2010 m. birželio 10 d., ketvirtadienis

Štrudelis su obuoliais ir kriaušėmis


Naktys kol kas vis dar trumpėja, vis daugiau jazminų pražysta saulėkaitoje, o porą kartų per savaitę radikaliai besikeičiantis oras kelia depresiją, nes į mažytį lagaminuką, išvažiuojant vos kelioms dienoms, reikia įtalpinti ir šiltesnių, ir šaltesnių drabužių. Dar pora savaičių, pora egzaminų, ir pagaliau išvyksiu iš Lietuvos mėnesį paatostogauti kaip namų šeimininkė :) Laukiu nesulaukiu, nes sesijos metu maisto gamyboje - visiškas štilis (pirmą kartą klausimas - o ką šiandien valgyt? - man sukelia depresiją, o parduotuvėje - panikos priepuolį). Jei ne mama, kurią reikia maitinti/vaišinti, matyt, misčiau tik makaronais, bandelėm ir obuoliais.
Bet mano išbandytų receptų skrynelėje vis dar guli keletas užslėptų... Šį štrudelį teko kepti taip seniai, kad aš vargiai prisimenu proporcijas/kiekius, o viskas buvo improvizuojama, tad net ir pasitikrint negaliu. Todėl iškart atsiprašau už sunkiai nusakomus produktų kiekius, bet patyrusiai šeimininkei tai neturėtų būti kliūtis :> Tegaliu pasakyti, kad buvo skanu :)

Štrudelis su obuoliais ir kriaušėmis

Produktai:

Tešla:
* 375 g sluoksniuotos bemielės tešlos (t.y. sunaudojom pusantro lakšto)
* 1 puodelis džiūvesėlių trupinių
* 0,5 puodelio skysto, išlydyto sviesto

Įdaras:
* 2 vidutiniai obuoliai, supjaustyti kubeliais
* 2 vidutinės kriaušės, supjaustytos kubeliais
* keletas Š. cukraus (arba pagal skonį/vaisių saldumą)
* vanilinio cukraus, cinamono, malto muskato, malto kardamono, truputis rozmarino
* 200 g džiovintų uogų, išmirkytų vandenyje, rome ar pan. (galima keisti tiesiog razinomis)
* keletas Š. kakavos ir/ar sauja šokolado gabaliukų (nebūtina)
* keletas Š. šokoladinio likerio (nebūtina)
* gabalėlis sviesto

* pora šaukštų skysto sviesto ir kiaušinio plakinys aptepimui


1. Visus produktus, skirtus įdarui (išskyrus likerį, jei jį naudojat), sumaišyti.
2. Pusę šios masės apkepinti/patroškinti įkaitintoje keptuvėje su sviestu, kol vaisiai suminkštės (galima įdėti šiek tiek papildomai cukraus, kad gautųsi labiau karamelinė masė)
3. Apkeptus vaisius sumaišyti su likusiais (supilti likerį).

4. Pirmąjį visą sveiką lakštą iškočioti ant miltuoto paviršiaus iki permatomo plonumo (kaip sakoma, taip plonai, kad laikraštį būtų galima per jį skaityti :)), bet tešla neturi plyšinėti.
5. Visą lakštą patepti sviestu, pabarstyti trupiniais.
6. Vienam gale išilgai lakšto kraštinės (ne per visą lakšto plotą) išdėlioti įdarą (mums šiek tiek atliko, tad suvalgėm taip), ir po to prasideda lankstymo/sukimo menas. (Kadangi įdaro daug ir jis sunkus, o tešla plonytė ir jos kiekis ribotas, todėl išsikočiojome dar pusę vieno lakšto, su kuriuo dar kartą apsukome įdarą).
7. Gerai viską užspaudus, užslėpus visus įplyšimus, štrudelį patepti sviestu ir kiaušinio plakiniu (arba atvirkščiai, taip ir nenusprendėm, kuri seka būtų teisingesnė :)).

8. Šį turtą saugiai perkelti ant sviestiniu popieriumi išklotos skardos ir kepti apie 40 min. iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje.


Mes valgėme su ledais, bet siūlau sukombinuotą iš kelių receptų ir asmeninės patirties
vanilinį padažą:

* Stiklinė pieno
* 1,5 Š. cukraus
* 0,5 arb. š. vanilinio cukraus.
* kiaušinio trynys
* 1 Š. krakmolo

1. Viską sumaišyti iki vientisos masės ir atsargiai kaitinti maišant virš nedidelės ugnies, kol pradės tirštėti.


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...