2009 m. gruodžio 20 d., sekmadienis

Meduoliniai keksiukai su kardamoniniu aptepu

Skubu sudalyvauti 52 savaičių meduolių savaitėje, ir kuriam laikui atsitraukiu nuo mokslų (nors, kaip su kambarioke pastebėjom - maisto gamyba ir taip yra prioritetas nr. 1) tam, kad pasidalinčiau savo meduoliniais keksiukais (tai yra, cupcakes, tačiau nežinau, kaip tiksliai išversti).
Keksiukus pasirinkau dėl to, kad pagaliau įsigijau formą ir nekantravau ją kuo greičiau išbandyti, nes jau seniai varvinu seilę spoksodama į kitų iškeptus skanumynus :>
Šitie keksiukai švelnaus skonio, purūs, o kremas ant viršaus - dieviškas. Minkšti, kvapnūs, pasidengę karamelės plutele, mielai prilipę prie popieriuko... Buvo verta sugaišti tą 1val. gamybai ir 4 val., kol viską iškepėm (darėm iš dvigubo kiekio, ir taip, tik bendrabuty ramia širdimi galima leisti kaisti orkaitei tiek laiko non stop).
Tie, kas ragavo, skoniu nenusivylė. Įdėjau porą paragauti ir potencialiai anytai (kartu su šokoladiniais sausainiais su šokolado gabaliukais, apie kuriuos vėliau), kuriai taip pat patiko. Kita ragavusi draugė pasakė, kad jie primena Kalėdas. Puiku, nes šie keksiukai ir yra dalis mano kalėdinių dovanų :)
Tikėjomės, kad aptepas bus tirštesnis, bet gal skystokas gavosi dėl to, kad vietoj kreminio sūrio buvo naudojama švelnioji varškė? Bandėm dėti daugiau cukraus pudros, grietinėlės standiklio (ne tam skirta, bet vis bandymas), tačiau nieko. Ir su kardamono sumalimu buvo problemų, nes turiu tik sveikas ankšteles, o prieskonių malūnelio nerasta. Smulkinau, kaip tik išmaniau (net
druska su pipirų žirneliais trumpam turėjo išsikraustyti iš savo santa marios malūnėlio..). Kas susismulkino, kas pavirto plaušeliais, kurie buvo išrinkti pincetu... Šiek tiek kardamono į aptepą vis tiek pateko. Bet kuriuo atveju, skanu, labai.

Produktai (maždaug 19 vnt. 5,5 cm diametro keksiukų):

* 180 g sviesto, kambario temperatūros
* 0,5 puodelio rudo cukraus
* 0,5 puodelio melasos (naudojau dirbtinį medų)
* 1 kiaušinis
* 10 g vanilinio cukraus
* 0,5 puodelio verdančio vandens
* 1 arb. š. valgomosios sodos
* 1,5 puodelio miltų
* 1 š. cinamono
* 1 arb. š. malto imbiero
* 1 arb. š. maltų gvazdikėlių
* 1 arb. š. citrinos žievelių
* žiupsnelis druskos

* 230 g kreminio sūrio (naudojau švelniąją varškę)
* 1,5 puodelio cukraus pudros
* 0,5 arb. š. vanilės esencijos
* 1 arb. š. citrinos sulčių
* 2 arb. š. citrinos žievelių
* 1 arb. š. malto kardamono

1. Ištrinti sviestą su cukrumi, kol pasidarys vientisa, lygi masė.
2. Įmaišyti medų, kiaušinį ir vanilę.
3. Sodą ištirpinti nurodytame kiekyje verdančio vandens, supilti į paruoštą skystą masę.
4. Prasijoti kartu miltus ir prieskonius su citrinos žievelėmis, sudėti į skystą masę ir gerai išmaišyti.
5. Dėti į išsviestuotas formeles ar popieriukus po porą šaukštų tešlos ir kepti 20-25 min. iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje.
6. Iškepus išimti iš orkaitės, dar apie 5 min. leisti pravėsti formoje, po to iš jos išimti ir palikti kokiam pusvalandžiui ataušti.

