2009 m. lapkričio 28 d., šeštadienis

Šokoladinis obuolių pyragas

Niekas nepadeda geriau atsipūsti po sunkios mokslo savaitės, kaip maisto gaminimas. Dar labiau atsipalaiduoji, kai gamini kažką skanaus, ir tas nuostabus kvapas sklando po visą aukštą... Todėl ir pasirinkau šį poilsio būdą vėlyvam trečiadienio vakarui.
Šį kartą jokio recepto iš anksto nebuvau išsirinkus, tad kai kambariokė viltingai paklausė, ką gaminame ryt, nežinojau, ką atsakyti. Pulti ieškoti tingėjau, tarp atrinktų receptų nieko ypatingo... Ir tada aš prisiminiau obuolių pyragą, apie kurį tiek daug svajojau ir ketinau su mieliausiu iškepti dar vasaros pradžioje, bet taip ir neišdrįsau: jis atrodė toooks sudėtingas, kad vis atidėliojau pyrago kepimą, kol baigėsi vasara, o ir mieliausias išvažiavo.
Kai vėl atsiverčiau receptą, net pati maloniai nustebau, kad pyrago gamyba šįkart pasirodė tokia lengva. Tyliai mintyse sau ištariau: wow, per šį pusmetį tikrai daug ko išmokau, nors prieš metus net ryžių košės normaliai išsivirti nemokėjau... :)
Ir vis dėlto šis obuolių pyragas buvo savotiškas iššūkis: kepimo forma recepte buvo mažesnė nei maniškė, tad didinau proporcijas. Labiausiai neproporcingai nudidinau miltų (tešla vis buvo per lipni), o apie papildomą kakavą ir cukrų pamiršau, tad tešlai pritrūko spalvos ir saldumo. Vis dėlto valgant su ledais ar plakta grietinėle skonis nekelia abejonių :)
Produktų sąrašą pateikiu su savo iš akies pritaikytais pakeitimais (kiek kakavos ir cukraus iš tikrųjų turėjo būti), na, bet jei kas abejoja, gali visad išbandyti originalų receptą.
Ir kad jau tiek daug prirašiau, tai dar pasigirsiu, jog mano virtuvė praturtėjo šiuo gėriu, o maistas atrodo keliskart skanesnis fotografuojant nauju fotoaparatu. Taip, mano kalėdos šiais metais ankstyvos ir dosnios :)

Šokoladinis obuolių pyragas

Produktai (26 cm kepimo forma)

* 2,5 puodeliai miltų (+ stalo pabarstymui ir pan.)
* 5 š. kakavos
* 180 g sviesto, kambario temperatūros
* 7,5 š. cukraus
* 3 kiaušiniai
* 0,5 arb. š. vanilės esencijos (naudojau romo)
* 1 š. šalto vandens

* 1 kg obuolių
* 2 š. sviesto
* 1,5 š. malto cinamono
* 75 g juodo šokolado, sulaužyto
* 2-3 š. cukraus (jei norit saldžiau ar/ir obuoliai rūgštoki)

1. Kartu išsijoti miltus ir kakavą, įmaišyti sviestą, kad susidarytų trupinukai.
2. Į trupinius sudėti cukrų ir kiaušinius, įpilti šalto vandens ir esencijos.
3. Išminkyti tešlą, kol pasidarys rutulys, įkyriai nebelimpantis prie rankų (jei limpa - įdėti miltų, jei persistengėt - dar vandens).
4. Ant miltuoto paviršiaus iškočioti tešlą (2-3 mm storio) ir perkelti ją į išsviestuotą formą. Tešla padengti ne tik dugną, bet ir kraštus (tokio aukščio, kiek, rodos, reikės), o atlikusią tešlą įdėti kuriam laikui į šaldytuvą. Tešlos dugną formoje pabadyti šakute.
5. Keptuvėje įkaitinti sviestą, sudėti pusę obuolių, cinamoną ir cukrų, gerai apkepti, kol obuoliai suminkštės.
6. Suminkštėjus sudėti likusius obuolius, palaukti kol jie sušils ir, nuėmus nuo ugnies, suberti šokoladą; gerai išmaišyti, kad viskas juo pasidengtų.
7. Obuolių masę suversti į formą, tešlos kraštus prilenkti prie šio įdaro. Iš likusios tešlos (šaldytuve) iškočioti juosteles ar išpjaustyti formas, kuriomis padengti pyrago viršų.
8. Kepti iki 190 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 40 min. arba kol tešla viršuje pasidarys trapi.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...