2009 m. rugsėjo 27 d., sekmadienis

Maisto produktų švaistymas

Paskutiniu metu nelabai daug laiko lieka maisto gamybai. Prasidėję rimtesni mokslai, darbas laboratorijoje, paskutinės dienos, skirtos tik brangiausiajam... Dažniau valgau viešojo maitinimo įstaigose nei namie. O ir kambariokė dar kartais pavaišina savo pasiekimais. Net negaliu prisiminti, ką gaminau paskutiniąją savaitę. Tik prisimenu, kad teko apsilankyt McCafe, kur skanu, bet šiek tiek brangoka. Ir tikrai. Visiškai neprisimenu :(

Užtat vakar grįžau į virtuvę. Ir tas grįžimas buvo totalus pralaimėjimas. Visiškas. Šis receptas jau seniai seniai buvo įtrauktas į mano virtuvės planus, ir laukiau nesulaukiau, kada pagaliau ši lazanija garuos ant stalo. Balto vyno padažas, špinatai, bazilikai... Kaip galėtų būti neskanu, ir juk taip paprasta ?
Balto vyno padažas beveik pavyko tik iš 3io karto. Iš vyno butelio beliko tik kokie 200mL, kurie man jau nebeatnešė jokio gurmaniško malonumo. Pieno atsargos irgi užsibaigė kažkur kanalizacijoje... Mažai trūko, ir lazanijos išvis nebūtų buvę, nes supykau kaip tikra furija, kuri mieliau eis miegoti alkana, nei dar vieną kartą plaus keptuvę po nesėkmingo bandymo... Ir ta neišsprendžiama bėda - ar vynas netyčia galėtų ir nesutraukti pieno? Na, ir galutinis variantas nebuvo gražus. Valgomas, tik tai mažiausiai priminė lazaniją... Greičiau savotišką troškinį/sriubą. Skonis neblogas, tik abejoju, kad kada nors dar bandysiu kartoti. Na, o dabar belieka galvoti, kur panaudoti likusius špinatus ir šviežius bazilikus. Ir kitais kartais tenkinsiuos tradicine lazanija, kuri nenuvilia. Recepto su savais pakeitimais užrašyti neleidžia mano sugniuždyta savigarba

2009 m. rugsėjo 17 d., ketvirtadienis

Daržovių casserole

Nepamenu, kada paragavau šio patiekalo ,,Forte'' (galbūt tai buvo Balkanų dienos?), bet jo paprastumas visad žavėjo ir tikėjau, kad kada nors kažką panašaus padarysiu pati. Ta diena išaušo. Internete ieškojau kažko panašaus, kai ką pridėjau/pakeičiau pati... Daugiausia klausimų kilo dėl baklažanų: įtrinti druska ir leisti ,,nusisunkti'', ar ne ? Pasirinkau antrąjį variantą, gal jis ir nebuvo teisingiausias.
Išėjo ne taip skaniai kaip ,,Forte'' (gal sūrio reikėjo ryškesnio, gal dar kažko), ir tik dar kartą įsitikinau, kad baklažanas - ne mano daržovė, nes, kaip anksčiau jis man atrodė beskonis, toks pasirodė ir šį kartą... Gal darau kažką negerai :) Taigi, tikra, gal netikra, gal tik pretenduojanti į šį statusą, bet - mano casserole.

Produktai (2 porcijos):
* 1 nedidelis baklažanas
* 2 didokos bulvės
* 4 pomidoriukai
* ~15 riekučių rūkytos dešros
* 150g sūrio (naudojau Rokiškio, manau koks įmantresnis tiktų geriau)
* sviesto kepimui
* 1 nedidelis svogūnas, susmulkintas
* 1 česnako skiltelė susmulkinta
* pora šaukštų aliejaus
* druskos, pipirų, kitų prieskonių pagal skonį

1. Pradėjau nuo keptuvėje kepamų dalykų: išlydžiau sviestą, jame ant lėtos ugnies iki rudumo pakepinau svogūnus, dar kelioms minutėms ten įmečiau česnakus.
2. Pakepintą gėrį sudėti į paruošto indo dugną, ant jo sudėti griežinėliais supjaustytas daržoves ir dešrą. pabarstyti prieskoniais ir apšlakstyti aliejumi.
3. Uždengus folija, kepti 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 40min.
4. Po to foliją nuimti, užberti sūriu ir dar apie 20min. pakepti.



2009 m. rugsėjo 13 d., sekmadienis

Įdarytos bulvės


Įdarytos bulvės mane visada viliojo. Jei kur viešojo maitinimo įstaigos meniu randu įdarytų bulvių, visad paragauju. Ir beveik visad nusiviliu, nes skonis būna visai ne toks, kokį įsivaizduoju. Atėjo eilė pačiai išbandyt ir pažiūrėt, ar sugebu pagaminti norimo skonio įdarytas bulves... Rezultatas ne idealus, bet geras. Labai paprastas ir ūkiškas patiekalas, kuriame galima improvizuot, kiek tik širdis geidžia...