7. Išplakti varškę su cukraus pudra, įmaišyti likusius ingredientus ir dar kartą gerai išplakti. Laikyti šaldytuve, kol ateis laikas panaudoti.
(8. Galima papuošti cukruotu imbieru.)



2009 m. gruodžio 17 d., ketvirtadienis

Ančiuvių ir kedro riešutų padažas prie makaronų

Šis patiekalas buvo skirtas mano mamai. Ruošiausi važiuoti namo, ji ketino iš darbo grįžti vėlai, tad pasišoviau kažką pagaminti. Iššūkis nedidelis, nes mamai skanu viskas, ko nereikia pačiai ruošti arba, blogiausiu atveju, kas valgoma pašildžius mikrobangų krosnelėje (akivaizdu, kad susižavėjimą maisto gamyba paveldėjau ne iš jos...), bet vis tiek - iššūkis. Mintyse išsikristalizavo kažkokia neaiški mintis apie ančiuvius ir kedrus derinyje kartu su makaronais. Googlinau, bet nieko, iki galo išpildančio mano idėją, neradau. Nutariau improvizuoti. Taigi, sąžiningai aplaksčius porą parduotuvių, kol radau kedro riešutų, užbaigiau su ganėtinai padoriu rezultatu, kuris turėjo subtilų, švelnų skonį. Mamai patiko :)

Ančiuvių ir kedro riešutų padažas prie makaronų

Produktai (užtenka 2-3 makaronų porcijoms)

* 1 nemažas svogūnas, supjaustytas ketvirčiais (dėjau 4 šalotus)
* 1-2 skiltelės česnako, susmulkintos
* 25 g kedro riešutų
* 6-10 ančiuvių
* 200 g riebios grietinėlės
* 1 arb. š. cukraus
* 2 š. alyvuogių aliejaus
* 1 š. sviesto
* 8-12 vyšninių pomidoriukų, perpjautų pusiau
* saujelės kieto sūrio
* druskos, j. pipirų, malto muskato

1. Sausoje keptuvėje pakepinti kedro riešutus, kol šie pradės ruduoti ir atidėti vėlesniam laikui.
2. Įkaitintoje keptuvėje su riebalais ant lėtos ugnies apkepti svogūnus, kol šie taps rudi (praėjus kelioms minutėms nuo kepimo pradžios, svogūnus apibarstyti cukrumi ir gerai išmaišyti).
3. Kol svogūnai runda, paimti kokius 6 ančiuviukus (pagal skonio poreikius, aš dėjau tiek) ir susmulkinti maišant kartu su grietinėle (kaip gera pagaliau turėti smulkintuvą, kuris tai padaro greitai ir lengvai).


4. Dar papildomai kokius 4 ančiuviukus supjaustyti gabalėliais. Prie to pačio susitvarkyti ir su česnaku.
5. Svogūnų kepimui artėjant į pabaigą, sumesti ten pat česnakus ir pjaustytus ančiuvius, dar kokią minutę kartu pakepti, ir supilti grietinėlę.
6. Padažą pavirti, kad susimaišytų skoniai ir jis lengvai sutirštėtų. Papipirinti pagal skonį, jei reikia, papildomai įberti druskos.
7. Atskirai išvirtus makaronus įversti į padažą, ir leisti juo pasidengti, kartu šiek tiek ,,patroškinti''.
8. Prieš valgant, makaronus su padažu apiberti kedro riešutukais, tarkuotu sūriu ir apdėlioti pomidoriukais.

