2011 m. vasario 28 d., pirmadienis

Antis. Su katalonišku apelsinų padažu

Kai kepiau šią antį, tarp foodblogerių dar nebuvo ančių manijos, nors nujaučiau, kad ji gresia, nes kai visa 1,8 kg šaldyta antytė kainuoja ~20 lt, kaip įmanoma susilaikyt ir nenusipirkt? Nesusilaikiau ir aš.
Nusipirkau, 2 dienas atitirpdinėjau šaldytuve, ir visas tas 2 dienas man atrodė, kad žinau, kaip ją darysiu. Kai jau žūtbūt ją reikėjo kepti, išaiškėjo, kad niekaip negaliu rasti patinkančio recepto, nes antį norėjau kepti būtinai tik cielą. Planus keičiau porą kartų. Galų gale pasirinkau savotiškai hibridinį variantą.
Negaliu pasakyti, kad buvo kažkas super duper wow. Na, gerai iškepta antis ir viena, be nieko yra wow. Tad buvo tiesiog labai labai skanu. Gerai iškepta mėsytė (su šiek tiek kraujuko, tad krūtinėlė tiesiog slydo nekramtant į skrandį, mmmm), kontrastuojantis padažas šalia.
Ir šiaip, po viso kepimo pagalvojau, kad antis yra be galo naudingas pirkinys, nes sumokėjus 20 lt, normaliai pavalgyt gali 4-5 žmonės, ant surinktų anties taukų garnyrui nuostabiai iškepė bulvės, iš surinktų kauliukų išsiviriau sultinį, kurį panaudojau prancūziškai svogūnų sriubai (buvo kitoks skonis), o švelnios kepenėlės susinaudojo makaronų padažui. Žodžiu, nuostabus gyvūnas, idealiai pritaikytas maisto gamybai :))
Nuotraukos išėjo apgailėtinos, nes jau taip tos anties norėjom, kad norėjosi kuo greičiau griebt darinėt... Be to, žinoma, vakaras, kaitrinės lemputės, ant stalo bardakas.. Žodžiu, bele nuotrauka.
Knisimosi atrodo daug, nemažai jo ir yra, bet verta.

Antis su katalonišku apelsinų padažu

* ~1,8 kg antis
* druskos, pipirų įtrinimui
* 2-3 Š. skysto medaus
* 1 arb. š. sojos padažo
* 1 apelsino žievelės

* 1 puodelis šviežiai spaustų apelsinų sulčių
* 0,5 puodelio balto sauso vyno
* 1 Š. anties taukų
* 1 arb. š. medaus
* 2,5 Š. brendžio
* 1-1,5 Š. krakmolo

1. - Jei pirkot antį, užšaldytą lyg akmenį, jai reikės maždaug 2 dienų šaldytuve, kad pakankamai atitirptų.
- Jau atitirpusią antį išdarinėti, t.y. jei nusipirkot tokią pačią antį kaip ir aš, tiesiog išimti iš vidaus į celofaną suvyniotas naudingiausias anties vidurių dalis (kaip minėjau, galima panaudoti sultiniui).
- Jau tuščią antį gerai nuplauti, nusausinti popieriniais rankšluosčiais.
- Sparnų galiukus nukirpti, jie vis tiek svils, o nukirptus galima panaudoti sultiniui.
- Stambiausias riebalų sankaupas nupjaustyti. Tai būtų kaklas ir dalis užpakaliuko odų, kurios ir šiaip be reikalo mataruoja. Šitas odeles su taukais galit sumesti į puodą su šiek tiek vandens, kad tik apsemtų ir kaitinti ant nedidelės ugnies, kol visi taukai ištirps. Odas išmetat, taukus susipilat į tarą, ir jau turit ant ko apsikept garnyrą.
- Paėmus aštrų peilį anties krūtinėlę supjaustyti įstrižai rombais, prapjaunant tik odą ir šiek tiek užkabinant taukų, jokiu būdu neprapjauti pačios mėsos.
- Pabadyti peiliu taip pat tose vietose, kur yra didesnės riebalų sankaupos, t.y. kur poodis atrodo baltas, nes natūraliai antiena yra tamsiai rausva.
- Apžiūrima, ar jūsų antytė nupešta padoriai, o jei yra likę kažkokių pūkelių, juos ištraukti.
- Kai jau visa antytė švari, nuepiliuota ir po riebalų nusiurbimo operacijų, sumaišyti druską ir maltus juoduosiu pipirus, šiuo mišiniu dosniai įtrinti antį tiek iš išorės, tiek iš vidaus.
- Įtrintos antytės kojas surišti, sparniukus irgi užsukti, kad jie nestyrotų į šalis ir taip mažiau sviltų.
2. Paguldyti antį į skardą (geriau ant įtiestų grotelių) krūtine žemyn ir kepti apie 1 val.-1val. 10 min.. Kepti keliolika minučių ilgėliau, jei kraujo baidotės (man geriau kraujas, nei sausa, guminė mėsa, tad..). Vidury kepimo antį apversti, palaistant ją ištekėjusiais taukais.
3. Ančiai bekepant pasiruošti padažą ir glajų:
- glajui medų, soją ir žieveles pakaitinti keletą minučių, kad gerai išsimaišytų ir pasiskleistų apelsinų aromatas.
- padažui ant silpnos ugnies kaitinti puodelį minus keli šaukštai apelsinų sulčių su vynu, užvirus įdėti šaukštą antienos taukų (juos galima gauti nuvirus odą arba paimti iš skardos su kepančiu paukščiu).
- nugaravus daliai padažo, supilti medų, brendį ir tuos kelis šaukštus apelsino sulčių, išmaišytų su krakmolu. Pakaitinti, kol padažas sutirštės, tačiau neleisti užvirti.
3. Likus ~20 minučių iki kepimo pabaigos, antį aptepti glajumi, ir baigti kepti.
4. Iškeptą antį patiekti su garnyru ir apipylus padažu.
(5. Garnyrui bulves susmulkinau šiaudeliais, apviriau kelias minutes vandeny, nusausinau ir apkepiau anties taukuose)

/

1 komentaras:

  1. Super... ir receptas, ir padažas, ir nuotrauka.
    Labai skaniai atrodo:)

    AtsakytiPanaikinti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...