2012 m. rugsėjo 11 d., antradienis

Šamienė su šafranu (+Šamo sultinys)

Eklektiškos darbo paieškos ir rudeninis bliuzas atplėšė mane nuo maisto. CV tobulinimas, motyvacinių laiškų rašymas, kiekvieną kartą rašant vis įžūlesnį, centų skaičiavimas, pašalpų paieška, popierių tvarkymas ir visiškas savo laiko nevaldymas: o gal vat ryt/poryt pakvies į darbo pokalbį kokiam nors užkampy? Na, berods jau viskas eina į pabaigą. Gal ir negavau darbo, kurio norėjau, bet bent pagaliau nusipelniau pakvietimo pokalbiui, po 7 CV nusiuntimo tai pačiai įmonei :)

Nieko daugiau ir neįvyko. Tik kalnai obuolių, slyvų ir bobų vasaros ilgesys. Ir savotiška apatija/isterija/melancholija/depresija. Obuoliai eina tradiciniam obuolių pyragui, o slyvos neįtikėtinai skanios ir be virtuvinio darbo įsikišimo.
Ant bendrabučio palangės apsigyveno mėtos daigas (mėta-motina Kaune labai jau ieškojo naujų plotų užkariavimui), o šaldikly pavyko išsaugoti serbentų. Šaldytos braškės, deja, rugsėjo nebesulaukė. Pirmoji gyvenime virta uogienė (agrastų+serbentų) nenorėjo sandarintis (arba tiesiog aš nenorėjau nusipirkti stiklainio, tinkamo konservavimui), tad laukia, kada gi pagaliau sugalvosiu, kur padėti tą puslitrį..

Ši sriuba išvirta seniausiai. Tiesą sakant ne kažką naujesnio ir turiu paruošusi. Dėkoju Merkio Šamui už puikią žuvį, jūs taip pat ją išbandykit ; )
Tai būtų galima pavadinti dvigubu receptu - žuvies (šamo) sultinys ir žuvienė/šamienė su šafranu.
Panašią sriubą jau buvau ruošusi su lašiša, tad nutariau išbandyti šį skandinavišką receptą pridėjusi šamo mėsytės ir šafrano. Išvirė puiki sriuba, rekomenduoju ir jums. Atrodo, jog ingredientų daug, bet tikrai nemažą dalį jų savo šaldytuve galite rasti. Pasigaminti sultinį patiems primygtinai siūlau: vis tiek kaulus išmetate, pasiruošti ilgai netrunka, o kvapas ir skonis tiesiog dieviški..

Sultinio kiekiai beveik iš akies. Šaknines daržoves galima keisti kitomis. Ir nenustebkite, jog nėra druskos sultinio recepte, reikiamą jos kiekį pridėsite galutiniame produkte.

/

Šamo sultinys
(1,5 L kiekiui):

* vienos žuvies griaučiai  su šiek tiek mėsytės
* 1 svogūnas, susmulkintas
* 40 g saliero gumbo, supjaustyto kubeliais
* 40 g pastarnoko, supjaustyto kubeliais (keičiau morka)
* 1 lauro lapas
* keli juodųjų pipirų grūdeliai
* keli petražolių stiebai
* 1 gvazdikėlis (nesmulkintas)
* 1,5 L vandens
* 150 mL sauso balto vyno

1. Visus produktus sudėti/supilti į puodą ir užkaisti.
2. Užvirus nugraibyti susidariusias putas, sumažinti liepsną, jog vanduo vos virtų. Virti ~45 minutes.
3. Išvirusį sultinį perkošti per sietelį su įklota marle. Kiek įmanoma greičiau atvėsinti (sanitariniais sumetimais) ir laikyti šaldytuve, kol prisireiks.

Šamienė su šafranu
4 porcijoms:

* 2 Š. sviesto + 2 Š. alyvuogių aliejaus
* 0,5 svogūno, susmulkinto
* baltoji poro dalis, susmulkinta
* pusė puodelio saliero gumbo, supjaustyta kubeliais
* 2 bulvytės, suspjaustytos kubeliais
* 1,5 L žuvies sultinio
* 2 lauro lapai
* 2 žiupsniai šafrano
* druskos, baltųjų pipirų pagal skonį
* 1 puodelis riebios grietinėlės (keičiau pienu)
* 2 arb. š. pomidorų pastos
* 1 citrinos sultys
* ~400 g šamo mėsos, supjaustytos kąsnio dydžio gabalėliais
* 0,3 puodelio šviežių smulkintų krapų

1. Keptuvėje įkaitinti riebalus ir juose apkepti svogūną, porą bei salierą. Kepinti kartais pamaišant ~15 min., kol daržovės suminkštės.
2. Daržoves perkelti į puodą, kuriame jau yra sultinys, lauro lapai ir šafranas. Pridėti šiek tiek druskos, pipirų ir užkaisti (Papildomai druskos/pipirų pridėsite jau išvirę sriubą). Virti ant nedidelės ugnies apie 15 min..
3. Supilti grietinėlę, pomidorų pastą ir palaukti, kol sriuba vėl užvirs.
4. Paprieskoninti, jei vis dar trūksta druskos/pipirų, sudėti šamo gabaliukus, krapus ir nuimti sriubą nuo ugnies - žuviai išvirti užteks sultinio karštumo. Leisti pastovėti mažiausiai 15 min., nors skaniausia kitą dieną.
5. Prieš patiekiant apšlakstyti citrinos sultimis ir papuošti šviežiais krapais.

/

Šaltiniai:

2 komentarai:

  1. Net gaila, kad šitame Europos mieste šamų nepardavinėja... nors gal reikia pagaliau užsukti į porą didžiausių žuvies parduotuvių jo paieškot, o ne prie tokios gražios sriubos sriūbauti. Juo labiau, kad viena tokia žuvinė visai pakeliui namo :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Nebūtina naudoti šamą, originaliam recepte naudoja otą, esu dar išbandžiusi ir lašišą.. Nors žinoma, pretekstas apsilankyt turguj niekad nėra blogai ;)

    AtsakytiPanaikinti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...