2009 m. gruodžio 15 d., antradienis

Coq au vin

Rodos, sesija yra viena didžiausių švenčių: daug laiko ir ne tiek jau daug atsiskaitymų... Dabar labai mielai sukčiausi virtuvėje (gal, gal bent šeštadienį po eilinio atsiskaitymo rasiu laiko meduoliams), tačiau vietoje to iki pat gruodžio 23 ruošiuos atsiskaitymams. Kada kepti meduolius, pyragus ir ruošti kitus skanumynus, kai gruodžio 24 dar tik keliausiu pas močiutę..? Taip tikėjausi, kad šiais metais ir aš prisidėsiu prie šventinio kūčių stalo, tačiau pati save nuviliu. O pas močiutę keliuose kvadratiniuose metruose, tarp visų kaistančių puodų, įrankių ir produktų surasti vietą kelioms šeimininkėms sunku :/ Taigi, kalėdinio pasiruošimo receptų mano foodbloge nemadingai nebus (beveik).
O dabar grįžtu prie patiekalo, kuris mane gąsdino tik puse vasaros ir dar truputį :)
Kai tik užmačiau coq au vin in vino meniu, kilo nežabotas susidomėjimas šiuo patiekalu (nežinau kodėl, bet tiesiog imt ir užsisakyt net nekilo mintis). Kliedėjau šiuo gaidžiu ilgą laiką, bet pagaminti prisiverčiau tik saviškio sugrįžimo proga. Ir tai, kol susiruošiau į parduotuvę, vyno nusipirkti jau negavau (suprantu, kad po 22 val. nepardavinėjami alkoholiniai gėrimai šventimui, bet kodėl negalima nusipirkti vyno maisto gamybai ??). Tačiau tai manęs nesustabdė, ir coq au vin buvo, nors ir diena vėliau. Pagaliau.
Peržiūrėjau nemažai receptų, ir coq au vin paruošimo būdai daugeliu atveju ganėtinai skyrėsi, tačiau išsirinkau, rodos, patį geriausią variantą :) Tiek laukus, tiek spirgėjus kaip gi išeis kaip gi išeis, gal net šiek tiek nusivyliau skoniu, nes tikėjausi daugiau, bet po to, kai mano lėkštė tapo tuščia ir išlaižyta, galiu pasakyti, kad buvo skanu.
Patiekiant dar galima papuošti šviežiomis petražolėmis (tokių neturėjau) arba prieš sudedant vištieną į vyną troškintis, ją galima aplieti 1/4 puodeliu brendžio ir kelioms sekundėms padegti (laikytis priešgaisrinių saugumo reikalavimų), bet kadangi brendžio (kurio nemėgstu) visad atlieka po tokių gamybų, ir neturiu jo kur dėti, tai irgi praleidau šį žingsnį...

Coq au vin

Produktai (3-4 porcijos):

* ~1,5 kg vištienos, padalintos į kelias dalis (gaidys, žinoma, būtų idealu; aš naudojau 4 kulšeles ir 5 sparniukus)
* pusė butelio sauso raudono, sodraus skonio vyno
* 170 g šalto rūkymo šoninės arba lašinių, supjaustytų pagal meninį polėkį
* 200 g pievagrybių, stambiai supjaustytų
* tuzino šalotų (dėjau 4, perpjautus per pusę)
* 3 skiltelės česnako, susmulkintos
* 1 didelė morka, susmulkinta ketvirčiukais
* augalinio aliejaus, sviesto
* 2 šakutės čiobrelio (dėjau 1 arb. š. džiovintų) ir 2 lauro lapai
* bulvių ar ryžių garnyrui

1. Dieną prieš nuplauti, pasiruošti vištieną, sudėti į indą kartu su morkomis, svogūnais, žalumynais ir užpilti vynu. Laikyti geriausia per naktį šaldytuve.
2. Kitą dieną išimti atskirai vištieną ir ją nusausinti, į kitą indą atskirai morkas ir svogūnus, dar kitur atsidėti vyną į indą, kuriame jau viską troškinsit (taip, indų plauti reikia daugokai). Žalumynų jau nebereikės.
3. Įkaitintuose riebaluose apkepti vištienos gabaliukus, kol šie pradės ruduoti, perkelti į indą su vynu.
4. Toje pačioje keptuvėje kelias minutes apkepinti morkas ir česnakus, apkepus taip pat perkelti į puodą su vynu.
5. Įberti druskos, juodųjų pipirų ir ant lėtos ugnies uždengus virti 1-2 val., arba kol mėsa pradės atšokinėti nuo kaulų.
6. Virimui artėjant į pabaigą, įkaitintoje keptuvėje apkepti iki rudumo svogūnus (juos supjausčiau pusžiedžiais), pievagrybius ir šoninę.
7. Išvirus vištai, pas ją perkelti keptuvės turinį ir dar kelias minutes kartu pavirti. Pridėti papildomai druskos, pipirų, jei reikia.
8. Valgyti kartu su bulvėmis ar ryžiais.

