2010 m. sausio 5 d., antradienis

Šokoladiniai sausainiai su šokolado gabaliukais


Taigi, sėkmingai praėjus atsiskaitymų maratonui, pasitraukiau atostogoms nuo kompiuterio ir interneto. Visą šį praėjusį laiką leidau su brangiu žmogumi (kai jis Lietuvoje tik 5 savaites, iš kurių 3,5 abiems reikia mokytis, laikas kartu bėga labai greitai....), žiūrėjau filmus ir, žinoma, gaminau maistą. Įgyvendinau ne visus planus, bet dalį paviešinsiu.

Receptų skolą pradedu atidavinėti su sausainiais, kuriuos ruošiau dar prieš kalėdas. Kambariokė susižavėjo šokolado gabaliukais sausainiuose, pirkti juos brangu, tad kas belieka - stumti mokslus į šalį ir gamintis pačioms... Turiu pripažinti - tai vienas smagiausių darbų mano gyvenime. Retai su kuo aš sutinku dalintis virtuve, bet dirbti su kambarioke - malonumas. Nors visos buvom apsišokoladavusios, sugaišome 3 valandas, išbandėme porą technikų (kai kurios buvo tikrai apgailėtinai juokingos), nuo klūpėjimo ant žemės (vietą pasidėt skardoms radome tik ant grindų) skaudėjo sąnarius, tešlą net vėsinome lauke ant palangės, kad tik neištirptų sudėti į ją brangieji šokolado gabaliukai, bet jei reikėtų tai pakartoti, pakartočiau viską su mielu noru :) Turint pirktinių šokolado gabaliukų, visa gamyba yra labai paprasta ir greita, bet man su kambariokė reikėjo iššūkio :)
Patys sausainiai buvo skanūs, tikri šokoladiniai sausainiai. Šviežūs - tiesiog dieviški, vėliau įmesdavau trumpam pasikaitinti į mikrobangę, nors jau buvo nebe tas (žinoma, turint minty, kad jie beveik savaitę laukė švenčių).
P.S.: Receptas pakeistas iš akies (nes norėjom juodų, o ne šviesių sausainių, kaip originaliame recepte) keičiant dalį miltų kakava.

P.P.S.: Dėl recepto populiarumo tarp žmonių, kurie turi mažokai patirties virtuvėje (vis dėlto šituos sausainius aš dariau jau po savo pirmojo torto ir receptai yra orientuoti į daugmaž patyrusius virtuvės mylėtojus...) bei jų pastovaus nusivylimo, receptas papildytas smulkiomis pastabomis. Jei vis tiek kyla kažkokių neaiškumų, patariu paklausti, parašyti komentarą dar prieš pradedant gamybą, mielai padėsiu.

Šokoladiniai sausainiai su šokolado gabaliukais

Produktai (~50 vnt. 6 cm skersmens sausainiai)
Visus produktus prieš kelias valandas išimti iš šaldytuvo ir pan., kad jie būtų kambario temperatūros (sviestas - išimtis)

* 300 g juodojo šokolado gabaliukų (lašelių)
* 150 g rudojo cukraus
* 2 kiaušiniai
* 400 g (~3,5 puodelio) miltų
* ~3-4 šaukštai kakavos
* 200 g sviesto, ištirpdyto ir atvėsinto (atvėsintas sviestas turi būti maždaug kūno temperatūros, galima patikrinti pirštu)
* 16 g kepimo miltelių
* žiupsnelis druskos
* 1 arb. š. vanilinio cukraus

1. Išplakti kiaušinius su cukrumi, kol masė pabals.
2. Miltus išsijoti kartu su kakava, kepimo milteliais, druska, vaniliniu cukrumi ir įmaišyti į kiaušinius.
3. Įmaišyti sviestą iki vientisumo. Tešla neturi būti skysta (nors nepamirškit, kad kiaušinis kiaušiniui nelygu, tad visko gali atsitikti). Jei ji vis dėlto tokia, pridėti daugiau miltų. Jei miltų trūksta smarkiai, analogiškai patarčiau pridėti ir šiek tiek kakavos bei cukraus, kad sausainiai nebūtų prėski ir šviesūs, juk norit tamsių ir saldžių (bet tik tuo atveju, jei miltus iš pat pradžių dėjot iš akies, o ne tiek, kiek iš tikrųjų reikia. Tačiau jei vis tiek atrodo, kad kakavos per mažai, tai ir negailėkit).
4. Sudėti šokolado gabaliukus ir atsargiai išmaišyti, nepersistengti. Tešlą įdėti į šaldytuvą maždaug valandai (galima ir į šaldiklį turint mažiau laiko).
5. Patariu šaukštais suformuoti norimo dydžio rutuliukus (galima ir rankomis, tačiau jose tešla šyla, sausainiai išeis plokštesni), išdėlioti juos ant kepimo popieriaus ir kepti apie 20 min. iki 190 laipsnių įkaitintoje orkaitėje (naudojant orkaitę su vėjeliu, užtenka 170-180 laipsnių), arba kol paviršius pasidengs storoka plutele, bet vidus dar liks minkštas. Sausainiai baigs kepti nuo savo paties karščio ištraukus juos iš orkaitės ir vėsinant ant grotelių.


