2010 m. kovo 20 d., šeštadienis

Tartaletės su raudonaisiais kertuočiais ir kivi


aiaiaiai, kaip greit prabėgo pusė mėnesio. Per jį kažkodėl neturėjau jokio ypatingo noro gaminti, o jei ką ir pagaminau, iš principo neįsidėmėjau recepto ir tingėjau traukti fotoaparatą. Po apsilankymo pas saviškį (vienintelės lauktuvės iš svečios šalies - pipirmetės esencija ir tartaro rūgštis :)), kur, priešingai nei Lietuvoje, jau lengvas pavasaris, žydi snieguolės ir kačiukai, o parkuose pėdinėja storos žąsys, antys ir gulbės, sugrįžau ir vėl atsidūrus internete apėmė kulinarinis šokas: žmonės tiek daug visko skanaus prigamino, o aš - nieko ! Sunku ir nupasakoti tą nejaukią būseną. Ypač, kad 52 savaičių projekte praėjo daugybė savaičių, kuriose mielai būčiau sudalyvavusi. Tad tik grįžau, ir kitą dieną jau viriau sriubą (apie kurią, kaip visada, po kelių savaičių ar dar vėliau). O dabar, kai pribaiginėju užsilikusią mielinę tešlą (tiksliau, bandau iš jos kažką išspaust, gal vis dėlto kepant išsipūs ?), nutariau pagaliau pasidalinti eiliniu desertu (turiu porą užsilikusių sriubų, bet kažko nedrįstu pasidalint; mėsą ignoravau).
Nieko panašaus nebūčiau gaminusi, jei ne nusipirktos tartalečių formelės ir maximoje per akciją nugriebti raudonieji kertuočiai (dragon fruit). Šiek tiek pagooglinus, atradau idealiai tinkamą mano turimiems ištekliams receptą. Taigi - ganėtinai paprastos ir vis tiek truputį gurmaniškos tartaletės:

Tartaletės su raudonaisiais kertuočiais ir kivi

Produktai (8 * 12 cm diametro formelės)

* 220 g (2 stiklinės) miltų
* 115 g minkšto sviesto
* 35 g miltinio cukraus
* žiupsnis druskos
* 1 kiaušinis (dėjau 2)
* 1/4 arb. š. vanilės esencijos

* 75 g minkšto sviesto
* 50 g miltinio cukraus
* 2 kiaušiniai
* 1 arb. š. citrinos žievelės
* 1 arb. š. apelsino žievelės
* 45 g maltų migdolų
* 25 g miltų
* 1 raud. kertuočio vaisius
* 1 kivi vaisius (sunaudojau 2)

Tešla:
1. Cukrų ir druską prasijoti kartu su miltais, įmaišyti sviestą, kol susidarys smulkūs trupinukai.
2. Įmušti kiaušinį, įpilti vanilės esencijos ir minkant suformuoti vientisą tešlos gumulą.
3. Tešlą apvynioti maistine plėvele ir padėti šaltai pailsėti 30 minučių.

Įdaras:
1. Išplakti sviestą su cukrumi iki purios masės.
2. Sudėti kiaušinius, citrusinių vaisių žieveles ir vėl gerai išplakti.
3. Įmaišyti maltus migdolus ir miltus.

Sudėjimas:
1. Šaltą tešlą iškočioti iki kelių milimetrų storio ir iškloti ja išsviestuotas formeles.
2. Įdėti keletą šaukštų įdaro, ant viršaus sudėti vaisių gabaliukus.
3. Kepti įkaitintoje iki 200 laipsnių orkaitėje apie 25 minutes. Išėmus leisti pravėsti apie 5 min. ant grotelių, tada jau galima išimti iš formų.



O iš tos vargšės mielinės tešlos teišėjo kietos ir nesaldžios aguoninės sraigės, et... (Gerai, kad vakarykštis mielinis pyragas iškepė toks skanus :>)

2 komentarai:

  1. O koks tų vaisiukų skonis? Niekad ragauti neteko...:)

    AtsakytiPanaikinti
  2. gal savo gimtojoje šalyje jie ir turi kažkokį ypatingą skonį, bet mano pirkti (nors jau tikrai minkšti buvo gerokai) kažkuo priminė kivius su labai ryškiu vandens skoniu, t.y. tiesiog beskoniai :? tartaletėms suteikė gaivumo, bet valgyti vieną - jokio malonumo

    AtsakytiPanaikinti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...