2009 m. gruodžio 9 d., trečiadienis

5 česnakų sriuba

Mano brangiausias būtinai liepė įdėti šį receptą, nes, jo manymu, tai viena skaniausių sriubų, kurias jis valgė (kartu su svogūnų, kuri skoniu yra labai panaši) :) Aš negaliu pasakyti, kad tai viena iš tų pačių pačių sriubų, bet tikrai verta dėmesio, bent jau vien jos principas.
Ir tai pati pirma mano normaliai sublendinta sriuba (su bulvių trintuve, manau, sunkoka būtų gerai sutrinti tokią skystoką sriubą). Ir nors įeina 5 česnakų galvos, daugiausia darbo reikalauja 2 svogūnų apsmulkinimas.
Žodžiu, lengva, švelnaus skonio sriuba, kuriai pikantiškumo suteikia citrinos sultys (dar ir krutoniukų saujelė nepakenktų, bet aš patingėjau juos gaminti).

Penkių česnakų sriuba

Produktai (5-6 porcijos):

* 3 česnakų galvų skiltelės, neišlukštentos
* 2 česnakų galvų skiltelės, išlukštentos
* 2 š. alyvuogių aliejaus
* 50 g sviesto
* 3 vidutiniai svogūnai, stambiai supjaustyti
* 1,5 arb. š. šviežio čiobrelio (dėjau ~1 arb. š. džiovintų)
* druskos, grūstų j. pipirų
* 4 puodeliai sultinio
* 200 g grietinėlės
* 60 g kieto sūrio (pvz. Džiugo)
* kiekvienai porcijai - citrinos skiltelės sultys

1. Neišlukštentas skilteles sudėti į karščiui atsparų indą ir išmaišyti su aliejumi ir druska, pipirais. Indą sandariai uždengti folija ir apie 45 min. kepti iki 190 laipsnių įkaitintoje orkaitėje, kol skiltelės pradės ruduot ir suminkštės. Pravėsusias švelniai išlukštenti, minkštą turinį kuriam laikui atsidėti.
2. Keptuvėje su išlydytu sviestu apkepti čiobrelius ir svogūnus, kol pastarieji taps permatomi. Sudėti iškepusius česnakus ir žalias išlukštentas 2 česnakų galvų skilteles, viską dar pakepti apie 3 minutes.
3. Keptuvės turinį perkelt į sultinį ir viską pavirti apie 20min. arba kol žali česnakai taps minkšti.
4. Išvirusią sriubą pertrinti, pagal skonį pridėti druskos/pipirų. Patiekti įpylus šlakelį grietinėlės, užtarkavus sūrio ir įspaudus citrinos sulčių.

2009 m. gruodžio 4 d., penktadienis

Aštrus šokoladinis risotto su ricotta

Pamačius, kad ateinanti savaitė - sūrio savaitė, atsirado savotiškas išsūkis surasti kokį nors įdomų receptą su sūriu... Deja, nieko ypatingai originalaus neteko rasti. Vienas iš variantų - pagaliau išbandyti sūrpyragį, bet kažkodėl išgąsdino jam naudojamas philadelphia sūris. Tada prisiminiau risotto. Ieškodama įdomesnio recepto, radau šokoladinį su ricottos sūriu -atrodė padoriai įdomus variantas, tad ir buvo pagamintas (vietoj pyragų, šį ketvirtadienį stalą puošė ryžių košė :)). Klasikinių risotto jau esu ragavus, tad šis privalėjo kažkuo nustebint. Galima sakyti, taip ir atsitiko, nes skonis buvo saldžiai sūriai aštrus (aš ir mano kambariokė mėgstam aštriai, tai pasistengėm...), visi ingredientai tarpusavy puikiai derėjo, o taurė balto vyno šalia pavertė patiekalą šventine vakariene.