38 komentarai:

  1. o aš šokolado gabaliukus ne gaminu, o tiesiog - pridedu kapoto .D tinginio laimė.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Jul, aš lygiai tą patį dariau, darau ir daryčiau. man net neateitų į galvą chocolate chip gaminti :D

    AtsakytiPanaikinti
  3. Mmm.. kokie skanūs išėjo, bet šviesūs ir diiiiiiideli;)

    AtsakytiPanaikinti
  4. et, kaip tai šviesūs? daugiau kakavos, mažiau miltų reikėjo dėti.. ;) na bet svarbiausia, kad skanūs :>

    AtsakytiPanaikinti
  5. Man plokšti gavosi ir kitą kartą dėsiu daugiau šokolado. ;x

    AtsakytiPanaikinti
  6. man jie išėjo neplokšti (dabar jau suprantu kodėl, nors tada išėjo atsitiktinai), nes tešlą prieš kepant reikia atšaldyti, tuomet sviestas tešloje ne taip greitai išsilydo ir sausainiai neištęžta :)
    ir gaila, kad šokolado pritrūko, mums kažkaip tada buvo gerai..gal todėl, kad smulkesni gabaliukai?

    AtsakytiPanaikinti
  7. per mažai idėjau. kitą kartą daug daug sukrausiu. :D

    AtsakytiPanaikinti
  8. na tiką išsikiepiau šitus sausainiukus, ar jie turi būti tokie sausi?

    AtsakytiPanaikinti
  9. sausainių sausumas/drėgnumas priklauso nuo kepimo laiko, na ir, skonio reikalo. Recepte nurodyta ,,apie 20 min.'', tai yra apytikslis laikas, priklauso nuo orkaitės ir pan., tad reiktų pačiam žiūrėtis, pirštukų pačiupyt ir pažiūrėti, ar jie vis dar minkšti. Jei norisi tikrai minkštų sausainių, ant viršaus turi būti susidariusi apystorė plutelė, tačiau vidus dar ne visai iškepęs. Tuomet tokius sausainius išimi iš orkaitės ir leidi jiems atvėsti skardoje :) Va tokia va nesausų sausainių gavimo metodika :)))

    AtsakytiPanaikinti
  10. na vienus sausainiukus kepiau ilgiau tai gavosi labai sausi, bet kitus kepiau labai trumpai ir taip pat gavos labai sausi, taigi manau kad čia dėl recepto, reik dėt daugiau riebalų ar ko nors kad būtų šlapesni

    AtsakytiPanaikinti
  11. na, jei jie vis tiek yra per sausi tamstos skoniui, tuomet belieka atskirai pasiieškoti ,,chewy chocolate chip cookies''... :) nėra vieno šokolado sausainių recepto, kuris atitiktų kiekvieno skonį bet kuriais atvejais ;) daug žmonių ne vieną receptą išbando, kol surandą ,,tą vienintelį'' :)

    AtsakytiPanaikinti
  12. p.s.: sausainiai ir yra vadinami sausainiais, nes jie turi būti daugmaž sausi, jei ieškai minkšto šokoladinio varianto, gal tuomet tau tiesiog reikia bandyti
    http://valgoma-nevagoma.blogspot.com/2010/03/paprastasis-brownie.html
    ?

    AtsakytiPanaikinti
  13. Šitie sausainiai yra dieviški su pienu!!! tada neatrodo per sausi ;D
    bandysiu ieškot kokių receptukų dar chocholate chip cookies, gal atrasiu tai ko noriu :)

    AtsakytiPanaikinti
  14. As dabar issiunciau nupirkti teti ingrediantu ;D o kaip su kakava, ka su ja daryti ? neparaset kada ja idet :)

    AtsakytiPanaikinti
  15. yep, iš tikrųjų :))) kakavą išsijoti kartu su miltais :)
    tikiuosi, viskas pavyks ir patiks.... :)

    AtsakytiPanaikinti
  16. krc, mn tesla isejo lb skysta, ir iskepe kaip pyragas.... gal todel kad paprasta cukru dejau ? o ne ruda

    AtsakytiPanaikinti
  17. ne, todėl kad per mažai miltų. 400g - tai beveik 3,5 stiklinės miltų.. Nežinau, kaip galėjo išeiti skysta su tiek oO

    AtsakytiPanaikinti
  18. Ar tesla turejo buti skysta? KAip iskepiau juos man gavosi jie kietoki , o jie turetu buti minksti ?

