2013 m. spalio 31 d., ketvirtadienis

Moliūginis kreminio sūrio vyniotinis

Kadangi receptų atsiradimas tinklarašty nuo jų pagaminimo užtrunka nepadoriai ilgai, nemažai produktų sezonas spėja pasibaigt ir jų publikavimas nukeliamas kitiems metams.. Šįkart su moliūgu taip neatsitiks, ne, užtenka jau, kad keli nuostabūs figų receptai pasislėps iki kito sezono.
Taigi. Nenustebau įvairiausių formų ir dydžių moliūgus išvydusi jau rugsėjo mėnesį (labiau sukretė kalėdinis stendas antrą spalio savaitę..). Visuotinė moliūgų psichozė įtraukė ir mane. Tiesą sakant, tiesiog internetinėje erdvėje pasirodė tiek daug skaniai atrodančių receptų su jais, kad neįmanoma neišbandyti.

_DSC7404

Nusipirkau monstrą, įvardintą kaip vidutinį (medium) ir maniau, jog bus pats tas 2-3 patiekalams. Klydau: užteko 4iems ir dar 1,5 puodelio tyrės pavidalu atgulė šaldikly.
Iškart viso moliūgo apdoroti nevaliojau: supjausčius kubeliais pusę moliūgėlio ant pirštų nuo peilio įsitaisė nemažos puslės. Likusiai pusei nutariau paieškoti lengvesnių kelių. Ačiūdie, jų yra. Šis metodas aprašo tyrės gamybą, bet juk nebūtina trinti iškepusį moliūgą, galima supjaustyti reikiamo dydžio gabaliukais.
Su moliūgu gaminau šitai (sąrašas nelaimingųjų, kurie nenusipelnė fotosesijos):
* tradicinis risotto su moliūgo gabalėliais, skrudintais šalaviju ir šonine
* pasta su moliūgu, skrudintais lazdyno riešutais ir mėta - laaabai rudeniškas ir jaukus patiekalas, stipriai rekomenduoju išbandyt!
* rudens daržovių ir orzo makaronų casserole - gaila, jog atsiliepimus po apačia, jog tai blankaus skonio patiekalas, pasiskaičiau tik jau pašovusi į orkaitę. Ir iš tikrųjų, jei norėtumėte gaminti, nuo savęs pridėkite pieskonių (karis tiktų puikiai), sūrio, prieš užberiant trupinių ant viršaus nepakenktų įmaišyti kelis kaupinus šaukštus grietinės ar grietinėlės..

Ketvirtasis receptas toks nuvalkiotas internete, kad ir man privalu juo pasidalinti.
Pasigamina greitai, skonis puikus, netgi kalėdinis. Matyt dėl prieskonių, kurie priklausomai nuo sezono gali būti vadinami moliūgų ar obuolių pyrago, meduolių, karšto vyno ar dar bala žino kieno mišiniu. Naudojau atskirus prieskonius, kai kuriuos tryniau šviežiai, pridėjau nuo savęs papildomai.. Grubiai tariant, sukroviau į tešlą viską, kas tinka saldiems kepiniams. Jei neturite konkrečių prieskonių po ranka, tiks ir jau prieš tai minėti mišiniai, kurių parduotuvėj tikrai galima rasti.

_DSC7545

Ir pas mane bėdos su vyniotiniais. Gal skardos per mažos, gal tešla kilti persistengia, tačiau biskvitas iškepa per storas ir susukti kelis kartus niekaip nepavyksta. Žinoma, nukenčia tik estetika..
Receptas amerikietiškas, o jie dažnokai persistengia vartodami cukrų ar kukurūzų sirupą, tad cukraus kiekį mažinau (pateiksiu, kiek cukraus dėjau aš, o ne originaliame recepte). Dėl viso pikto tą patį rekomenduoju daryti ir jums: iškart visko nesuberti, o ragauti ir jei norisi, pridėti po to.
 Bet kuriuo atveju, jei ir jūs nežinot kur dėt moliūgą, šis receptas būtent tam ir yra.

Moliūginis kreminio sūrio vyniotinis
8-10 porcijų

* 2 Š. cukraus pudros rankšluosčio pabarstymui
* 3/4 puodelio miltų
* 0,5 arb. š. kepimo miltelių
* 0,5 arb. š. sodos
* 2 arb. š. cinamono
* 0,5 arb. š. malto muskato
* po 0,25 arb. š. maltų gvazdikėlių, kardamono, kvapiųjų pipirų, druskos
* 3 kiaušiniai
* 0,5 puodelio baltojo cukraus
* 2 Š. rudojo cukraus
* 1 arb. š. vanilės esencijos
* 2/3 puodelio nesaldintos moliūgų tyrės (žr. nuorodą tekste aukščiau)

* 225 g kreminio sūrio/varškės (naudojau Philadelphia)
* 2/3 puodelio cukraus pudros
* 6 Š. minkšto, kambario temperatūros sviesto
* 2 Š. klevų sirupo ar medaus

1. Skardą (~45,7 x 25,4 cm) iškloti sviestiniu popieriumi. Didesnio dydžio, nei skarda, švarų virtuvinį rankšluostį tolygiai apibarstyti 2 Š. cukraus pudros.
2. Vidutinio dydžio dubenyje prasijoti miltus, kepimo miltelius, sodą, prieskonius ir druską.
3. Didesniame inde išplakti kiaušinius su cukrumi ir vanile, kol pabals. Įmaišyti moliūgų tyrę.
4. Per kelis kartus miltų mišinį įmaišyti į kiaušinių masę.
5. Tešlą mentelės pagalba tolygiai paskirstyti per visą skardos plotą. Kepti iki 190 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 13 min., arba kol tešla paspaudus pirštu bus stangri.
6. Iškepus dar karštą biskvitą atsargiai perkelti ant cukraus pudra pabarstyto rankšluostuko (sviestiniu popieriumi į viršų), nulupti sviestinį popierių ir standžiai susukti į vyniotinį. Palikti atvėsti iki kambario temperatūros ant grotelių.

7. Kol biskvitas vėsta, kreminį sūrį išsukti su visais išvardintais produktais, kol neliks sviesto ar cukraus pudros gumuliukų.

8. Atvėsusį biskvitą išvynioti ir perkelti ant maistinės plėvelės. Visą paviršių (palikti ilgesniąjame krašte porą centimetrų, jog įdaras susukus nepabėgtų lauk) ištepti kreminiu sūriu ir maistinės plėvelės pagalba susukti vyniotinį. Įdėti į šaldytuvą stingti mažiausiai valandai, bet geriausia pernakt.

_DSC7556


Šaltinis: http://www.sweetsugarbean.com/

2 komentarai:

  1. Aš tik 1 kartą bandžiau vyniotinį daryt - perkepiau ar kas ir nuo popierio neatsilupo. Rezultate buvo biskvitas su kremu lėkštėje. Bendrabučiokams tiko :) tad tavo variantas tikrai geras. Reik ir man vėl bandyt daryti, nes labai gražiai jie atrodo :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. mano pirmasis kartas pasižymėjo per storu biskvitu ir per skystu kremu.. :D šis kartas buvo truputį geresnis, tad taip, matyt reikės bandyt ir man dažniau, nes tikrai gražus kepinys :)

    AtsakytiPanaikinti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...