g) pyraginių miltų
* 3 Š. (40 g) cukraus (aš dėjau 2 Š.)
* 4 kiaušiniai
* 500 mL pieno (naudojau 300 mL pieno + 200 mL vandens)
* 3 Š. (40 g) sviesto, išlydyto ir atvėsinto
* 1 Š. aliejaus (naudojau vynuogių kauliukų, tiktų ir kitoks neutralaus skonio)
* sviesto ar aliejaus keptuvės patepimui.

1. Kiaušinius išplakti su cukrumi, supilti atvėsintą sviestą ir aliejų, dar kartą gerai išmaišyti. (Būtent šiame etape įmaišius riebalus, jie manęs nenervina galutinėje stadijoje! :))
2. Kiaušinių masę supilti į prasijotus miltus ir išmaišyti, kad neliktų gumuliukų.
3. Per kelis kartus supilti pieną, po kiekvienos porcijos gerai išmaišant (neplakant).
4. Išmaišius palikti tešlą brinkti mažiausiai valandai kambario temperatūroje.
5. Prieš kepant, tešlą dar kartą permaišyti ir kepti gerai įkaitintoje, riebalais pateptoje (tik pateptoje, o ne pripildytoje) keptuvėje ant vidutinės ugnies. Viena pusė kepama ~1 min. arba kol lengvai paruduos, tada apversti ir dar pakepti apie 30 sekundžių kitą pusę.
6. Iškeptus blynus dėti vieną ant kito, jog šie liktų drėgni ir minkšti. Jei nesunaudosit visų iškart, laikyti kambario temperatūroje uždengus maistine plėvele (šaldytuve blynai išsausės ir skilinės lankstant).

/

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...