    AtsakytiPanaikinti
  19. ne, tešla turėjo būti minkšto plastelino konsistencijos, formuojama rankomis ar bent jau šaukštais. Jei tešla per daug lipni, padeda jos šaldymas, ką ir šiaip rekomenduoju bet kuriuo atveju.
    Patirtis virtuvėje būtų pasufleravus, kad jei tešla atrodo per skysta, miltų reikia įdėti daugiau, bet, matyt, patirties nelabai yra. Tokiais atvejais pirmi blynai ar sausainiai ne visada iškepa tokie, kokių nori, deja.
    Sausainiai turi būti sausainiški, tai yra, sausi, trapūs. Priklausomai nuo kepimo laiko, dar gali būti viduje šiek tiek tąsūs. Bet nebūtinai.
    Belieka mokytis iš savo klaidų ir bandyti, bandyti, bandyti. Sėkmės.

    AtsakytiPanaikinti
  20. O kur būtų galima gauti juodojo šokolado gabaliukų (lašelių)?? :-)))

    AtsakytiPanaikinti
  21. kažkada mačiau maximoj, bet kaina fantastinė, tad neverta.. Kaip minėjo pirmosios komentatorės, o ir mano vėlesnė patirtis parodė, kad praktiškiausia ir lengviausia tiesiog supjaustyti šokoladą gabalėliais aštriu peiliu. Išsilydžius tikrai nėra jokio skirtumo, kokios tiksliai formos tas gabalėlis buvo :)

    AtsakytiPanaikinti
  22. Man jie gavosi minkšti kaip pyragas.. :-)) ar taip gerai yra??

    AtsakytiPanaikinti
  23. reikėjo pasiskaityti ankstesnę krūvą komentarų ir atsakymus į juos.. būtų pravertę :) sunku įvertint nemačius viso proceso, bet gal dar ir kiaušiniai buvo labai dideli, nes aš dažniausiai naudoju vidutinius.. bet čia tik spėjimas. greičiausiai bėda su miltais

    AtsakytiPanaikinti
  24. Labai skanu. Tobulai gavos, tokie viduj minšti. ačiū už receptą.!

    AtsakytiPanaikinti
  25. Šiandien pabandžiau iškepti. Tai gavosi tikrai gardūs :) Rytoj vėl darysiu... Mmmm skanumėlis :D

    AtsakytiPanaikinti
  26. o galima vietoj rudojo cukraus dėti baltąjį?

    AtsakytiPanaikinti
  27. drąsiai galima keisti baltuoju :)

    AtsakytiPanaikinti
  28. Atrodo labai skaniai, o niekas nebandėt juodojo šokolado keisti baltuoju ar pieniniu? Nes deja nelabai mėgstu juodąjį-jis kartus, o nenoriu, kad sausainiai būtų tokie.:)

    AtsakytiPanaikinti
  29. ką tik iškepė tokie sausainiai su pienišku šokoladu. kažkodėl manau, kad su juodu jie ne tokie skanūs, o dar ir kartūs :)

    AtsakytiPanaikinti
  30. na, manau, viskas priklauso nuo skonio (man pieniškas šokoladas per saldus) ir, žinoma, šokolado kokybės :) svarbiausia žinot ko nori ir pagal save pasikoreguot receptą ;)

    AtsakytiPanaikinti
  31. Nuostabūs ir tikrai itin šokoladiniai sausainiukai! Dabar garuoja ant stalo, visi namai kvepia šokoladu ir mėgaujamės su šeima. Kartosiu, be abejo, dar nekartą. Rašausi savo receptų knygutėn ir pavadinu "Labai šokoladiniai Eglės sausainiai"

    AtsakytiPanaikinti
  32. Ne tokie skanus gavosi, kaip tavo nuotraukoje :D bet vistiek niekas nepatikejo kad as kepiau chichichi. Miltu gal per mazai idejau, nes man pradejus kepti istezo siek tiek ir gavosi ne grobleti kaip pas tave, o lygiai nubege. ir dar be kepimo popieriaus kepiau, tik skarda aliejum istepus, tai apacia prilipo biskuciuka. Aciu uz receptuka!

    AtsakytiPanaikinti
  33. o galima vietoje rudojo cukraus dėti paprastą,ar kažkaip pasikeistų spalva ir skonis?

    AtsakytiPanaikinti
  34. nieko labai blogo neatsitiks, skonis bus mažiau karamelinis, bet sausainiai iškeps normaliai ir bus tikrai valgomi :)

    AtsakytiPanaikinti
  35. Sveika, kaip pasidaryti sausianius, kad būtų minkštesni, be to ką paminėjai? Gal mažiau miltų dėt, bet tada ištištų...:)

    AtsakytiPanaikinti
  36. minkštesnius, tąsesnius sausainius galima gauti papildomai pridėjus kiaušinio trynį ar šiek tiek padauginus sviesto (tokiu atveju labai svarbu gerai atšaldyti tešlą ir dėti į ypač gerai įkaitintą orkaitę). Taip pat tąsesni išeina naudojant tamsų cukrų, kuo tamsesnis, tuo geriau (idealiausiai matyt būtų tamsusis muscovado). Ir dar kartą pasikartosiu: išimti iš orkaitės, kai sausainiai dar minkšti, užsidėjusi tik plutelė :)

    AtsakytiPanaikinti
  37. Labai ačiū! Bėgu kept:P

    AtsakytiPanaikinti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...