Įdarytos bulvės

Produktai (2 porcijos):

* 2 didelės bulvės
* pora šaukštų aliejaus
* 1 šaukštas sviesto
* 1 svogūnas, susmulkintas
* 150g šoninės, supjaustytos mažais kubeliais
* 100g pievagrybių, supjaustytų
* ~100g sūrio, sutarkuoto
* druskos, pipirų pagal skonį

1. Bulves gerai nuplauti, odelę pabadyti šakute, ištepti aliejumi, ir patalpinti įkaitintoje orkaitėje 40-60 min..
2. Per tą laiką ant sviesto pakepinti šoninę, svogūnus, kol pasidarys permatomi, ir ten pat įmesti pievagrybius dar šiek tiek apkepti. Įdėti prieskonių pagal skonį.
3. Iškepusias bulves perpjauti per pusę, saugiu atstumu nuo žievės išskobti turinį. Į gautą įdubą sudėti pakeptus produktus, ant viršaus užberti sūrio.
4. Paruoštas bulves sudėti į įkaitintą orkaitę, ir kepti, kol išsilydys sūris. Patiekti su grietine.


2009 m. rugsėjo 8 d., antradienis

Svogūnų sriuba su pupelėmis ir špinatais


Taigi. Bloggerio teksto formatavimas - problema, kuri sunaudoja nemažai mano laiko ir kantrybės resursų. Toks užsispyręs daiktas, kad nei pastumt, nei patraukt negaliu... Na bet, dar vienas bandymas įdėti tvarkingą postą :) Ir vėl sriuba.

Mėgstu pupeles. Mėgstu špinatus. Dievinu svogūnų sriubą. Nors pastaroji, rodos, ir taip nereikalauja nieko daugiau, vis dėlto pabandžiau sukombinuoti su dviem pirmaisiais. Su svogūnais žaidžiau mažiau (ir nelabai sėkmingai; pirmą kartą tokį mažą kiekį svogūnų teko karamelizuot...), gaminau prastesnį variantą (be vyno ir brendžio, nors kitą kartą tikrai dėsiu), batoną ir sūrį pakeičiau minėtomis pupelėmis ir špinatais, ir vis tiek buvo skanu! Gal šioji ir neatrodo tokia rafinuota kaip originalas, bet tikrai verta dėmesio.

Svogūnų sriuba su pupelėmis ir špinatais

Produktai (2 porcijos):

* 1 vidutinis svogūnas, stambiai supjaustytas juostelėmis/žiedais
* alyvuogių aliejaus kepimui
* 1 šaukštas sviesto
* 2 skiltelės česnako, susmulkintos
* 1/4 puodelio raudono vyno
* 1 puodelis konservuotų pupelių (geriau būtų džiovintos ir pernakt pamirkytos)
* didelė sauja špinatų
* 1 sultinio kubelis
* 4 stiklinės vandens (arba naminio sultinio)
* 1 stiklinė makaronų
* druskos, pipirų pagal skonį
* pora džiovintų lauro lapų
* 1/2 arb. š. Provanso žolelių

1. Keptuvėje įkaitinti aliejų su sviestu.
2. Maždaug 20-30 min. ant silpnos ugnies retkarčiais pavartant karamelizuoti svogūnus, saugoti, kad nesudegtų. Galima įdėti šaukštelį cukraus, siekiant geresnio rezultato.
3. Bebaigiant kepti svogūnus, sudėti česnakus, ir apie minutę juos pakepinti.
4. Raudono vyno aš neturėjau, bet jei būčiau, tai šiame etape pilčiau jį į keptuvę ir pagarinčiau tol, kol jis virstų savotišku sirupu, kuriame plaukioja svogūnai ir česnakai...
5. Susitvarkius su turiniu keptuvėje, galima jį perkelti į puodą, kuriame šyla sultinys. Suberti pupeles, pagal skonį įdėti prieskonių, ir leisti ilgai pavirti, mažiausiai 40 min.. Jei pupelės buvo džiovintos, tai ir kelias valandas.
6. Bebaigiant virti, suberti makaronus, virti pagal instrukciją. Pasiekus al dente stadiją, puodą turi pasiekti špinatai ir dar pavirti apie minutę, arba kol špinatai nuvys.


