2010 m. spalio 26 d., antradienis

Sausainiai su šokolado ir džiovintų braškių gabaliukais

Fotoaparatas jau tiesiog sprogsta nuo maisto nuotraukų, esančių jame, o aš jų vis neišlaisvinu... Nuotraukų gelbėjimo operaciją pradėsiu nuo sausainių, kuriuos kepiau Kauno maisto tinklaraštininkų susitikimui, apie kurį jau net ir atgarsiai baigia nutilti, o aš tik dabar galų gale jį prisiminsiu. Nors asmeniškai ir nepadėkojau merginoms už tokį šaunų vakarą, bet tai tikrai buvo vienas geriausių vakarų/susitikimų, tuo labiau su menkai pažįstama kompanija. Buvo įdomu pasiklausyti ir pasidalinti sava patirtimi su žmonėmis, kurie tikrai domisi maisto gamyba ir supranta visas keistenybes ir problemas, kurios atsiranda maistui neabejingo žmogaus gyvenime, pradėjus kurti savo foodblog'ą.
Ačiū Indrei už iškeltą idėją bei jos realizavimą, taip pat dar ne kartą norėtųsi su jumis susitikti, žaviosios maisto mylėtojos :)

Sausainiai su šokolado ir džiovintų braškių gabaliukais

Produktai (jau nepamenu, kiek tiksliai išėjo, bet apie 50-60 vnt.)

* 225 g minkšto sviesto, ištirpdyto ir atvėsinto
* 0,5 puodelio cukraus
* 1,5 puodelio rudojo cukraus
* 1 kiaušinis + 1 kiaušinio trynys
* 1 Š. vanilinio cukraus
* 2 Š. pieno
* 2 puodeliai miltų
* 1 arb. š. sodos
* 1 arb. š. druskos
* 1 apelsino žievelė
* po 100 g kiekvienų atskirai pieniško/juodo šokolado, balto šokolado ir džiovintų braškių gabaliukų (braškes gabaliukais pjausčiau pati)

1. Inde kartu prasijoti miltus, druską ir sodą.
2. Baltą cukrų pirštais sumaišyti su apelsino žievelėm, kol šis sudrėks ir pasidarys kvapnus.
3. Atskirame inde išplakti skystą sviestą ir visas cukraus rūšis, kol masė pabals.
4. Į sviesto masę įmušti kiaušinį ir trynį, supilti pieną ir išmaišyti.
5. Ant viršaus suberti miltų mišinį ir atsargiai maišyti, kol masė taps tolygi.
6. Atsargiai įmaišyti šokoladų ir braškių gabaliukus.
7. Gautą tešlą atšaldyti šaldytuve, geriausiai šaldymo kameroje (tik ne per ilgai, nes bus sunku kažką daryti su savotišku ledo gabalu).
8. Tešlai atšalus, šaukštų pagalba iš jos formuoti nedidelius (2,5-3 cm diametro) rutuliukus, juos išdėlioti sviestiniu popieriumi išklotoje skardoje (palikti tarpus, nes sausainiai plėsis) ir kepti iki 190 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 15 min., arba kol sausainiai lengvai paruduos, vidury kepimo skardą apsukant, kad sausainiai keptų tolygiai.
9. Iškepusius sausainius versti ant grotelių, jog greičiau atvėstų, ir jau galima mėgautis :)


Pagrindinis receptas iš: http://lisa-is-hungry.blogspot.com/

Recipe in English
Cookies with chocolate chips and dried strawberries pieces

* 225 g butter, melted and slightly cooled
* 0,5 cup granulated sugar
* 1,5 cup brown sugar
* 1 egg + 1 egg yolk
* 1 tbs vanilla sugar
* 2 tbs milk
* 2 cups flour
* 1 tsp baking soda
* 1 tsp salt
* 1 orange zest
* 100g milk chocolate chips + 100 g white chocolate chips + 100 g dried strawberries cut into pieces

1. Sift together flour, baking soda, salt and set aside.
2. Mix granulated sugar and orange zest with your fingertips until sugar becomes wet and fragrant.
3. Cream melted butter and all kinds of sugar in another bowl.
4. Whisk in the egg, egg yolk and milk.
5. Slowly incorporate flour mixture until well combined. Then repeat it with chocolate chips and strawberries pieces.
6. Chill the dough in the fridge (or even in the freezer) then scoop it on the parchement lined baking sheet (reserve some place as cookies will become larger) and bake in the oven (preheated to 190 Celsium degrees) for about 15 minutes or until cookies become slightly brown. Don't forget to rotate the baking sheet in the middle of baking for more even browning.
7. Place the cookies on the wire rack and cool them completely after they are taken out of the oven.

17 komentarų:

  1. atrodo labai skaniai, o dar su braškėm mmmmm....

