2010 m. birželio 28 d., pirmadienis

Įspūdžiai iš UK

Baisiai seniai nieko nerašiau, o rodos, kad gaminau kažką, nors ir sesijos metu. Ir dabar jokio recepto neįdėsiu, nes su savim teturiu vieno patiekalo nuotraukas, bet jo receptas liko Lietuvoje...
Taip, jau kelias dienas esu Bristolyje, Anglijoje, šalyje, kurioje yra puikiausios sąlygos maisto gamybai, bet aš kažkodėl dar tam nesusikaupiu. Nuėjus į artimiausią Sainsbury's ištinka lengvas šokas vien pamačius mažiausiai penkių rūšių rudajį cukrų (lietuviškais standartais vertinant) arba atskirą miltų rūšį, skirtą padažams... Net nepradedu minėti visų stebuklų, kurie slepiasi rytietiškų produktų skyriuose. Ir pagaliau pradedu suprasti užsienietiškuose bloguose minimas sąvokas, pvz., chicken casserole pieces, nes taip, jie turi tokio tipo vištieną parduotuvėse.
Ir vis tiek didžioji dalis pirkėjų apsiriboja šaldytais ir konservuotais pusfabrikačiais, dėl ko, iš tikrųjų jų net nekaltinu, nes jei Lietuvoje pusfabrikačiai būtų tokio skonio ir tokie pigūs, matyt niekad nebūčiau pati pradėjus gaminti.
Taigi, toks mano pirmasis įrašas iš Anglijos virtuvės, kurioje guli niekam nereikalingos dvi wok keptuvės, krūvos kepimo formų ir puodų, bet nei vieno dangčio, o maždaug 30 metų senumo orkaitė nori ar nenori viską kepa su vėjeliu... :) Einu ruošti eilinės daržovių sriubos ir kauptis įdomesniems virtuvėms projektams...

2010 m. birželio 10 d., ketvirtadienis

Štrudelis su obuoliais ir kriaušėmis


Naktys kol kas vis dar trumpėja, vis daugiau jazminų pražysta saulėkaitoje, o porą kartų per savaitę radikaliai besikeičiantis oras kelia depresiją, nes į mažytį lagaminuką, išvažiuojant vos kelioms dienoms, reikia įtalpinti ir šiltesnių, ir šaltesnių drabužių. Dar pora savaičių, pora egzaminų, ir pagaliau išvyksiu iš Lietuvos mėnesį paatostogauti kaip namų šeimininkė :) Laukiu nesulaukiu, nes sesijos metu maisto gamyboje - visiškas štilis (pirmą kartą klausimas - o ką šiandien valgyt? - man sukelia depresiją, o parduotuvėje - panikos priepuolį). Jei ne mama, kurią reikia maitinti/vaišinti, matyt, misčiau tik makaronais, bandelėm ir obuoliais.
Bet mano išbandytų receptų skrynelėje vis dar guli keletas užslėptų... Šį štrudelį teko kepti taip seniai, kad aš vargiai prisimenu proporcijas/kiekius, o viskas buvo improvizuojama, tad net ir pasitikrint negaliu. Todėl iškart atsiprašau už sunkiai nusakomus produktų kiekius, bet patyrusiai šeimininkei tai neturėtų būti kliūtis :> Tegaliu pasakyti, kad buvo skanu :)

Štrudelis su obuoliais ir kriaušėmis

Produktai:

Tešla:
* 375 g sluoksniuotos bemielės tešlos (t.y. sunaudojom pusantro lakšto)
* 1 puodelis džiūvesėlių trupinių
* 0,5 puodelio skysto, išlydyto sviesto

Įdaras:
* 2 vidutiniai obuoliai, supjaustyti kubeliais
* 2 vidutinės kriaušės, supjaustytos kubeliais
* keletas Š. cukraus (arba pagal skonį/vaisių saldumą)
* vanilinio cukraus, cinamono, malto muskato, malto kardamono, truputis rozmarino
* 200 g džiovintų uogų, išmirkytų vandenyje, rome ar pan. (galima keisti tiesiog razinomis)
* keletas Š. kakavos ir/ar sauja šokolado gabaliukų (nebūtina)
* keletas Š. šokoladinio likerio (nebūtina)
* gabalėlis sviesto

* pora šaukštų skysto sviesto ir kiaušinio plakinys aptepimui


1. Visus produktus, skirtus įdarui (išskyrus likerį, jei jį naudojat), sumaišyti.
2. Pusę šios masės apkepinti/patroškinti įkaitintoje keptuvėje su sviestu, kol vaisiai suminkštės (galima įdėti šiek tiek papildomai cukraus, kad gautųsi labiau karamelinė masė)
3. Apkeptus vaisius sumaišyti su likusiais (supilti likerį).

4. Pirmąjį visą sveiką lakštą iškočioti ant miltuoto paviršiaus iki permatomo plonumo (kaip sakoma, taip plonai, kad laikraštį būtų galima per jį skaityti :)), bet tešla neturi plyšinėti.
5. Visą lakštą patepti sviestu, pabarstyti trupiniais.
6. Vienam gale išilgai lakšto kraštinės (ne per visą lakšto plotą) išdėlioti įdarą (mums šiek tiek atliko, tad suvalgėm taip), ir po to prasideda lankstymo/sukimo menas. (Kadangi įdaro daug ir jis sunkus, o tešla plonytė ir jos kiekis ribotas, todėl išsikočiojome dar pusę vieno lakšto, su kuriuo dar kartą apsukome įdarą).
7. Gerai viską užspaudus, užslėpus visus įplyšimus, štrudelį patepti sviestu ir kiaušinio plakiniu (arba atvirkščiai, taip ir nenusprendėm, kuri seka būtų teisingesnė :)).

