2012 m. kovo 25 d., sekmadienis

Šamo chowder'is

Ganėtinai netikėtai ir į mano namus atplaukė ūsuotasis Merkio Šamukas, o pačią progą paeksperimentuoti man suteikė Noriu Šamo žmonės, kurių tinklalapyje galite pagauti ir savo žuvelę. Puiki idėja, kokybiškas produktas, atkeliaujantis beveik tiesiai į namus.. Šiais laikais, kai tikrai šviežios žuvies susižvejot miestiečiams ne taip jau ir lengva, stipriai rekomenduoju. Pasiknisusi atminty prisiminiau, jog būtent šamą prieš kelerius metus teko ragauti Nidoje - šviežiai rūkytą, dieviško skonio. Ne filė pavidalu žuvis mano namuose nebuvo pasirodžiusi, tad šio iššūkio nekantriai laukiau :)

Jau beveik tradiciškai kiekvieną kartą susidūrusi su nauja užduotimi, kelias valandas šukavau visas savo turimas knygas ir interneto resursus ieškodama idėjų. Nieko daug džiuginančio neradau, o net jei ir rasdavau, jau kitą dieną pamatydavau, jog kažkas iš kitų tinklaraštininkų šitai išbandė. Nebeįdomu.

Taigi, trumpai galiu apibendrinti savo rastus pastebėjimus/atradimus, kurių nėra tiek jau daug:
* laisvėje augantys šamai dažniausiai būna riebesni, turi specifinį kvapą, belaisviai liesesni, malonesnio kvapo.
* daug kur teigiama, jog tai pietiniuose (Amerikos) regionuose labai populiari žuvis ir vienas dažniausių realizavimo būdų - apvolioti džiuvesėliuose/tešloje ir išvirti aliejuje (kiti tuo tarpu prieštarauja, jog žuvis ir taip riebi, tad virti papildomai aliejuje yra per daug baisu).
* panaudojimo galimybės yra beveik neribotos, nes mėsa švelnaus skonio, mažai kaulų, ja galima keisti daugumą kitų žuvų (radau receptų, kur netgi vietoje upėtakio siūloma alternatyva yra šamas).
* kadangi žuvis neturi žvynų, ji yra nekošerinė.

Mano tikslas buvo sugalvoti bent 2 nesunkiai paruošiamus patiekalus iš šios žuvytės, kurių vienas turėtų tikti Velykų proga. Tad šįkart tas pirmasis patiekalas, o ryt poryt jau ir Velykų stalą padėsiu planuoti :)

Visų pirma atrinkau sriubą, nežinau kaip tiksliai išversti jos pavadinimą į lietuvių kalbą. Angliškai sriuba vadinama chowder, dar pridedama X and corn chowder, kur X gali būti moliuskai, krevetės, krabas, žuvis, vištiena.. Kodėl tai negalėtų būti šamo ir kukurūzų čouderis ? Beje, pats chowder'is tai sriuba, sutirštinta miltais, į kurią beveik visada įeina bulvės ir kukurūzai.

Ok, idėja ir ingredientai yra, bet, kaip minėjau, mano rankose niekad nebuvojo ciela žuvis. Atrodė, jog žinau, ką reikia su ja daryti, bet nupjovus galvą supratau, jog nelabai. Peržiūrėjus šį video bandžiau improvizuotai atkartoti (vis dėlto mastelis ir žuvies riebumas labai skyrėsi) ir man beveik pavyko su minimaliais nuostoliais (įpjautas pirštas ir ligi šiolei skaudantis nykštys virėją puošia, tikiu). Taigi, finale iš 1,1 kg sveriančios žuvytės, gavau tarkim du gabalus filė, sveriančius po ~400 g, kuriuos apliejau citrinos sultimis ir apibarsčiau grūstais pipirais. Griaučiai atgulė į šaldiklį, tarkim kada nors bus sultinys.

Pati sriuba tiesiog puiki, būtent tokia, kurios ilgą laiką norėjau - lengvos kreminės struktūros, gaiviai sūroka, vietos improvizacijoms pilna (daržoves galima keisti ar kai kurių visai atsisakyti pagal savo poreikius). Mes ją papildėm krutonais ir minkštu pelėsiniu sūriu (mūsų atveju Lucifero su paprikomis), tačiau galima ant viršaus užtarkuoti ir kieto sūrio. Lietuviško skonio pridėjom pagardindami krapais ir svogūnų laiškais. Kadangi sriubą mūsų mažoje šeimoje dažniausiai tenka valgyti kelias dienas, nerizikuoju pilti pieno produktų tiesiai į verdančią, bijau, jog surūgs, tad grietinėlę pyliau jau tiesiai į lėkštę.
Taigi, stipriai rekomenduoju išbandyti šią sriubą! Švelni, lengva šamo mėsytė idealiai tiko, sriuba neįgavo specifinio žuvies kvapo, tačiau jei vis dėlto šamuką gauti jums sudėtinga, galima keisti ir kita kokybiška žuvimi.

