2013 m. spalio 3 d., ketvirtadienis

Kukurūzų ir svogūnų blyneliai su persikų salsa

Pietų Kalifornija turi blogą savybę - joje nesijaučia laiko tėkmė. Atrodo dar visai neseniai pasižadėjau dėti receptus, o žiū, jau ir mėnuo tuščiai praėjo, aš ir nepastebėjau. Ir iš tikrųjų, kaip viskas atrodė rugpjūčio 20, kai čia atvykau, taip viskas atrodo ir šiandien, spalio 2: taip pat žydi kinrožės, dienomis pastovi karščio banga, savaitgaliais galima nuvažiuot į paplūdimį, saulė leidžiasi vienodai anksti ir žaibiškai sutemsta (keista derinti du žodžius, kurių šaknys kilę iš ,,žaibas'' ir ,,tamsa'') ir nežinia kelintas ir kurioj stadijoj dabar braškių sezonas parduotuvėje. Tiesą sakant, jei nesekčiau kalendoriaus, negalėčiau pasakyti, kiek laiko čia esu - savaitę ar kelerius metus. Gal tai ir dėl gana vienodos namų šeimininkės dienotvarkės: keltis, pusryčiauti, eiti apsipirkti/į sporto klubą, gaminti valgyti, vakarieniauti su mb. Na, bent jau savaitgaliais galima gyvenimo ir kultūros pamatyti, tik savaitgaliais tas laikas ir juda.
Taigi, grįžtam prie maisto. Tik atvykus nutariau, jog reikia išbandyti tas gėrybes, kurias duoda vietinis derlius: kukurūzus, figas, mangus..
Nežinau, gerai tai ar blogai, kad Lietuvoje niekada nevalgiau žalio kukurūzo tiesiai nuo burbuolės. Gal būčiau nubaidyta nuo tolimesnių bandymų dėl neypatingo skonio (vis dėlto Lietuva - ne kukurūzų kraštas), o gal, kaip ir čia, būčiau stipriai sužavėta ir klausčiau savęs, kodėl neatradau šios daržovės anksčiau. Taip, man labai patiko, tiesiog nuo burbuolės. Jokio laužo, sviesto, druskos ir t.t.. Dabar jų sezonas, kukurūzų tiek daug ir jie tokie pigūs, jog tiesiog privalu pagaminti kažką įdomesnio. Akis užkliuvo už patiekalo, kuriuo tuoj ir pasidalinsiu. Nesumislyju, kaip reiktų išversti anglakalbėje maisto kultūroje vartojamą žodį ,,fritters'' (anglonas siūlo ,,obuolio/mėsos ir pan. gabaliukas tešloje (iškeptas fritiūre)'', bet kažkaip nelabai elegantiškai skamba), mano mentalitetui tai vis tiek blynai. Originaliame recepte naudoja daug aliejaus (75 mL) svogūnų ir kukurūzų kepimui, man berods padoriai išsikepė sunaudojus kelis šaukštus ..
Ir tradiciškai pabumbėjimas ant savo nuotraukų kokybės. Rodos va, pagaliau jau turiu net kelis stalus, kurių netgi nereikia nukraustyti prieš fotosesiją, bet vis tiek. Ir apšvietimas toks jau visai nužudytas, vis dėlto temsta labai anksti, o mb darbo įpročiai paskiria labai vėlyvą vakarienę..
Bet kuriuo atveju siūlau išbandyti, jei ne su šviežiais kukurūzais, tai bent su šaldytais. Ir persikų salsa taip pat puiki. Originaliame recepte siūlo naudoti kraujinius (blood) persikus, mat jie mažiausiai saldūs, bet netgi čia aš jų neradau, tad pakeičiau nepernokusiais paprastaisiais :)
Summa summarum - labai skanu. Su salsa ir šaukštu grietinės. Skanaus ir jums!

Kukurūzų ir svogūnų blyneliai su persikų salsa

2-3 porcijos

* 1 didelis svogūnas (~300 g)
* 150 g kukurūzų branduolių (sunaudojau vieną kukurūzą)
* 1-2 susmulkintos čili paprikos (pagal skonį)
* pundelis (~20 g) šviežios kalendros, susmulkintos
* 1 arb. š. maltų kvapiųjų pipirų
* 1 arb. š. malto cinamono
* 1 arb. š. druskos
* 1 arb. š. rudojo cukraus
* 1 kiaušinis
* 1 kiaušinio baltymas
* 1 puodelis miltų
* 1. Š. kepimo miltelių
* 150 mL pieno
* 60 g sviesto, išlydyto ir atvėsinto
* aliejaus kepimui

1. Svogūną perpjauti pusiau ir supjaustyti storokais griežinėliais.
2. Keptuvėje įkaitinti kelis šaukštus aliejaus ir apkepinti svogūnus su kukurūzais ant vidutinės ugnies, kol svogūnas lengvai paruduos (~15 min.). Iškepus atsidėti į didoką dubenį.
3. Pas dar šiltas diržoves suberti čili, kalendras, pipirus, cinamoną, druską ir cukrų, gerai išmaišyti.
4. Atskirame dubenyje kiaušinio baltymą išplakti iki standžių putų ir atsargiai įmaišyti į daržovių mišinį.
5. Kitame dubenyje išmaišyti miltus su kiaušiniu, kepimo milteliais ir pienu iki vientisos masės, tada sudėti daržoves.
6. Atsargiai išmaišius tešlą kepti gerai įkaitintame aliejuje suformavus nedidelius blynelius, kol gražiai apskrus (3-4 min. kiekvienai pusei).

Persikų salsa

* 2 persikai, supjausti mažais gabalėliais (~0,5 cm) (aš kažkaip patingėjau taip smulkiai smulkinti)
* 1/4 raudonojo svogūno, supjaustyto labai smulkiai
* pundelis (~20 g) šviežios kalendros, susmulkintos
* pusės citrinos sultys

1. Viską sumaišyti ir laukti, kol blynai išsikeps.

_DSC6726

Originalus receptas: www.eatmytortes.com/

2 komentarai:

  1. Omg! Noriu ne tik tokiu blyneliu, bet ir i Kalifornija :D

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. taip, visur gerai, kur mūsų nėra.. :) kaip tik gaminau sausainius pagal tavo receptą. taip patiko, jog drįsau pasidalinti ir čia :>

      Panaikinti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...