Aštrus šokoladinis risotto su ricotta

Produktai (2-3 porcijos):

* 200 g apvaliagrūdžių ryžių
* 1 š. alyvuogių aliejaus
* 1 š. sviesto
* 1 nedidelis svogūnas, susmulkintas
* 50 mL balto vyno
* 0,5 - 0,6 L sultinio
* 125 g ricottos sūrio
* 20 g juodo šokolado, susmulkinto (aš sutarkavau)
* žiupsnis pipirų (dėjau čili miltelių ir džiovintų saldžiųjų paprikų)

1. Įkaitintoje keptuvėje su riebalais apkepti svogūnus, kol šie taps permatomi.
2. Sudėti ryžius ir juos lengvai pakepti kol taip pat pasidarys permatomi; įpilti vyno ir juo viską padengti.
3. Karštą sultinį pilti į keptuvę po samtį, ir pastoviai maišant laukti, kol visas susigers/nugaruos; tada pilti sekantį samtį ir taip tol, kol ryžiai taps al dente.
4. Ryžiams pasiruošus, įmaišyti sūrį, šokoladą ir prieskonius. Viskas :)

2009 m. gruodžio 1 d., antradienis

Trinta keptų daržovių sriuba su kriaušėmis

Kadangi man kalėdos atėjo anksti, tai ir iš savo pusės nutariau joms pasiruošti kuo anksčiau - teko paaukoti vieną laisvesnį šeštadienį apsilankymui akropolyje.... Kol rinkau brangiausiam dovaną, savotišką baimę sukėlė tie keisti žmonės su respiratoriais: pati jau nepamenu, kada paskutinį kartą sirgau, bet šįkart pagalvojau, kad gal ateis ir mano eilė ?
Su ta mintim įpuoliau į maximą ieškoti produktų-aukų, kurie padės išsigelbėt. Kai akis užkliuvo už vis dar ten begyvenančių moliūgų, greitai čiupiau mažiausią ir apsidžiaugiau, kad galų gale galėsiu pagaminti sriubą, kuri mano receptų svajonių sąraše jau kokį mėnesį tūnojo.
Šiek tiek modifikavau originalų recpetą, nepagailėjau malto imbiero, ir puode išvirė labai skani, saldžiai aštri sriuba, maloniai kvepianti imbieru. Nežinau, ar ši sriuba, ar šiaip neblogas imunitetas, bet jau besibaigiant visai tai gripo epidemijai, aš išlikau sveika (3 spjūviai pro kairį petį, dėl viso pikto) :)

Trinta keptų daržovių sriuba su kriaušėmis

Produktai (5 porcijos):

* 3 vidutinės kriaušės
* ~0,5 kg moliūgo
* 3 pomidorai, nuluptomis odelėmis
* ~ 1 kg cukinijos
* 1 vidutinė morka
* 1 didelis svogūnas, susmulkintas
* 3 skiltelės česnako, susmulkintos
* 1 arb. š. druskos
* 2 š. alyvuogių aliejaus
* 1,5 arb. š. malto imbiero
* j. pipirų žirnelių, grūstų j, pipirų, lauro lapų
* 1,5 L sultinio (maniškis buvo naminis ir aštrokas, tad pipirų galima pridėti dar papildomai kitu atveju)
* mėlynojo pelėsinio sūrio patiekimui (sauja porcijai)

1. Visas daržoves (įskaitant svogūnus ir česnakus, išskyrus morkas) supjaustyti 3-5 cm dydžio kubeliais, kepimo inde sumaišyti su aliejumi, 0,5 arb. š. druskos ir grūstais pipirais.
2. Daržoves 40-55 min. (arba kol suminkštės) kepti iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje.
3. Morkas smulkiai supjaustyti/sutarkuoti ir išvirti/iškepti (pagal skonį).
4. Pravėsusias iškepusias daržoves ir morkas sukombinuoti su sultiniu ir sutrinti iki norimos konsistencijos.
5. Į sutrintą turinį sudėti likusią druską, įdėti kitų prieskonių ir pavirti, kol skoniai išsimaišys.
6. Patiekti ant viršaus užbarsčius susmulkinto sūrio.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...