Šamo chowder'is

Produktai (išsivirė 6-8 porcijos):

* riebalų kepimui
* 1 didokas svogūnas
* 1 paprika (naudojau raudoną)
* 1 didoka morka
* 2-3 stiebai saliero
* 4-5 vidutinės bulvės
* ~200 g kukurūzo (geriausiai būtų tiesiai nuo burbuolės ar šaldytų, pavyko gauti tik konservuotų)
* 4-6 Š. miltų (priklausomai nuo daržovių kiekio/norimo tirštumo)
* sultinio (priklauso nuo norimo tirštumo, pradėti galima nuo 1,5 L)
* 200-250 mL grietinėlės (tiks tiek liesesnė, tiek riebesnė)
* druskos, pipirų, prieskonių pagal skonį (dėjau čiobrelio, raudonėlio, gelsvės)
* 400-600 g šamo filė, supjaustytos gabalėliais
* sūris, žalumynai papildomai (nebūtina)

1. Visas išvardintas daržoves susmulkinti maždaug vienodo dydžio kubeliais (kukurūzų smulkinti nereikia).
2. Užkaisti sultinį.
3. Keptuvėje įkaitintuose riebaluose iš pradžių apkepti svogūnus, kol šie pasidarys skaidrūs, tuomet suberti likusias daržoves (kadangi maniškiai kukurūzai konservuoti, juos dėjau pabaigoje kartu su žuvimi) ir viską dar pakepti 5-8 minutes.
4. Ant daržovių per kelis kartus užsijoti miltus, po kiekvieno karto daržoves gerai išmaišant, jog miltai tolygiai jas apveltų. Subėrus visus miltus, keptuvės turinį dar 1-2 minutes pakepinti.
5. Daržoves supilti į verdantį sultinį ir pavirti apie 15 minučių, arba kol išvirs bulvės. Jei sultinio atrodo per mažai, pripilti papildomai.
6. Į verdančią sriubą sudėti šamo gabaliukus (ir kukurūzus, jei konservuoti), supilti grietinėlę, papildomus prieskonius ir pavirti dar apie 10 min., arba kol žuvis išvirs.
7. Paragauti, pataisyti skonį papildomais prieskoniais jei trūksta, ir patiekti paskaninus pasirinktais priedais, jei norima. Skanaus!

/

7 komentarai:

  1. Mmmm labai skaniai atrodo. Aš irgi norėjau ruošti sriubą, bet paskutinę minutę persigalvojau :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. o aš ketinau ruošti risotto, bet kai pamačiau, jog tau jį ruošei, teko ieškot kažko naujo ;D

      Panaikinti
  2. Kaip skaniai ir spalvotai atrodo :) Aš irgi šamuką gaminau, artimiausiu metu reiks pasidalinti.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. na taip, čia dauguma blogerių matyt gavo šią šaunią dovanėlę.. :) nekantrauju pamatyti, ką dar galima iš jos padaryti :>

      Panaikinti
  3. Ka reiskia tas chowder'is ? Nemanau, kad grazu svetimybem suteikti lietuviska galune, kaip is.. Siulyciau pakeisti pavadinima ;) nuotrauka silta :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. būtų malonu, jei anonimas ir pasiūlytų, kaip pakeisti pavadinimą ;) jei būtumėt skaitęs tekstą, būtumėt pastebėjęs, jog aš miniu, kad nežinau, kaip pavadinimą išversti į lietuvių kalbą. nesąmonių rašyt nenoriu, tad nutariau pasirinkti neutralų variantą. Pridėti prie angliško, neišverčiamo žodžio naudojant apostrofą lietuvišką galūnę pasirodė mažiausiai skausminga.
    o rašyti pavadinime ,,čouderis'' - skamba barbariškai.

    AtsakytiPanaikinti
  5. saunuole egle, labai gerai parasei ir kalbos neisdarkei

    AtsakytiPanaikinti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...