2009 m. gruodžio 20 d., sekmadienis

Meduoliniai keksiukai su kardamoniniu aptepu

Skubu sudalyvauti 52 savaičių meduolių savaitėje, ir kuriam laikui atsitraukiu nuo mokslų (nors, kaip su kambarioke pastebėjom - maisto gamyba ir taip yra prioritetas nr. 1) tam, kad pasidalinčiau savo meduoliniais keksiukais (tai yra, cupcakes, tačiau nežinau, kaip tiksliai išversti).
Keksiukus pasirinkau dėl to, kad pagaliau įsigijau formą ir nekantravau ją kuo greičiau išbandyti, nes jau seniai varvinu seilę spoksodama į kitų iškeptus skanumynus :>
Šitie keksiukai švelnaus skonio, purūs, o kremas ant viršaus - dieviškas. Minkšti, kvapnūs, pasidengę karamelės plutele, mielai prilipę prie popieriuko... Buvo verta sugaišti tą 1val. gamybai ir 4 val., kol viską iškepėm (darėm iš dvigubo kiekio, ir taip, tik bendrabuty ramia širdimi galima leisti kaisti orkaitei tiek laiko non stop).
Tie, kas ragavo, skoniu nenusivylė. Įdėjau porą paragauti ir potencialiai anytai (kartu su šokoladiniais sausainiais su šokolado gabaliukais, apie kuriuos vėliau), kuriai taip pat patiko. Kita ragavusi draugė pasakė, kad jie primena Kalėdas. Puiku, nes šie keksiukai ir yra dalis mano kalėdinių dovanų :)
Tikėjomės, kad aptepas bus tirštesnis, bet gal skystokas gavosi dėl to, kad vietoj kreminio sūrio buvo naudojama švelnioji varškė? Bandėm dėti daugiau cukraus pudros, grietinėlės standiklio (ne tam skirta, bet vis bandymas), tačiau nieko. Ir su kardamono sumalimu buvo problemų, nes turiu tik sveikas ankšteles, o prieskonių malūnelio nerasta. Smulkinau, kaip tik išmaniau (net
druska su pipirų žirneliais trumpam turėjo išsikraustyti iš savo santa marios malūnėlio..). Kas susismulkino, kas pavirto plaušeliais, kurie buvo išrinkti pincetu... Šiek tiek kardamono į aptepą vis tiek pateko. Bet kuriuo atveju, skanu, labai.

Produktai (maždaug 19 vnt. 5,5 cm diametro keksiukų):

* 180 g sviesto, kambario temperatūros
* 0,5 puodelio rudo cukraus
* 0,5 puodelio melasos (naudojau dirbtinį medų)
* 1 kiaušinis
* 10 g vanilinio cukraus
* 0,5 puodelio verdančio vandens
* 1 arb. š. valgomosios sodos
* 1,5 puodelio miltų
* 1 š. cinamono
* 1 arb. š. malto imbiero
* 1 arb. š. maltų gvazdikėlių
* 1 arb. š. citrinos žievelių
* žiupsnelis druskos

* 230 g kreminio sūrio (naudojau švelniąją varškę)
* 1,5 puodelio cukraus pudros
* 0,5 arb. š. vanilės esencijos
* 1 arb. š. citrinos sulčių
* 2 arb. š. citrinos žievelių
* 1 arb. š. malto kardamono

1. Ištrinti sviestą su cukrumi, kol pasidarys vientisa, lygi masė.
2. Įmaišyti medų, kiaušinį ir vanilę.
3. Sodą ištirpinti nurodytame kiekyje verdančio vandens, supilti į paruoštą skystą masę.
4. Prasijoti kartu miltus ir prieskonius su citrinos žievelėmis, sudėti į skystą masę ir gerai išmaišyti.
5. Dėti į išsviestuotas formeles ar popieriukus po porą šaukštų tešlos ir kepti 20-25 min. iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje.
6. Iškepus išimti iš orkaitės, dar apie 5 min. leisti pravėsti formoje, po to iš jos išimti ir palikti kokiam pusvalandžiui ataušti.

7. Išplakti varškę su cukraus pudra, įmaišyti likusius ingredientus ir dar kartą gerai išplakti. Laikyti šaldytuve, kol ateis laikas panaudoti.
(8. Galima papuošti cukruotu imbieru.)



2 komentarai:

  1. Kokie purūs atrodo viduje, norisi paragauti :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. labai purūs ir buvo, net ir tie, kuriems, rodos, dar reikėjo kelių minučių kepimui, vis tiek buvo purūs :) Nors kažkaip bijojau dirbti su soda, ji tikrai nepavedė :)

    AtsakytiPanaikinti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...