8. Šį turtą saugiai perkelti ant sviestiniu popieriumi išklotos skardos ir kepti apie 40 min. iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje.


Mes valgėme su ledais, bet siūlau sukombinuotą iš kelių receptų ir asmeninės patirties
vanilinį padažą:

* Stiklinė pieno
* 1,5 Š. cukraus
* 0,5 arb. š. vanilinio cukraus.
* kiaušinio trynys
* 1 Š. krakmolo

1. Viską sumaišyti iki vientisos masės ir atsargiai kaitinti maišant virš nedidelės ugnies, kol pradės tirštėti.


2010 m. birželio 4 d., penktadienis

Zacherio tortas


Taigi taigi taigi. Pagaliau šiandien apturėjau pirmąjį beprotiškąjį šios sesijos egzaminą, tad labai reikia tokios atgaivos, kaip maistas. Per visą praėjusią savaitę ilsėjausi nuo kompiuterio, tuo labiau nuo foodblogų (net nepamenu, kada paskutinį kartą buvau tastespottinge !), nes lankymasis juose mane stipriai demotyvuoja mokytis... Bet šiandien, prieš pradedant vėl mokytis kitam egzaminui, valgydama makaronus (kurie, tarp kitko primena vaikystę (prisimenant 52 savaites)), nutariau aprašyti tortą, kurį dabar galima nusipirkti keliose kepyklėlėse (gabalėlis šio skanumyno atsieina 4 lt).
Kai tik pamačiau šį tortą Virtuvėje. Nuo...Iki..., iškart sau pasakiau: reikia.
Gamyba labai paprasta (tik pačios sau apsunkinom gyvenimą tuo, kad kepėm 2 atskirus biskvitus - pabijojom savo lygaus pjaustymo ypatumų), o skonis - dekadentiškas. Valgai ir supranti, kad valgai tiesiog kokybišką, rimtą tortą (nors visi piktybiškai jį vadino pyragu), kurio skonis stovint vis gerėja (bent taip teigia mama, valgiusi jį visą savaitę).
Jo puošybai pagaliau panaudojau jau kadais pirktą konditerinį švirkštą, beeet, kadangi, kaip ir visada, man transportuojant šilumai jautrius kepinius namo, buvo stebėtinai karšta, ir visas tas papuošimas atsidūrė ant indo sienelių lipnios, rudos masės pavidalu. Vos neapsiverkiau pamačius, kas liko iš mano taip kruopščiai darytų papuošimų :(
Taigi, karališkas, austriškas, Zacherio tortas:

Zacherio tortas

Produktai (bendra išeiga - 1,5 kg<)

Tešlai:
* 150 g sviesto, minkšto
* 125 g miltelinio cukraus
* 8 kiaušiniai (tryniai atskirai nuo baltymų)
* 200 g juodojo šokolado (50-55 proc.)
* 125 g miltų

Pertepti:
* 250 g abrikosų džemo
* 1 Š. citrinos sulčių (dėjau daugiau, nes labai tinka ir skanu)

Glaistui (atliko dar apie 1/2 puodelio):
* 200 g juodojo šokolado
* 150 g miltelinio cukraus
* 200 mL grietinėlės (riebios)
* 1/2 arb. š. vanilės esencijos

1. Tešlai sviestą išsukti su cukrumi iki purumo, įmaišyti po vieną trynius.
2. Šokoladą išlydyti virš verdančio vandens vonelės, ir atsargiai supilti į pasiruoštą masę (žiūrėti, kad nebūtų labai karšta, nes gali sutraukti kiaušinį). Įmaišyti prasijotus miltus.
3. Baltymus išplakti iki standžių putų. Visų pirmą įmaišyti tik 1/4 jų, po to likusius. Nepersistengti su maišymu, te lieka dar truputį ne iki galo išmaišyta.
4. Tešlą sukrėsti į išsviestuotą formą (sviesto negailėti, nors gal geriau būtų sviestinis popierius ar net silikoninė forma, nes šiek tiek prikepa) ir kepti iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 40-55 min., arba kol įkištas į vidų pagaliukas liks sausas.
5. Iškepus ištraukti ir palikti pravėsti kelias minutes ant grotelių. Visai atvėsusį - perpjauti pusiau.

6. Džemą gerai išmaišyti su citrinos sultimis, ir geriausiai būtų pertrinti per sietą. Juo pertepti biskvito lakštus, šonus bei viršų.


7. Glaistui visus produktus šildyti ir maišyti iki vientisos, lygios masės. Aplieti tortą, aplyginti su peiliu.

8. Paruoštą tortą dėti pailsėti kelioms valandoms į šaldytuvą. Jei pageidaujama, galima šiek tiek papuošti.


Šaltinis: Virtuvė. Nuo...Iki... 2010 05
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...