2012 m. kovo 27 d., antradienis

Šamo paštetas

Taigi, ir antrasis patiekalas iš šamuko, kurį, kaip jau minėjau, galite užsisakyti apsilankę čia. Darkart dėkoju už šį puikų nuotykį geriesiems žmonėms!

Šiuo patiekalu stengiuosi pataikyti į Velykų temą, visgi jos jau labai greitai pasirodys.. Ilgokai ieškojau šito recepto ir kai perskaičiau tik pavadinimą, supratau, kad taip, tai būtent tai, ko reikia. Kadangi, kaip minėjau, šamas Amerikoje populiari žuvis, receptas iš amerikietiško tinklalapio, tad turėjau problemų surandant visus tinkamus produktus, reikėjo galvoti, kaip čia išsisukus..

Visų pirma, originale minima chipotle peppers in adobo. Kiek domėjausi, kas tai per padaras, tesurasdavau komentarų, jog tai labai geras daiktas, kurį galima rasti kiekvienoje parduotuvėje meksikietiškų prekių skyriuje. Ačiū. Paieškojusi daugiau supratau, jog tai chipotle paprikos specialiame pomidorų padaže. Trumpam šmėkštelėjo mintis pasidaryti pačiai, bet tada sumojau, kad vieną kitą arbatinį šaukštelį gali atstoti ir adžika. Manau, jei sugalvojat kažką kito panašaus, kas turėtų čili ir pomidorus viename, irgi turėtų tikti.

Kitas nežinomasis - old bay seasoning. Vikipedija man rašo, jog šis prieskonių mišinys tinka jūros gėrybėms ir į jį įeina: garstyčios, paprika, salierų sėklos, lauro lapai, juodieji, raudonieji ir kvapieji pipirai, cinamonas, gvazdikėliai, muskatas, kardamonas, druska ir imbieras. Vat. Žinoma, galima pačiam pasidaryti tokį mišinį arba bandyt įsivaizduoti, koks skonis tai turėtų būti ir dėti tik kai kuriuos prieskonius. Maždaug taip ir pasielgiau - dėjau, ką turėjau, ir pridėjau nuo savęs, ką norėjau.

Ir kitas netikėtai retas ingredientas man pasirodė vusterio padažas! Ar čia tik man taip pasisekė, jog parduotuvėse, kuriose lankiausi jo tiesiog nebuvo (aplankiau tik didesnes iki, rimi ir maxima..), ar iš tikrųjų kažkas nutarė, jog Lietuvai užteks heinz ir vitanos (?) gamybos padažo.. Aš ieškojau būtent Lea&Perkins, tai buvo principo reikalas, tad tų padielkių nepirkau ir kažkaip apsiėjau tik su adžika bei mažyčiu šlakeliu acto.

Aštriojo kremo kiekius nurodžiau tokius, kiek mums prisireikė tokiam kiekiui pašteto. Jei nesate majonezinių padažų gerbėjai, galima mažinti perpus.

Ir jau visai pabaigai... Paštetas išėjo puikus. Švelniai aštrokas, tas papildomas padažėlis puikiai paryškino skonį (manau, puikiai tiktų ir kaip savotiška majonezo pamaina ant Velykų stalo aštrumo mėgėjams), tačiau valgydami dar sugalvojom, jog keli griežinėliai šviežių ridikėlių ar agurkėlio ant viršaus būtų išvis fantastika :>

/

Šamo paštetas

Produktai (išeiga ~2*150 mL pašteto):

* ~400-500 g šamo filė
* sultinio troškinimui (poach'inimui)
* 1,5 arb. š. želatino
* 3 Š. citrinos sulčių (dalį keičiau baltu vynu)
* 4 Š. majonezo
* žiupsnelis kajeno pipirų (pagal skonį)
* 1 Š. old bay prieskonių mišinio
* šlakelis vusterio padažo
* 2 svogūnėlių laiškai, susmulkinti
* 2 Š. petražolių, susmulkintų (nedėjau)
* druskos, pipirų pagal skonį

