2009 m. gruodžio 15 d., antradienis

Coq au vin

Rodos, sesija yra viena didžiausių švenčių: daug laiko ir ne tiek jau daug atsiskaitymų... Dabar labai mielai sukčiausi virtuvėje (gal, gal bent šeštadienį po eilinio atsiskaitymo rasiu laiko meduoliams), tačiau vietoje to iki pat gruodžio 23 ruošiuos atsiskaitymams. Kada kepti meduolius, pyragus ir ruošti kitus skanumynus, kai gruodžio 24 dar tik keliausiu pas močiutę..? Taip tikėjausi, kad šiais metais ir aš prisidėsiu prie šventinio kūčių stalo, tačiau pati save nuviliu. O pas močiutę keliuose kvadratiniuose metruose, tarp visų kaistančių puodų, įrankių ir produktų surasti vietą kelioms šeimininkėms sunku :/ Taigi, kalėdinio pasiruošimo receptų mano foodbloge nemadingai nebus (beveik).
O dabar grįžtu prie patiekalo, kuris mane gąsdino tik puse vasaros ir dar truputį :)
Kai tik užmačiau coq au vin in vino meniu, kilo nežabotas susidomėjimas šiuo patiekalu (nežinau kodėl, bet tiesiog imt ir užsisakyt net nekilo mintis). Kliedėjau šiuo gaidžiu ilgą laiką, bet pagaminti prisiverčiau tik saviškio sugrįžimo proga. Ir tai, kol susiruošiau į parduotuvę, vyno nusipirkti jau negavau (suprantu, kad po 22 val. nepardavinėjami alkoholiniai gėrimai šventimui, bet kodėl negalima nusipirkti vyno maisto gamybai ??). Tačiau tai manęs nesustabdė, ir coq au vin buvo, nors ir diena vėliau. Pagaliau.
Peržiūrėjau nemažai receptų, ir coq au vin paruošimo būdai daugeliu atveju ganėtinai skyrėsi, tačiau išsirinkau, rodos, patį geriausią variantą :) Tiek laukus, tiek spirgėjus kaip gi išeis kaip gi išeis, gal net šiek tiek nusivyliau skoniu, nes tikėjausi daugiau, bet po to, kai mano lėkštė tapo tuščia ir išlaižyta, galiu pasakyti, kad buvo skanu.
Patiekiant dar galima papuošti šviežiomis petražolėmis (tokių neturėjau) arba prieš sudedant vištieną į vyną troškintis, ją galima aplieti 1/4 puodeliu brendžio ir kelioms sekundėms padegti (laikytis priešgaisrinių saugumo reikalavimų), bet kadangi brendžio (kurio nemėgstu) visad atlieka po tokių gamybų, ir neturiu jo kur dėti, tai irgi praleidau šį žingsnį...

Coq au vin

Produktai (3-4 porcijos):

* ~1,5 kg vištienos, padalintos į kelias dalis (gaidys, žinoma, būtų idealu; aš naudojau 4 kulšeles ir 5 sparniukus)
* pusė butelio sauso raudono, sodraus skonio vyno
* 170 g šalto rūkymo šoninės arba lašinių, supjaustytų pagal meninį polėkį
* 200 g pievagrybių, stambiai supjaustytų
* tuzino šalotų (dėjau 4, perpjautus per pusę)
* 3 skiltelės česnako, susmulkintos
* 1 didelė morka, susmulkinta ketvirčiukais
* augalinio aliejaus, sviesto
* 2 šakutės čiobrelio (dėjau 1 arb. š. džiovintų) ir 2 lauro lapai
* bulvių ar ryžių garnyrui

1. Dieną prieš nuplauti, pasiruošti vištieną, sudėti į indą kartu su morkomis, svogūnais, žalumynais ir užpilti vynu. Laikyti geriausia per naktį šaldytuve.
2. Kitą dieną išimti atskirai vištieną ir ją nusausinti, į kitą indą atskirai morkas ir svogūnus, dar kitur atsidėti vyną į indą, kuriame jau viską troškinsit (taip, indų plauti reikia daugokai). Žalumynų jau nebereikės.
3. Įkaitintuose riebaluose apkepti vištienos gabaliukus, kol šie pradės ruduoti, perkelti į indą su vynu.
4. Toje pačioje keptuvėje kelias minutes apkepinti morkas ir česnakus, apkepus taip pat perkelti į puodą su vynu.
5. Įberti druskos, juodųjų pipirų ir ant lėtos ugnies uždengus virti 1-2 val., arba kol mėsa pradės atšokinėti nuo kaulų.
6. Virimui artėjant į pabaigą, įkaitintoje keptuvėje apkepti iki rudumo svogūnus (juos supjausčiau pusžiedžiais), pievagrybius ir šoninę.
7. Išvirus vištai, pas ją perkelti keptuvės turinį ir dar kelias minutes kartu pavirti. Pridėti papildomai druskos, pipirų, jei reikia.
8. Valgyti kartu su bulvėmis ar ryžiais.

2 komentarai:

  1. Autorius pašalino šį komentarą.

    AtsakytiPanaikinti
  2. na, mano sesija dažniausiai - 1-2 egzaminai, tai ne taip ir baisu. užtat iki sesijos paskutinės savaitės būna košmariškos.. ir gyvenimas barake turi savotiško žavesio, tik matyt ramėja žmonės: vakarai nebe tokiie, kokius pamenu prieš kelerius metus :S

    ačiū už palinkėjimus :) nuo savęs linkiu išbandyti coq au vin, kad namai skaniai pakviptų vyno ,,sultiniu'' :)

    AtsakytiPanaikinti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...