2012 m. gegužės 28 d., pirmadienis

Crème brûlée su rabarbarais


Ligi šiol pamenu, kaip norėjau šių ramekinų, kai pamačiau juos UK prieš jau gerus 2 metus. Neišgąsdino nei jų svorio įtaka mano riboto dydžio bagažui. Pagrindinis dalykas, ką juose gaminu yra Lietuvoje įvairiai vadinamas šokoladinis suflė/lavos pyragas, kurį visus tuos 2 metus gaminu pagal vieną ir tą patį receptą, kurį mama tiesiog dievina.
Ir nors kartu su ramekinais nusipirkau ir virtuvinį ugnies fakelą (vis dar dilema, kaip teisingai išversti žodį blowtorch..), bet po butano dujų konfiskavimo oro uoste, jų nusipirkti čia neprisiverčiau gerus metus... O ir nusipirkusi, crème brûlée kažko neskubėjau gaminti, labai gąsdino tas virimas orkaitėje. Ir iš pirmo karto viskas gerai nepavyko. Bet šis, 3iasis kartas pagaliau buvo idealus ! Pagaliau suvokiau, jog visai nereikia kankintis uždenginėjant folija viso to verdančio agregato su ramekinais, kad skaniausia ir traškiausia plutelė gaunasi paskirsčius cukrų plonyčiu sluoksniu (lyg miltus sviestuotoj formoj) ir, kad deginti cukrų reikia tik prieš pat patiekiant, nes ilgainiui stovint cukrus tiesiog ištirpsta.. Ir dar rabarbarai! Lengva, trašku ir saldžiai rūgštu. Puikus pavasarinis desertas :)

/

Crème brûlée su rabarbarais

Produktai (4 nedidelės porcijos):

* 100 g rabarbarų, nuluptų ir supjaustytų ~1cm storio griežinėliais
* 50 g cukraus
* pusės citrinos žievelės

* 200 mL plakamosios grietinėlės
* pusė vanilės lazdelės (dėjau visą)
* 3 kiaušinių tryniai
* 35 g cukraus + karamelinei plutelei

1. Karščiui atspariame inde užkaisti rabarbarus, cukrų ir citrinos žieveles. Kaitinti kartais pamaišant apie 10 min., kol rabarbarai sukris. Atidėti, jog atvėstų.
2. Kitame inde užkaisti grietinėlę. Vanilės lazdelę perpjauti pusiau išilgai, peilio galu iškrapštyti sėklas į grietinėlę, ten pat po to įmesti ir pačią lazdelę. Užvirus nuimti nuo ugnies ir leisti šiek tiek atvėsti ~10 min..
3. Per tą laiką dubenyje išplakti trynius su cukrumi, kol tryniai pabals, cukrus ištirps.
4. Pilti karštą grietinėlę (iš jos išėmus vanilės lazdelę) po šaukštą į trynius pastoviai maišant. Supylus apie trečdalį visos grietinėlės, supilti ją visą.
5. Sudėti rabarbarus (išsiskyrusias sultis nukošiau, jų nepyliau), dar kartą gerai išmaišyti ir išpilstyti į paruoštus indelius.
6. Indelius sudėti į kepimo formą/skardą, tada įpilti į ją verdančio vandens tiek, kad indeliai būtų apsemti mažiausiai iki pusės. Įdėti į iki 140 laipsnių įkatintą orkaitę ir virti apie 40 min., arba kol masė sustandės, nebebus skysta. Jei ilgainiui nemaža dalis vandens nugaruos, pripilti papildomai.
7. Išėmus leisti atvėsti (geriausiai šaldytuve) kelias valandas, vėliau apibarstyti plonu sluoksniu cukrumi ir karamelizuoti turimu virtuviniu deglu arba pakišus trumpam laikui po gerai įkaitintu griliumi orkaitėje.

/
/

Šaltinis: http://www.raspberricupcakes.com/

6 komentarai:

  1. Nei karto dar namie neviriau, mat indelių neįgyju. Atrodo labai skaniai :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. prieš kelerius metus rasti ramekinų Lietuvoje buvo ganėtinai sunku, bet dabar vos ne kiekvienoje parduotuvėje ir kainos nebaisios, būtinai įsigyk ir džiaukis! )))

      Panaikinti
  2. Ir atrodo, ir skamba nuostabiai :) Dievinu šį desertą, o šis dar su rabarbarais...

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Iš tikrųjų, matyt sugadinti creme brulee skonį labai sunku, rabarbarai tik dar vienas puikus priedas :)

      Panaikinti
  3. Vilniaus gastronomas2012 m. gegužės 29 d. 16:17

    Oho, atrodo be galo puikiai ir jau knieti išmėginti, nes ir rabarbarai ir krembliurė man laabai patinka :}

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Skubėkit greičiau bandyt, kol dar yra rabarbarų! :)

      Panaikinti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...