2010 m. gegužės 8 d., šeštadienis

Kakavinis ricottos sūrio pyragas su žaliosiomis citrinomis


Mamyčių diena jau gan senokai praėjo, bet vis tiek pasidalinsiu pyrago receptu, kurį kepiau šia proga. Ilgokai turėjau pagalvoti, kokio gi pyrago galėtų norėti mano mama (tortas, žinoma, būtų tikęs geriau, bet kažkaip nedrįsau su juo prasidėti). Ir tada aš prisiminiau skanųjį šokoladinį varškės pyragą, kurį valgydavome vasarą Nidoje...
Anksti ryte mama atsikeldavo ir eidavo apsipirkti, kol aš dar miegu kambaryje, vėsinamame marių vėjo. Sugrįžus ji tepdavo sumuštinius (pačius paprasčiausius, bet turiu pripažinti - nors ir valgiau juos kiekvieną rytą 2 savaites, man jie nenusibodo ir galiu teigti, kad tai patys skaniausi sumuštiniai), kuriuos valgydavau dar su naktiniais lovoje, o po to.. Po to sekdavo tas skanusis pyragas su žaliosios arbatos puodeliu. Už lango šviečia saulė, banguoja marios... Toks idiliškas rytas :) Tad, žinoma, norėjau tokį pyragą iškepti ir aš.
Panašių pyragų receptų internete yra pilna, o kuris tas vienintelis, sunku pasakyti.. Tad pasirinkau vieną, kurį šiek tiek adaptavau (norėjau padaryti geresniu, bet išėjo kaip visad). Visų pirma, nutariau varškę keisti ricottos sūriu. Idėja atrodė gera, masės išėjo daug, rodės, visas pyragas ir tebus tik ricotta... Bet bekepant vanduo, buvęs sūryje (o jo, akivaizdu, buvo daug) išgaravo, ir tas sluoksniukas jau toks plonytis beliko. Beje, aš pabijojau persistengti, tad naudojau tik citrinos žieveles. Paragavusi supratau, kad pridėjus sultis, būtų buvę daug geriau. Arba tiesiog tą švelnų rūgštumą užgožė ryškokas pipirmetės prieskonis :) Ir šiaip, lietuviškam skoniui ta natūrali varškės rūgštelė arčiau širdies, kitą kartą naudočiai tik ją.
Irrrr prapjauto pyrago nuotraukos liko pas mamą, gal įdėsiu jas vėliau (nors jos labai, labai negražios; nebemoku išspausti padoresnių nuotraukų su skaitmeninuku).
Nepavyko man iškepti tokio pyrago, bet šis irgi buvo padoriai skanus. Dar tik pavasariškas, iki vasaros toli :)

Kakavinis ricottos sūrio pyragas su žaliosiomis citrinomis

Produktai (10*20 cm forma):

* 130 g miltų
* 120 g cukraus
* 100 g sviesto, ištirpinto
* ~30-40 g įprastos kakavos
* 0,5 arb. š. kepimo miltelių
* 1 kiaušinis
* 0,25 arb. š. pipirmetės esencijos (nebūtina)

* 250 g ricottos sūrio
* 50 g cukraus
* 1 Š. grietinės
* 25 g krakmolo
* 2 kiaušiniai
* 1 didokos žaliosios citrinos žievelių ir sulčių
* 0,5 š. vanilės esencijos

1. Į pravėsusį skystą sviestą įmaišyti kiaušinį, cukrų, kol pastarasis ištirps.
2. Suberti visus likusius produktus ir išminkyti iki vientisos masės. Padalinti į dvi dalis ir pridengus padėti į šaldiklį maždaug valandai.

3. Sūrį išmaišyti su šaukštu grietinės, suberti krakmolą, supilti citrinos sultis ir gerai išmaišyti.
4. Atskirame inde cukrų sumaišyti su citrinos žievelėmis (geriausia pirštais), kol visas cukrus sudrėks. Išplakti su kiaušiniu, kol cukrus ištirps.
5. Kiaušinių masę sumaišyti su sūrio mase iki vientisumo.

6. Į išsviestuotą formą stambia tarka sutarkuoti pusę kakavinės tešlos, užpilti sūrio masę, ant viršaus užtarkuoti likusią tešlą.
7. Kepti iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 40-50 min., arba kol įkištas į vidų pagaliukas ištrauktas bus švarus. Iškepus leisti keletą minučių pravėsti ištraukus ant grotelių.


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...