2012 m. birželio 29 d., penktadienis

Bulgur kruopų kroketai su pomidorų-graikinių riešutų padažu

Beveik išsiugdžiau valią atsikelti bent kartą per savaitę anksčiau, jog nuvažiuočiau apsipirkti į turgų. Didžiausias malonumas rasti įvairiausio dydžio, kokybės, sunokimo laipsnio ir rūšių sodo/daržo gėrybių, o ir kainos nebaido nusipirkti beveik viską, kas tik patraukia akį. Tik vis dėlto apsipirkinėti turguose aš vis dar nemoku. Išsikeliu kriterijus ko tiksliai noriu, o parvažiavusi namo nežinau, kur dėsiu tuos gražius ridikėlius, arba suvokiu, jog rinkdamasi braškes persistengiau ir va jau dabar reikia kažkur sunaudoti jų puskilogramį, nes pūna akyse (ne, valgyti tiesiog su pienu nesinori :)). Be to MB, nors būdamas užsieniuose man vis guodžiasi, jog pasiilgo tikro naminio maisto, grįžęs aiškina, jog nenori žiūrėti kaip valandą laiko ruošiu makaronus ir tempia nuo namų ir virtuvės kuo toliau. Taip pat toliau ir nuo šaldytuvo, kuriame guli krūvos savo šiukšliadėžės valandos laukiančio maisto.
Todėl kartą sugalvojusi, jog tuos kalnus daržovių sunaudosiu gamindama gazpacho, idėją realizavau tik praėjus 4ioms dienoms nuo jos gimimo.. Peržvelgusi tas begalines daržovių atsargas sukrapščiau vos vieną pomidorą. Visa kita kvepėjo, erm, kompostu ? Beliko pripažinti faktą, jog tampu nemąstančia vartotoja ir sau pasakyti stop. Kitą dieną nuėjau į turgų ir vis tiek nusipirkau beveik 3 kg uogų sau vienai :| Tikiuos, didžiąją dalį jų pavyks išgelbėti. Ačiūdie, ridikėliai į pirkinių krepšį neįkrito..

Po tokios ilgos išpažinties apie savo apsipirkinėjimo paklydimus norėjau pasidalinti ledų receptu, kuriam galima sunaudoti bent jau dalį derliaus, bet suvokiau, jog aš ir receptų knyga bazuojamės skirtinguose miestuose.. Gal visi sezonai ir atsargos nebus pasibaigę, kai mes susitiksim.

Tad šįkart apie kito produkto atsargų sunaudojimą - bulgur kruopas, kurios irgi gulėjo atsargoje pas mane kokius metus. Sunaudoti jas įkvėpė Eurovizijos proga gimęs susidomėjimas Azerbaidžiano virtuve (mėgstu susigalvoti kokią virtuvę ir tuomet kelias valandas šukuoti internetą ieškodama kuo labiau autentiškų receptų). Beieškodama radau tinklaraštį su nemažai Azerbaidžiano (ir Turkijos) virtuvės patiekalų, tarp jų ir šiuos kroketukus.

Tik pradėjusi gaminti sužinojau naujieną, jog bulgur kruopos būna kelių rūšių, t.y. skirtingo smulkumo. Žinoma, mano turimos ir recepte minimos nesutapo. Turint kavamalę situacija gal dar galima ištaisyti, šiaip smulkintuve sausos kruopos nesismulkina :) Apsmulkinau jau išbrinkusias, suėjo.

Patys kroketukai nesveikai sotūs (ir kaloringi). Manau, net vyriškiui užtektų 2-3 vienetų su salotomis. Jei tik atmintis neapgauna (gaminau iškart po ESC), iš pusės originalaus recepto kiekių pasigamino 19 kukuliukų. Tiesa, beveik pusę jų užsišaldžiau ir vis dar laukiu, kada šiuo turkišku stebuklu vaišinsiu MB...

Skonis? Kaip aliejuje virtų mėsos kotletų su kruopomis :) Ne mano tipo patiekalas, bet niekada kažko panašaus nebuvau dariusi, tad vis įvairovė. Padažas tikrai derėjo, graikiniai riešutai tiek kroketuose, tiek padaže - puiku!

Bulgur kruopų kroketai su pomidorų-graikinių riešutų padažu

* 2 puodeliai smulkių bulgur kruopų
* 0,5 puodelio manų
* 2 puodeliai verdančio vandens kruopoms išbrinkti
* ~500 g maltos jautienos
* 1 puodelis smulkintų graikinių riešutų
* 1 vidutinis svogūnas susmulkintas/sutarkuotas
* 1 kiaušinis
* 1 Š. paprikų ar pomidorų pastos (naudojau pomidorų)
* 1 arb. š . druskos (arba daugiau pagal skonį)
* maltų juodųjų pipirų, malto kumino pagal skonį

* augalinio rafinuoto aliejaus virimui

* 2 vidutiniai prinokę pomidorai, nulupti ir sutrinti (tiks ir konservuoti)
* 1 Š. pomidorų pastos (jei pomidorai nesultingi)
* 2 Š. alyvuogių aliejaus
* 2 česnako skiltelės, susmulkintos
* 1 arb. š. džiovintų mėtų/baziliko (dėjau abiejų)
* druskos, pipirų pagal skonį
* 1 puodelis susmulkintų graikinių riešutų

1. Inde sumaišyti bulgur ir manų kruopas, užpilti verdančiu vandeniu, uždengti ir palikti išbrinkti ~15 min..
2. Įmaišyti visus likusius produktus, minkyti apie 5 min., arba kol gerai išsimaišys, atidėti 10iai minučių į šaldytuvą
3. Masei atšalus imti kiaušinio dydžio mėsos kiekį ir rankomis formuoti ovalo formos kroketą. Šitaip pasielgti su visa pasiruošta mase.
4. Įkaitinti keptuvėje/puode/gruzdintuve aliejų ir jame išvirti kroketus apverčiant virimo viduryje.

Kol mėsa šąla, galima pasiruošti padažą:
5. Viską, išskyrus riešutus, sumaišius pavirti ~5 min., vėliau sudėti riešutus. Galima patiekti tiek šaltą, tiek karštą.

/

Šaltinis: http://www.azcookbook.com/

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...