2009 m. rugsėjo 5 d., šeštadienis

Pikantiškos kriaušės su karameliniu padažu


Pamačius, kad kitą savaitę reiktų orientuotis į kriaušes, apėmė entuziazmas sugalvot kažką įdomesnio. Praleidus nemažai laiko tastespotting'e, akys užkliuvo tik už vieno recepto, kuris atrodė nesunkus, ir tai nebuvo kriaušių pyragas ar kriaušės, marinuotos vyne/vaniliniam sirupe. Pasigyrus būsimu eksperimentu kambariokei, ši nutarė prisidėt su savo patiekalu iš cukinijos. Parekomendavau jai porą tinklalapių, ji buvo, kaip ir aš, užhipnotizuota kokias 3 val. maisto nuotraukų... :) Trečia kambariokė pasipiktino, kad mes bobėjam ir domimės maistu :)
Taigi, įvyko double couple food party, kuriame šios kriaušės pasirodė tikrai neblogai ir nusipelnė nemažai pagyrimų. Daugiausia problemų kėlė prieskonių rinkinys, kurio reikėjo šioms kriaušėms, ypač anyžiai, kurių Maximoje nėra, o kitur ieškot nebebuvo laiko... Apsiėjau be jų. Cinamono lazdelių man irgi kol kas tiek daug nereikia, kad pirkčiau visą pakelį, tad pasinaudojau prieskonių rinkiniu karštam vynui, išsirinkau kas patiko, pridėjau savo, ir rezultatas buvo puikus.

Pikantiškos kriaušės su karameliniu padažu

Produktai (4 porcijos):
  • 4-5 kriaušės (tvirtos) nuluptos, išvalytos ir supjaustytos ketvirčiais
  • 2 cinamono lazdelės
  • 1/2 arb. š. (~6 vnt.) juodųjų pipirų žirnelių
  • ~15 gvazdikėlių
  • 4 arb. š. sviesto
  • 1/2 puodelio rudojo cukraus
  • 1/4 puodelio brendžio/konjako/romo (naudojau bre-ndį)
  • 1/4 puodelio grietinėlės
  • vanilinių ledų patiekimui

1. Įkaitinti orkaitę iki 200 laipsnių.
2. Visus prieskonius susmulkinti grūstuve ar kitu įrankiu, kuris atrodo tam tinkamas (pvz., vyno butelys)
3. Sviestą supjaustyti mažais gabalėliais, paskirstyti jį kepimo formoje ir ją trumpam įdėti į įkaitintą orkaitę, kol išsilydys sviestas.
4. Išsilydžius sviestui, į formą vienu sluoksniu sudėti sutvarkytas kriaušes, ant jų viršaus - prieskonius, cukrų, supilti brendį ir viską gerai išmaišyti.
5. Po to formą uždengti folija ir kepti orkaitėje 40-50min. kartais kriaušes apverčiant. Kepti tol, kol kriaušės suminkštės, bet neišteš.
6. Joms iškepus, vaisius sudėti į kitą indą, o tai, kas liko, supilti į keptuvę, dar pridėti grietinėlės ir viską pavirinti, kol masė paruoduos ir sutirštės.
7. Kriaušes patiekti šiltas su paruošta karamele ir ledais.

2009 m. rugsėjo 2 d., trečiadienis

Makaronai su citrininiu padažu


Pradėjus galvoti, kokį čia dar receptą įdėjus, pajutau krizę. Viskas atrodė netinkama, bet. Vieną specialų patiekalą atradau.
Tik atsiradus ,,Iki'' Gurmanų makaronams, mama iškart juos nupirko ir liepė surast kokį įdomesnį padažą prie jų, kuris būtų lengvas ir gaivinantis... Būtent tokį ir pavyko rasti, light and refreshing :) Originaliame recepte naudojami spaghetti, kurie tikrai idealiai tam tinka, tačiau valgoma buvo ir su kitokiais makaronais. Skonis tikrai gaivus, idealu tiems, kurie mėgsta citrusinius vaisius, žinoma :)

Makaronai su citrininiu padažu

Produktai (4-5 porcijos):
  • 500 g makaronų
  • 4 arb. š. sviesto
  • 2 arb. š. alyvuogių aliejaus
  • 2 česnako skiltelės, susmulkintos
  • 1 sultingos citrinos sultys
  • 1 citrinos žievelė
  • 2 puodeliai grietinės
  • druskos pagal skonį
  • daug kieto sūrio (pvz., parmezanas)
  • saujelė šviežių petražolių, sukapotų (nebūtinai)
  1. Pagal instrukciją išvirti makaronus al dente.
  2. Keptuvėje ant silpnos ugnies ištirpinti sviestą kartu su alyvuogių aliejumi, pakepinti smulkintą česnaką.
  3. Į keptuvę supilti didžiąją dalį citrinos sulčių (šiek tiek reikės pabaigai) ir dar labiau sumažinti liepsną.
  4. Sudėti grietinę, išmaišyti, pridėti smulkintas citrinos žieveles ir pasūdyti pagal skonį.
  5. Padažą sumaišyti kartu su makaronais ir šią masę patalpinti į karščiui atsparų indą.
  6. Uždengus folija kepti iki 190 laipsnių įkaitintoje orkaitėje, vėliau atidengti ir dar 7-10 min. paskrudinti (ne per ilgai, kad makaronai neišdžiūtų).
  7. Ištraukus iš orkaitės, makaronus dar papildomai apšlakstyti citrinos sultimis ir pabarstyti dideliu kiekiu sūrio. Galima patiekti su petražolėmis.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...