2011 m. sausio 17 d., pirmadienis

Kepenų paštetas su skrudintais lazdynų riešutais ir brendyje mirkytomis spanguolėmis

Vsio. Sesija baigėsi :) Nors ir bene pati nesėkmingiausia, bet svarbiausia dabar daug gero poilsio ir beveik tradicine tapusi kelionė į Angliją pas MB...

Kaip tyčia 52 savaitėse Paštetų savaitė, o aš kaip tik tarp krūvos receptų turiu ir paštetą, kurį gaminau Kalėdų dovanoms (ilgokai užtrukau, kol išsiklausinėjau, ar tikrai visi valgo kepenis)..
Visad paštetai atrodė tokie lengvai pagaminami, bet kažko vis nedrįsdavau, nors šį receptą ilgesingai prisimindavau nuo pat jo publikavimo datos. Ir štai Kalėdos, stebuklų metas, padariau paštetą :) Tikrai paprasta, tad jei kepenis mėgstat ir jūs, drąsinu išbandyti.
Visiems stipriai patiko, lapnojo, net ausys linksėjo, vyresni sakė, kad skoniu primena kažkokį kaimišką patiekalą, nei tai paštetą, nei tai dešrą, kurį ruošdavo šviežiai paskerdus kiaulę. Žodžiu.
Šaltinis lietuviškas, bet keletas pakeitimų yra.

Kepenų paštetas su skrudintais lazdynų riešutais ir brendyje mirkytomis spanguolėmis

Produktai (užpildžiau 7*230 mL stiklainiukus):

* ~1,5 kg kepenų (naudojau ~1 kg galvijų ir ~0,5 kg kalakutienos)
* ~15 kvapiųjų pipirų žirnelių
* ~15 kalendros žirnelių
* po žiupsnį džiovinto rozmarino ir čiobrelių
* keletas lauro lapų
* druskos, juodųjų pipirų pagal skonį
* 2 svogūnai, susmulkinti
* 1 Š. cukraus
* 150 g sviesto + užlydymui
* ~300 mL alyvuogių aliejaus + kepimui
* 6 Š. džiovintų spanguolių
* 6 Š. lazdyno riešutų
* ~80 mL brendžio

1. Spanguoles užpilti brendžiu ir palikti gerti (aš užpyliau dieną prieš).
2. Riešutus šiek tiek apsmulkinti ir subėrus į skardą apkepinti įkaitintoje orkaitėje, kol lengvai paruduos (apie 15 min.). Po šito riešutų odelė turėtų lengvai atsiskirti. Na, ir šiaip skonis pagerės.
3. Kepenis nuplauti, sutvarkyti nuo plėvių, supjaustyti padoraus dydžio gabaliukais (galvijų kepenis supjaustyti tokio dydžio, kad panašėtų į kalakuto) ir užpylus vandeniu užkaisti. Vandeniui užvirus, jį nupilti, kepenis praplauti, ir vėl iš naujo užpilti vandeniu.
4. Subėrus visą krūvą išvardintų prieskonių, vėl užkaisti ir pavirti apie 15 minučių, arba kol kepenys išvirs, tačiau nepervirs.
5. Kol kepenys verda, keptuvėje įkaitinti šiek tiek aliejaus+sviesto ir ant silpnos ugnies apkepinti svogūnus, kol šie karamelizuosis (svogūnams pasidarius skaidriems, užberti cukraus, išmaišyti ir toliau kepti).
6. Išvirusias kepenis sumaišyti su alyvuogių aliejumi, išlydytu skystu sviestu ir susmulkinti blenderiu/mėsmale (aš tai dariau porcijomis smulkintuve). Jei gaunama masė atrodo per daug biri, pripilti papildomai dar šiek tiek aliejaus.
7. Į jau susiformavusį paštetą įmaišyti spanguoles, riešutus, svogūnus, supilti atlikusį brendį ir gerai permaišyti.
8. Išdalinti po taras ir, jei neketinat iškart viso kiekio suvalgyti, užlydyti skystu sviestu.

/

8 komentarai:

  1. Mmm kaip mėgstu paštetus, bet iki dabar net minties nebuvo, kad pati galėčiau jį pagaminti. Tikrai padrąsinai išbandyti.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Aš vis ruošiuosi, ruošiuosi gaminti paštetą, bet taip ir neprisiruošiu... Tavo taip skaniai atrodo, gal pagal šį receptą, pagaliau pagaminsiu :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Sakmba gražiai ir atrodo labai gražiai.. bet vistiek turbūt net ir tokioj gražioj formoj negalėčiau kepenėlių valgyt :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Labai mėgstu viską, kas iš kepenėlių :) bet kadangi neturiu mėsmalės, tai gaminu paštetą tik tose virtuvėse, kuriose ją randu :D niekad nepagalvojaau, kad būtų galima pabandyti su smulkintuvu - ačiū už idėją ;) Atrodo labai skaniai

    AtsakytiPanaikinti
  5. Kotryna, maniškis ,,pirmas blynas'' toks daugokai žaidimo reikalaujantis (reikėjo pasirodyti kalėdų progą :))), jei gaminti paprastesnį, tai išvis juokų darbas, paprasčiau nei parduotuvėj išsirinkti ;)

    Viktorija, taip, paštetas ne sriuba ar kepsnys, šiaip savęs palepinimo užkandis, kaip pyragaitis, tad reikia tik surasti progą :>

    Medėja, kepenėles žmonės dažniausiai arba myli, arba nekenčia :)) Aš netgi specialiai visų savo draugų juokais paklausiu, ar jie jas mėgsta, turiu savo ,,kepenėlių mylėtojų'' kompaniją :))

    Sima, aš retai papuolu į tokią virtuvę, kur būtų mėsmalė, tad net kitokių minčių ir nekilo, tik smulkintuvas :) Susmulkina tikrai gerai, kokie plėvių likučiai gali šiek tiek trukdyti, bet tai sutvarkoma :)

    AtsakytiPanaikinti
  6. Aš prietų 'nekentėjų' :)) mama bandė ir kotletus daryt ir troškint..kvapą iš toliausiai užuodžiu ir viskas :))

    AtsakytiPanaikinti
  7. Skiriu šiam tinklaraščiui “Stilish blogger award”

    http://forellesreceptai.lt/stylish-blogger-award

    AtsakytiPanaikinti
  8. Kaip skaniai atrodo paštetas! Būtinai kada išbandysiu :) Ačiū, kad pasidalinai receptu ;)

    AtsakytiPanaikinti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...