2012 m. lapkričio 20 d., antradienis

Sluoksniuotos tešlos pyragėliai su rūkytu šamu

Kažkodėl būtent ketvirtadieniais, kai man būna savaitgalis ir aš einu miegoti popiečio miego, atsibudusi el. pašto dėžutėje randu nemažai nuostabių pasiūlymų, kurie mane pasiekia šio blogo dėka. Ir ten kviečia sudalyvaut, ir kitur ateit.. Bet kodėl viskas vyksta savaitgaliais, kai aš dirbu? :) Tad deja, kad ir kaip noriu visur sudalyvaut, deja.

O vat paskutinįjį ketvirtadienį, kadangi buvo beaujolais nouveau diena (tikiuos, nepamiršot atšvęst ir jūs ?), laiko pasiruošt savo savaitinius pietus nebeliko. Visą savo darbo savait(gal)ę mitau greitai paruošiamu maistu, tad pirmadienį jau negalėjau atitraukti akių nuo receptų... Išsirinkau ir vištą, ir pyragą, ir dar bulvinių blynų dėl pilnos laimės. Višta tikiuos kepsis ketvirtadienį, bulvinius blynus berods nurungė visokie greitai sukramsnojami saldumynai ir suši..
O pyragas parodė, kad mano įgūdžiai virtuvėje labai nusilpę.

Pradžioje viskas ėjosi ok.  Net pagaliau sunaudojau jau spėjusį išsikristalizuoti auksinį sirupą. Tada jau prieš pat pradedant maišyti tešlą, nutariau dar šiek tiek įlįsti į indų spintą.. ir tiesiai ant manęs iš viršutinės lentynos nukrito kepimo skardų rinkinys. Stiklinė forma prieš nusižudydama į grindis, dar nutarė atsispirti nuo mano delnikaulio. Taigi, tešlos sumaišymą teko atidėti dėl generalinio kambario šlavimo.

Jau pilant tešlą ant karamelinių persimonų, suabejojau tešlos tirštumu, bet oh well, taip seniai kepiau kokį pyragą, kad gal tikrai taip turi atrodyt ?

Tik pašovusi kepti prisiminiau, jog specialiai buvau nusipirkusi irisų, kad tas meduolis nebūtų toks nuobodus - norėjau karamelinių gabaliukų jame. Tiek to, pyragas ir taip turėtų būt pakankamai saldus.

Kai po pusvalandžio kepinimosi orkaitėje atėjau patikrinti pyrago, išvydau persimonus ir karamelę, kompaniją, turėjusią tūnot dugne, iškilusią į paviršių. Pagalvojau, kad kažkas ne to. Grįžus dar kartą perskaičiau receptą, mintyse prasukau savo darbo eigą.. Hmmm. Recepte prašo 3/4 stiklinės pieno. Aš supyliau 3/2 :|  Neklauskit kodėl. Kitą kartą pyrago iškepimo lygio tikrinti ėjau tik tada, kai jokie papildomi liudininkai virtuvėje nesisukiojo..

Ir summa summarum, pyragas iškepė skanus ! Labai šlapias, gal šiek tiek žalios tešlos skonio, bet tikrai skanus. Tą išplaukusio persimono dalį suvalgiau pačią pirmą, ir pyragas atrodo veik kaip ir iš tikrųjų turi atrodyt. Bet taip, bulvinių blynų šiandien kepti nebedrįsiu.

Vat. O dabar, deja visiškai, neįdomi dalis. Pavykęs receptas! Gal todėl, kad gamintas prieš 1,5 mėnesio.
Grąžinu skolą - pyragėliai su rūkytu šamu. Paprasta, greita ir nereikia jokių įgūdžių :)

/

Sluoksniotos tešlos pyragėliai su rūkytu šamu

(Iškepė pilna skarda pyragėlių)
Gaminimas: ~45min.
Kepimas: 20-25 min.

* 2 lakštai sluoksniuotos bemielės tešlos
* 150 g rūkyto šamo
* 1 kietai virtas kiaušinis
* 1 nedidelis svogūnas
* druskos, pipirų, itališkų žolelių, citrinos sulčių, vusterio padažo
* kiaušinio plakinio aptepimui
* sėklų (linų, sezamo, juodgrūdės) ir/ar jūros druskos kristalų papuošimui

/

1. Atsišildyti sluoksniuotą tešlą.
2. Kietai virtą kiaušinį ir svogūną susmulkinti, gerai išmaišyti su rūkytu šamu.
3. Pridėti druskos, pipirų, citrinos sulčių ir kitų prieskonių pagal skonį.
4. Plonai iškočioti sluoksniuotą tešlą ir su stikline ar kita pjaustymo formele (aš naudojau sausainių formeles) išpjaustyti 2 dydžių apskritimus: ant mažesnio dėti šaukštą įdaro, kraštus aptepti kiaušinio plakiniu, uždengti didesniu apskritimu ir šakute užspausti.
5. Paruoštus pyragėlius išdėlioti kepimo skardoje ant sviestinio popieriaus. Aptepti kiaušinio plakiniu ir apibarstyti norimais priedais.
6. Kepti iki 190 laipsnių įkaitintoje orkaitėje ~25 min., kol tešla lengvai apskrus. Valgyti skanu tiek karštus, tiek šaltus.

/

3 komentarai:

  1. Gal norėtum sužaisti tarp blogerių 11 klausimų žaidimą? Jei taip, sąlygos ir klausimai : http://geravirtuve.blogspot.com/2012/12/zaidimas.html

    AtsakytiPanaikinti
  2. Puikus receptas su afrikiniu šamu. O afrikinį šamą užsisakyti galite labai paprastai ir operatyviai www.afrikinissamas.lt

    AtsakytiPanaikinti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...