    AtsakytiPanaikinti
  2. Labai labai skanūs :) jei ne paslaptis - kur braškes perki?
    Heh - draugas po to sakė, kad visa švyčiu ir pagaliau bent vieną vakarą nekelsiu maisto temos, nes manau jam jau ji per gerklę :D

    AtsakytiPanaikinti
  3. Pagaliau sulaukiau ir skaniųjų sausainių recepto :) nes vis galvojau kas čia juos kepė, ar jau buvo tas receptas ar ne. Tikrai puikūs ;)

    Indre, džiovintų braškių būna beveik visose prekybos centruose riešutų ir džiovintų vaisių skyriuose

    AtsakytiPanaikinti
  4. Ačiū už komplimentus, svarbiausia, kad patiko :) tikiu, jūs būtumėte kažką dar skaniau atsinešę ;)

    Indre, o braškes, taip, pirkau maximoj, dar kaip tyčia akcija buvo. Tik jos tokios, žinoma, nelabai ekologiškos, tai nuplikiau verdančiu vandeniu ir dar daug kartu šiaip praploviau, kad vandeny tirpūs dažai išsiplautų iš jų.
    Maniškis irgi dėl to maisto pyksta, bet aš tiesiog stengiuos ir jį užkrėsti šia liga :)

    AtsakytiPanaikinti
  5. Na jo... Gal verta būtų bandyti šaldytas išdžiovinti orkaitėje? :D

    AtsakytiPanaikinti
  6. tiesą sakant, dar negirdėjau apie braškių džiovinimo technologiją, bet manau, kad sąnaudos didokos būtų.. :) gal būtų paprasčiau pakeisti kitomis uogomis ar džiovintais vaisiais, tiesiog :)))

    AtsakytiPanaikinti
  7. Na ką, ta proga aš dar kartą pašniurkščiosiu nosimi, kad man nepavyko atvykti :( Jeeetau, taip norėjau, nes maniškis dėl manęs džiaugėsi, sakė, na va, pagaliau Kaune, tai lėk laiminga tik! Ir.. še tau. Nekenčiu labai, kai kruopščiai sukurpti planai griūna :(
    Todėėėėl, ooo, kaip aš tikiuosi, kad šis susitikimas buvo ne paskutinis! :)

    O sausainiai - va, dar kartą šniurkšt.. - taip skaniai atrodo, labai! :)

    AtsakytiPanaikinti
  8. aš pati irgi kurį laiką nežinojau, ar tikrai ateisiu, bet pasistengiau ir pavyko :)
    na, ir kadangi taip visoms patiko, tai reik manyt, kad susitikimai vyks ir susirinks vis daugiau norinčių :>

    AtsakytiPanaikinti
  9. Kai įsigijau džiovyklę buvo užėjusi visko džiovinimo manija. Braškės irgi papuolė. Techologijos yra dvi: džiovinamos žalios braškės ir cukraus sirupe apvirtos. Pirmu atveju gauname kietus gabaliukus, tinkamus arbatoms, o antru atveju, jau bus tokios kaip parduotuvėse. Bet norint minkštų, reikia nedidelių braškių ir daug daug laiko joms išdžiūti. Aš paėmiau jas per dideles, tai taip ir nesulaukiau kada išdžius, sukramčiau nepilnai sudžiūvusias

    AtsakytiPanaikinti
  10. na taip... gal lengviau vis dėlto pažaist praplaunant vandeniu.. :)) ypač kai džiovyklės net tolimesniuose planuose nėra :)

    AtsakytiPanaikinti
  11. oh sausainiai!
    skanūs gi jie buvo labai, ir skonį kuo puikiausiai prisimenu :))

    AtsakytiPanaikinti
  12. ačiū už pagyras, išlepsiu tuoj :)
    ir, kad ir kaip būtų gėda, bet tavo skanusis keksas matyt dar ilgai lauks savo realizacijos valandos, nors..gal...kalėdoms ? :)

    AtsakytiPanaikinti
  13. Egle, ar sausainiai tiktu siusti pastu dezuteje? ar jie nera slapi, kad suteztu bekeliaujant keleta dienu? aciu.

    AtsakytiPanaikinti
  14. Geras klausimas :) Pati juos vežiausi iš kito miesto ir nieko neatsitiko :) Žinoma, priklauso nuo to, kokioje dėžutėje siųsi ir kaip pavyks atkartoti receptą, nors šiaip jie nėra tęžtantys anei baisiai trapūs :)

    AtsakytiPanaikinti
  15. Labai įdomus derinys ir puikus receptas. Būtinai išbandysiu. Tik galvoju kokiu būdu geriausia džiovinti braškes, ant džiovyklės ar orkaitėje? Ką patartumėte?

    AtsakytiPanaikinti
  16. Labai įdomus derinys ir puikus receptas. Būtinai išbandysiu. Tik galvoju kokiu būdu geriausia džiovinti braškes, ant džiovyklės ar orkaitėje? Ką patartumėte?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Sveiki,
      Naudojau parduotuveje pirktas dziovintas braskes. Paciai dziovinti braskes, manau, geriau iseitu dziovykleje. Jei nepatinka tradicines parduotuvines dziovintos braskes, liofilizuotos irgi tiktu labai gerai.

      Panaikinti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...