1. Įkaitinti orkaitę iki 180 laipsnių.
2. Šamo filė įtrinti old bay prieskonių mišiniu, guldyti į kepimo formą viengubu sluoksniu ir užpilti sultiniu, jog šis žuvies iki galo neapsemtų. Formą dėti į karštą orkaitę ir kepti 10-15 min., arba kol žuvis pradės birėti.
3. Kol žuvis tušinasi, želatiną užpilti citrinos sultimis ir palikti brinkti.
4. Inde išmaišyti majonezą su kajenu, old bay prieskoniais, vusterio padažu ir žalumynais.
5. Išbrinkusį sultyse želatiną lengvai pakaitinti maišant, kol ištirps. Jokiu būdų neleisti užvirti! Pravėsus įmaišyti į majonezo mišinį.
6. Išsitušinusią žuvį perforuota mentele išgaudyti, sudėti į paruoštą majonezą ir gerai išmaišyti apsmulkinant žuvies gabalėlius. Papildomai pridėti druskos, pipirų jei trūksta.
7. Sukrėsti į pasiruoštą tarą ir padėti į šaldytuvą, geriausiai pernakt.
8. Norint paštetą išversti, peiliu prabraukti inde palei sienelę, įstatyti indą keliolikai sekundžių į karštą vandenį ir tuomet jau galima lengvai tapšnojant dugną išversti (Nepersistengti kaitinant, nes per daug aptirps ir atrodys taip negražiai, kaip mano nuotraukose :>). Tepti ant duonos/batono, užsidėti šaukštelį kitą aštriojo kremo ir skanauti.

</font

Aštrusis kremas

* 2 arb. š. smulkintų chipotle peppers in adobo (adžikos ar kažko panašaus)
* 4 Š. majonezo
* 4 Š. grietinės
* 1 Š. raudonojo vyno acto
* druskos, pipirų pagal skonį

1. Išmaišyti pirmus 4 ingredientus ir paragavus pridėti druskos, pipirų.

/

2012 m. kovo 25 d., sekmadienis

Šamo chowder'is

Ganėtinai netikėtai ir į mano namus atplaukė ūsuotasis Merkio Šamukas, o pačią progą paeksperimentuoti man suteikė Noriu Šamo žmonės, kurių tinklalapyje galite pagauti ir savo žuvelę. Puiki idėja, kokybiškas produktas, atkeliaujantis beveik tiesiai į namus.. Šiais laikais, kai tikrai šviežios žuvies susižvejot miestiečiams ne taip jau ir lengva, stipriai rekomenduoju. Pasiknisusi atminty prisiminiau, jog būtent šamą prieš kelerius metus teko ragauti Nidoje - šviežiai rūkytą, dieviško skonio. Ne filė pavidalu žuvis mano namuose nebuvo pasirodžiusi, tad šio iššūkio nekantriai laukiau :)

Jau beveik tradiciškai kiekvieną kartą susidūrusi su nauja užduotimi, kelias valandas šukavau visas savo turimas knygas ir interneto resursus ieškodama idėjų. Nieko daug džiuginančio neradau, o net jei ir rasdavau, jau kitą dieną pamatydavau, jog kažkas iš kitų tinklaraštininkų šitai išbandė. Nebeįdomu.

Taigi, trumpai galiu apibendrinti savo rastus pastebėjimus/atradimus, kurių nėra tiek jau daug:
* laisvėje augantys šamai dažniausiai būna riebesni, turi specifinį kvapą, belaisviai liesesni, malonesnio kvapo.
* daug kur teigiama, jog tai pietiniuose (Amerikos) regionuose labai populiari žuvis ir vienas dažniausių realizavimo būdų - apvolioti džiuvesėliuose/tešloje ir išvirti aliejuje (kiti tuo tarpu prieštarauja, jog žuvis ir taip riebi, tad virti papildomai aliejuje yra per daug baisu).
* panaudojimo galimybės yra beveik neribotos, nes mėsa švelnaus skonio, mažai kaulų, ja galima keisti daugumą kitų žuvų (radau receptų, kur netgi vietoje upėtakio siūloma alternatyva yra šamas).
* kadangi žuvis neturi žvynų, ji yra nekošerinė.

