2013 m. lapkričio 8 d., penktadienis

Kreminė pomidorinė

Dažniausiai nusiperku kulinarinį žurnalą, pervartau, paaikčioju iš nuostabos, kokie puikūs receptai ir kaip man reikia juos išbandyti, užverčiu jį, ir pamirštu. Galėčiau suskaičiuot ant rankų (gal net ant vienos) pirštų, kiek receptų išbandžiau iš įsigytų žurnalų. Žurnalus tuo tarpu galėčiau skaičiuoti kilogramais.. Atvykus į CA iš seno papratimo iškart puoliau tyrinėt kulinarinių žurnalų pasiūlą: kuriuose daugiau reklamų nei receptų, kur tiesiog krūvos interviu ar receptai, akivaizdžiai niekada nepatrauksiantys mano dėmesio.. Ir su vienu nusipirktu berods neprašoviau - iš jo jau spėjau išbandyt 6 receptus bei šiaip pasisemti naudingų patarimų kitų gamyboje! Rekordas ir ne kitaip. Tai būtų Cooks Illustrated. Galėčiau sakyti, jog gyvenant Lietuvoje jis nelabai aktualus, bet labai norint, internete galima gauti visko. Matyt šio leidinio receptai patraukė savo paprastumu, super aiškumu, gausybe tips & tricks bei tai, kad mane, iškritusią iš old world, dar reikia stipriai supažindinti su jankių maisto apdorojimo ir vartojimo ypatybėm..
Taigi šįkart receptas būtent iš to žurnalo. Paprasta, skanu, nieko perdėm ypatingo, tiesiog naminis maistas, kuris teikia daugiausiai džiaugsmo eilinėmis dienomis.
Kad jau taip išgyriau to žurnalo patarimus, tai matyt reikėtų ir pasidalinti tų žinių, kurių pasisėmiau, konspektais:
- geriausia naudoti konservuotus sveikus luptus pomidorus; smulkintuose dažniausiai prideda kalcio chlorido, kietinančios medžiagos, dėl kurios pomidorai nenorės sukristi.
- grietinėlė, dažniausiai naudojama sutirštinti pomidorinę, nuslopina gryną pomidoro skonį; čia ji keičiama batonu, kuris suteikia reikiamo kremiškumo.
- rudasis cukrus geriausiai subalansuoja natūralų pomidorų rūgštumą.

Skaniausia tiekti pabarsčius šviežiais žalumynais (bazilikas, laiškinis česnakas) ir naminiais krutonais.

Kreminė pomidorinė
6-8 porcijos

* 4 Š. alyvuogių aliejaus
* 1 vidutinis svogūnas, susmulkintas
* 3 česnako skiltelės, susmulkintos
* 1 lauro lapas
* žiupsnis čili dribsnių
* 2 didelės skardinės konservuotų pomidorų (2x 28 oz :|)
* 3 storos riekės batono, pašalinta pluta ir susmulkinta į ~2,5 cm dydžio gabaliukus
* 1 Š. rudojo cukraus
* 2 puodeliai vištienos sultinio
* 2 Š. brendžio (nebūtina, naudojau tekilą)
* druskos/pipirų pagal skonį

1. Keptuvėje įkaitinti 2 Š. aliejaus ir jame apkepinti svogūnus, česnaką, lauro lapą ir čili dribsnius, 3-5 min., kol svogūnai taps permatomi.
2. Įmaišyti pomidorus kartu su skysčiu. Naudojant bulvių grūstuvę (ar šakutę), aptrinti, kol neliks stambių pomidoro gabalų.
3. Sudėti batono gabaliukus ir cukrų. Užvirus sumažinti liepsnį ir virti, kol batonas suirs, apie 5 minutes.
4. Išimti lauro lapą, įmaišyti 1 Š. alyvuogių aliejaus ir susmulkinti smulkintuvu, kol sriuba bus lygios konsistencijos.
5. Supilti vištienos sultinį, brendį, jei naudojama, ir vėl užvirti sriubą. Papildomai pridėti druskos/pipirų pagal skonį. Išdalinus į dubenėlius ant viršaus išdalinti likusį šaukštą alyvuogių aliejaus.

_DSC7245

Šaltinis: Cooks Illustrated. Comfort Food Favorites

4 komentarai:

  1. Metus prenumeravau šį žurnalą, laukdavau su nekantrumu, tikrai įdomu paskaitinėti, bet pasvėrus ką iš jo galiu pasigaminti ir kainą, teko jo atsisakyti. Nors gal kada nors ateityje, kai pagerės finansiniai reikalai, ir vėl užsiprenumeruosiu.
    O pomidorinė atrodo labai gardžiai. Dievinu viską, kur yra pomidorų.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Looks yummy , sad part is I cant understand a word, amazing click.Thanks for Pinning my Upma recipe on Pinterest.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Kaip skanu, kaip skanu! :)) Gerai, kad dar rūsyje buvo konservuoti pomidorai. Nes parduotuvėje tokių skanių pomidorų, kaip namie dar neatradau.

    AtsakytiPanaikinti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...