2011 m. balandžio 1 d., penktadienis

Lježo vafliai wannabe

Per šiuos mokslo metus mano mitybos gyvenimas sutiko ganėtinai daug naujų pokyčių. Bene kiekvienai darbo dienai iš vakaro pasiruošiu pietų lauknešėlį (kas gali būti sveikiau, pigiau ir geriau, nei iš namų atsineštas ryžių pudingas ar tuno salotos), naujas atradimas - šilkinė košė (ta proga, kad kita mėgstama, grikių košė, dabar tikra prabanga), dažnai kepami lietiniai blynai (kad jau pagaliau išmokau juos kepti), naminės granolos gamyba... Arba tiesiog krizės meniu :)

Pietų lauknešėlį paminėjau ne veltui. Laboratorijoje kartais nuo karto kažkas atsineša skanumynų, pirktų ar pačių darytų, kad arbatos metas skaniau eitų. Taip ir aš porą kartų bandžiau lepinti kolegas. Pirmas kartas buvo visiškas fail'as, nes nepratę žmonės prie tokių eksperimentų, ir kepinys realiai nesusilaukė jokio dėmesio (įkelsiu kada nors. Labai skanus daiktas, bet fotografuota, shame on me, mobiliuoju telefonu, tad ir neskubu...).
Antram kartui nutariau padaryti kažką, kas neatbaidytų žmonių ir tiktų visų skoniui.
Tas antras kartas buvo Užgavėnių proga. Norėjau vaflių. Kitokių vaflių. Pražiūrėjus krūvą receptų ir įvertinus savo spintelės turinį, rodos, atsirinkau. Tik pasiekus galutinį etapą, supratau, kad ne viskas bus taip, kaip noriu..
Buvau girdėjus apie Lježo vaflius, ir ilgai apie juos svajojau, bet perlinis cukrus dabar tikrai nėra pirkinys no1 mano sąraše. Tai vat, pasiekus cukraus įmaišymą, pastebėjau, kad autorė prancūzė pasivargino išversti, jog naudojo būtent tą perlinį cukrų (tik pabaigoj nutariau užmest akį į prancūzišką receptą). Tad netikėtai sau iškepiau Lježovafliaiwannabe, naudojant rudąjį cukrų.
Galutinis rezultatas? Kieti, traškūs, su karameline plutele vafliai, kurie nesuminkštėja sudėjus vieną ant kito. Kepant tikroj vaflinėj būtų skaniau, blyninėj mielės nelabai turi kur pūstis, tad gaunasi toks perspaustas variantas, deja. (vis prisimenu nuostabią kitchenaid'o belgiškų vaflių kepyklę mm...)
Na, bet svarbiausia, kad kolegos valgė, tyliai murmėjo, kad lyg ir neblogai... :)

Lježo vafliai wannabe

* 375 g miltų
* žiupsnis druskos
* 250 mL pieno, pašildyto iki 40 laipsnių
* 30 g šviežių mielių
* 3 kiaušiniai
* 1 arb. š. vanilės esencijos
* 1 apelsino žievelės
* 200 g sviesto, kambario temperatūros
* 150 g rudojo cukraus

1. Dideliame inde išmaišyti pieną ir mieles, atidėti 5-10 min., kad suputotų.
2. Kitame inde prasijoti miltus su druska.
3. Atskirai išplakti kiaušinius su vanile.
4. Į paburbuliavusias mieles imaišyti kiaušinius, po to miltus. Gerai išmaišyti, uždengti maistine plėvele ir padėti šiltai ~30 min., kol masė padvigubės.
5. Sviestą išmaišyti su cukrumi ir apelsino žievelėmis, kol pasidarys purus.
6. Į pakilusią tešlą įmaišyti sviestą, vėl uždengti ir atidėti šiltai, kol masė padvigubės (vėl apie 30 min.).
7. Gerai įkaitinti vaflinę (dėl viso pikto galima patepti aliejumi/sviestu) ir dėti pusę samčio ar daugiau tešlos (priklausomai nuo vaflinės dydžio). Kepti, kol vafliai gražiai paruduos (ruduoja ganėtinai greitai, tad geriau ilgai vienų nepalikti; kepimo laikas, žinoma, priklauso nuo vaflinės).

/

7 komentarai:

  1. Žinok pas mane darbe tas pats su vaišėmis :) Dar kitam kabinete kai sėdėjau, tai ten greitai nieko nelikdavo, bet kai persikrausčiau į dabartinį kabinetą, tai nesuprantu irgi ką skanaus atnešti. Jau net ir nejauku darosi kažką nešti... Nors va kai nusinešiau ruginės duonos tai tik išdėliojau, tai po 5 minučių jau buvo tuščia lėkštė.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Šiandien pas mane irgi planuose buvo kepti vaflius, žinok niekada neesu jų kepusi, gal keista, bet tai tiesa:). Kol ieškojau receptėlio kokio nugrybavau iki apkepų ir orkaitėje dabar šonelius šyldosi bulvių apkepas:DD Na, bet vafliai vistiek mano artimiausiame sąraše, kolkas sustojau prie Belgijos vaflių:) žiūrėsim kas man gausi:)
    O Taviškiai vafliukai skanutėliai atrodo, norėtųsi paragauti:)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Labai skaniai atrodo vafliai, dievinu tokius :)
    Bet išduok paslaptį, kas gi ten per kepinys buvo, kurio nepanoro kolegos? :) Šiaip labai įdomu, nes kai kurie žmonės iš kepinių tik obuolių pyragą ir "Gaidelį" pažįsta ir pripažįsta :)))

    AtsakytiPanaikinti
  4. Aušra, aš šiaip tik 2 kartus ir bandžiau kolegas pavaišint, bet vis tiek turiu norą įpratint ragauti kažką nebandyto :) o kad ir maniškiams naminė duona sueitų, tai tikiu... :)

    Rasa, vajei, didžiausia nuodėmė būt nekepus tokio daug laiko ir sąnaudų nereikalaujančio skanėsto (nebent kepimas užtrunka :>) :))) tad drąsinu kuo greičiau išbandyti ir nenusivilti ;)

    Juliana, tas kitas kepinys, kuris nesusilaukė palaikymo, tai buvo tartaletės su karamelizuotų svogūnų džemu, kelių rūšių sūriu, riešutais.. :)) dauguma išgirdę vien žodį ,,svogūnai'' atsisakė savo ketinimų :/

    AtsakytiPanaikinti
  5. Vaje, Lježo vafliai, aš tokius tik pirktinius valgiau, prie progos pabandysiu pati išsikept.

    AtsakytiPanaikinti
  6. gaila, kad ne bendradarbės esam, aš tas tartaletes viena būčiau sukrimtus - dievinu karamelizuotus svogūnus :)))

    AtsakytiPanaikinti
  7. O kitąkart nesakyk su kuo ir sueis ;)

    AtsakytiPanaikinti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...