2010 m. spalio 19 d., antradienis

Risotto su kepenėlėmis ir obuoliais

Ruduo. Šiais metais jis kaip niekad turtingas savo dvasiniu derliumi ir praktine patirtimi. Paskutinieji bakalauro metai (galėčiau tai pavadinti ketvirtakursio sindromu ?), visokio plauko bėdos ir nemalonios smulkmenos, darbai, darbai, darbai... Ir dar daugiau prisižadėtų, bet neįgyvendintų darbų. Ir kad ir kaip viskas kartais jau atrodytų nusibodę, kitą rytą atsibundi, ir supranti, jog gyventi yra verta. Kitą rytą įjungia šildymą, darbe pavaišina skaniais sausainiais, saulė labiau šildo, pirmą kartą gyvenime verdi šilkinę košę arba susipažįsti su naujais fantastiškais žmonėmis. Tau padėkoja, pasako komplimentą arba tiesiog išsipasakoja, ir jautiesi esąs patikimas.
Ir nors jau nebe summertime ir the living is not so easy anymore, bet juk nėra to blogo, kas neišeitų į gerą :)

Ir tokiam keistam rudeniškam įrašui pasidalinsiu dar vienu savo bandymu kažką įdomaus išspausti iš kepenėlių (ir beveik pataikysiu ant jų vajaus internete, kiek pastebėjau :)). Šįkart - risotto. Pagaliau aš įgyvendinau šią mintį. Ir nors ne viskas išėjo labai gerai, receptas yra perspektyvus bei dar gali būti patobulintas iki tobulumo, manau.
Šitam patiekalui galvijų kepenys iš pradžių buvo išvirtos, o po to apkeptos, bet kitą kartą aš jas tiesiog susmulkinčiau daug labiau (šį kartą tai buvo esminis minusas, deja), nevirčiau, o tik apkepčiau ir patroškinčiau vyne. Obuolių dėčiau gal šiek tiek daugiau, nes jie čia tiesiog būtini. Ir, žinoma, pasistengčiau naudoti apvaliagrūdžius ryžius. Receptą surašau tokį, kaip buvo daroma. Jei norėsit išbandyti, kiekius pritaikysit, tikiuosi, iš akies ;)

Risotto su kepenėlėmis ir obuoliais


Produktai (2-3 porcijos):

* 1 puodelis ryžių (apvaliagrūdžių)
* 0,6-0,8 L sultinio
* galvutė svogūno, smulkiai supjaustyta
* sviesto + alyvuogių aliejaus kepimui
* 1 stiklinė balto sauso vyno
* 2 obuoliai, supjaustyti kubeliais (be žievelių)
* ~200 g galvijų kepenų, smulkiai supjaustytų ir išvirtų
* druskos, juodųjų pipirų, cinamono, malto muskato
* pora šaukštų augalinio aliejaus
* didelė sauja tarkuoto sūrio

1. Obuolių kubelius paskirstyti ant sviestinio popieriaus skardoje, apibarstyti druska, juodaisiais pipirais, cinamonu, maltu muskatu, apšlakstyti augaliniu aliejumi, išmaišyti, kad prieskoniai pasiskirstytų ir įdėti į įkaitintą orkaitę. Kepti retkarčiais pamaišant, kol gabalėliai paruduos, pasidarys tarsi guminiai.
2.
Užkaisti sultinį iki virimo, po to laikyti karštą.
3. Keptuvėje įkaitinti gabalėlį sviesto su alyvuogių aliejumi. Įkaitusiuose riebaluose trumpam apkepinti kepenis, supilti pusę stiklinės vyno ir jame ant silpnos ugnies kepenėles dar truputį patroškinti.
4. Atskiroje keptuvėje įkaitinti riebalus ir juose apkepinti svogūną, kol šis pasidarys skaidrus, bet dar nepradės rusti.
5. Suberti ryžius ir išmaišius taip pat apkepti, kol šie pasidarys skaidrūs.
6. Supilti likusią pusę stiklinės vyno ir maišyti kol susigers/išgaruos
7.
Po samtį pilti sultinį pas ryžius ir maišyti, kol susigers. Tada pilti sekantį samtį ir vėl maišyti. Ir taip kartoti tol, kol ryžiai bus išvirę (nebūtinai visas sultinys turi būti sunaudotas, jei pritrūko - tiks vanduo), o visa masė atrodys glitoka.

8. Į ryžius įmaišyti kepenėlių ir obuolių gabaliukus, tarkuotą sūrį ir padruskinti, papipirinti, jei trūksta.

3 komentarai:

  1. Labai gražios nuotraukos ir žiauriai skaniai atrodo, nors pati, kai kartą gaminau patiekalą su "rimtąja" mėsa (t.y., ne paukštiena) ir obuoliais, kažkaip nusivyliau.. Man obuoliai prie vištienos labiausiai kažkaip tinka :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Labai skaniai skamba. Tik aš vistiek imčiau paukštienos kepenėles, nes veršienos negaliu niekaip...

    AtsakytiPanaikinti
  3. to Rūta:
    aš kažkaip retokai obuolius prie mėsos naudoju, bet prie kepenėlių jie idealiai tinka (tiesa sakant, net mandarinai prie jų dera :>) su rimtesne mėsa, tiesą sakant, dar nebandžiau :)

    to Indrė:
    man kaip didelei kepenėlių mylėtojai, visos kepenėlės skanios :)))) nors keista, kad veršienos niekaip, nes, rodos, kiaulienos yra pačio intensyviausio skonio ?

    AtsakytiPanaikinti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...