2012 m. kovo 27 d., antradienis

Šamo paštetas

Taigi, ir antrasis patiekalas iš šamuko, kurį, kaip jau minėjau, galite užsisakyti apsilankę čia. Darkart dėkoju už šį puikų nuotykį geriesiems žmonėms!

Šiuo patiekalu stengiuosi pataikyti į Velykų temą, visgi jos jau labai greitai pasirodys.. Ilgokai ieškojau šito recepto ir kai perskaičiau tik pavadinimą, supratau, kad taip, tai būtent tai, ko reikia. Kadangi, kaip minėjau, šamas Amerikoje populiari žuvis, receptas iš amerikietiško tinklalapio, tad turėjau problemų surandant visus tinkamus produktus, reikėjo galvoti, kaip čia išsisukus..

Visų pirma, originale minima chipotle peppers in adobo. Kiek domėjausi, kas tai per padaras, tesurasdavau komentarų, jog tai labai geras daiktas, kurį galima rasti kiekvienoje parduotuvėje meksikietiškų prekių skyriuje. Ačiū. Paieškojusi daugiau supratau, jog tai chipotle paprikos specialiame pomidorų padaže. Trumpam šmėkštelėjo mintis pasidaryti pačiai, bet tada sumojau, kad vieną kitą arbatinį šaukštelį gali atstoti ir adžika. Manau, jei sugalvojat kažką kito panašaus, kas turėtų čili ir pomidorus viename, irgi turėtų tikti.

Kitas nežinomasis - old bay seasoning. Vikipedija man rašo, jog šis prieskonių mišinys tinka jūros gėrybėms ir į jį įeina: garstyčios, paprika, salierų sėklos, lauro lapai, juodieji, raudonieji ir kvapieji pipirai, cinamonas, gvazdikėliai, muskatas, kardamonas, druska ir imbieras. Vat. Žinoma, galima pačiam pasidaryti tokį mišinį arba bandyt įsivaizduoti, koks skonis tai turėtų būti ir dėti tik kai kuriuos prieskonius. Maždaug taip ir pasielgiau - dėjau, ką turėjau, ir pridėjau nuo savęs, ką norėjau.

Ir kitas netikėtai retas ingredientas man pasirodė vusterio padažas! Ar čia tik man taip pasisekė, jog parduotuvėse, kuriose lankiausi jo tiesiog nebuvo (aplankiau tik didesnes iki, rimi ir maxima..), ar iš tikrųjų kažkas nutarė, jog Lietuvai užteks heinz ir vitanos (?) gamybos padažo.. Aš ieškojau būtent Lea&Perkins, tai buvo principo reikalas, tad tų padielkių nepirkau ir kažkaip apsiėjau tik su adžika bei mažyčiu šlakeliu acto.

Aštriojo kremo kiekius nurodžiau tokius, kiek mums prisireikė tokiam kiekiui pašteto. Jei nesate majonezinių padažų gerbėjai, galima mažinti perpus.

Ir jau visai pabaigai... Paštetas išėjo puikus. Švelniai aštrokas, tas papildomas padažėlis puikiai paryškino skonį (manau, puikiai tiktų ir kaip savotiška majonezo pamaina ant Velykų stalo aštrumo mėgėjams), tačiau valgydami dar sugalvojom, jog keli griežinėliai šviežių ridikėlių ar agurkėlio ant viršaus būtų išvis fantastika :>

/

Šamo paštetas

Produktai (išeiga ~2*150 mL pašteto):

* ~400-500 g šamo filė
* sultinio troškinimui (poach'inimui)
* 1,5 arb. š. želatino
* 3 Š. citrinos sulčių (dalį keičiau baltu vynu)
* 4 Š. majonezo
* žiupsnelis kajeno pipirų (pagal skonį)
* 1 Š. old bay prieskonių mišinio
* šlakelis vusterio padažo
* 2 svogūnėlių laiškai, susmulkinti
* 2 Š. petražolių, susmulkintų (nedėjau)
* druskos, pipirų pagal skonį

1. Įkaitinti orkaitę iki 180 laipsnių.
2. Šamo filė įtrinti old bay prieskonių mišiniu, guldyti į kepimo formą viengubu sluoksniu ir užpilti sultiniu, jog šis žuvies iki galo neapsemtų. Formą dėti į karštą orkaitę ir kepti 10-15 min., arba kol žuvis pradės birėti.
3. Kol žuvis tušinasi, želatiną užpilti citrinos sultimis ir palikti brinkti.
4. Inde išmaišyti majonezą su kajenu, old bay prieskoniais, vusterio padažu ir žalumynais.
5. Išbrinkusį sultyse želatiną lengvai pakaitinti maišant, kol ištirps. Jokiu būdų neleisti užvirti! Pravėsus įmaišyti į majonezo mišinį.
6. Išsitušinusią žuvį perforuota mentele išgaudyti, sudėti į paruoštą majonezą ir gerai išmaišyti apsmulkinant žuvies gabalėlius. Papildomai pridėti druskos, pipirų jei trūksta.
7. Sukrėsti į pasiruoštą tarą ir padėti į šaldytuvą, geriausiai pernakt.
8. Norint paštetą išversti, peiliu prabraukti inde palei sienelę, įstatyti indą keliolikai sekundžių į karštą vandenį ir tuomet jau galima lengvai tapšnojant dugną išversti (Nepersistengti kaitinant, nes per daug aptirps ir atrodys taip negražiai, kaip mano nuotraukose :>). Tepti ant duonos/batono, užsidėti šaukštelį kitą aštriojo kremo ir skanauti.

</font

Aštrusis kremas

* 2 arb. š. smulkintų chipotle peppers in adobo (adžikos ar kažko panašaus)
* 4 Š. majonezo
* 4 Š. grietinės
* 1 Š. raudonojo vyno acto
* druskos, pipirų pagal skonį

1. Išmaišyti pirmus 4 ingredientus ir paragavus pridėti druskos, pipirų.

/

2 komentarai:

  1. O kažin iš kitokios žuvies gautųsi toks skanėstas?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. iš tikrųjų nelabai daug nusimanau apie žuvis, bet manau bet kuri kita mažai kaulų turinti žuvis turėtų tikt, ta pati menkė ar upėtakis... :?

      Panaikinti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...