Mano tikslas buvo sugalvoti bent 2 nesunkiai paruošiamus patiekalus iš šios žuvytės, kurių vienas turėtų tikti Velykų proga. Tad šįkart tas pirmasis patiekalas, o ryt poryt jau ir Velykų stalą padėsiu planuoti :)

Visų pirma atrinkau sriubą, nežinau kaip tiksliai išversti jos pavadinimą į lietuvių kalbą. Angliškai sriuba vadinama chowder, dar pridedama X and corn chowder, kur X gali būti moliuskai, krevetės, krabas, žuvis, vištiena.. Kodėl tai negalėtų būti šamo ir kukurūzų čouderis ? Beje, pats chowder'is tai sriuba, sutirštinta miltais, į kurią beveik visada įeina bulvės ir kukurūzai.

Ok, idėja ir ingredientai yra, bet, kaip minėjau, mano rankose niekad nebuvojo ciela žuvis. Atrodė, jog žinau, ką reikia su ja daryti, bet nupjovus galvą supratau, jog nelabai. Peržiūrėjus šį video bandžiau improvizuotai atkartoti (vis dėlto mastelis ir žuvies riebumas labai skyrėsi) ir man beveik pavyko su minimaliais nuostoliais (įpjautas pirštas ir ligi šiolei skaudantis nykštys virėją puošia, tikiu). Taigi, finale iš 1,1 kg sveriančios žuvytės, gavau tarkim du gabalus filė, sveriančius po ~400 g, kuriuos apliejau citrinos sultimis ir apibarsčiau grūstais pipirais. Griaučiai atgulė į šaldiklį, tarkim kada nors bus sultinys.

Pati sriuba tiesiog puiki, būtent tokia, kurios ilgą laiką norėjau - lengvos kreminės struktūros, gaiviai sūroka, vietos improvizacijoms pilna (daržoves galima keisti ar kai kurių visai atsisakyti pagal savo poreikius). Mes ją papildėm krutonais ir minkštu pelėsiniu sūriu (mūsų atveju Lucifero su paprikomis), tačiau galima ant viršaus užtarkuoti ir kieto sūrio. Lietuviško skonio pridėjom pagardindami krapais ir svogūnų laiškais. Kadangi sriubą mūsų mažoje šeimoje dažniausiai tenka valgyti kelias dienas, nerizikuoju pilti pieno produktų tiesiai į verdančią, bijau, jog surūgs, tad grietinėlę pyliau jau tiesiai į lėkštę.
Taigi, stipriai rekomenduoju išbandyti šią sriubą! Švelni, lengva šamo mėsytė idealiai tiko, sriuba neįgavo specifinio žuvies kvapo, tačiau jei vis dėlto šamuką gauti jums sudėtinga, galima keisti ir kita kokybiška žuvimi.

Šamo chowder'is

Produktai (išsivirė 6-8 porcijos):

* riebalų kepimui
* 1 didokas svogūnas
* 1 paprika (naudojau raudoną)
* 1 didoka morka
* 2-3 stiebai saliero
* 4-5 vidutinės bulvės
* ~200 g kukurūzo (geriausiai būtų tiesiai nuo burbuolės ar šaldytų, pavyko gauti tik konservuotų)
* 4-6 Š. miltų (priklausomai nuo daržovių kiekio/norimo tirštumo)
* sultinio (priklauso nuo norimo tirštumo, pradėti galima nuo 1,5 L)
* 200-250 mL grietinėlės (tiks tiek liesesnė, tiek riebesnė)
* druskos, pipirų, prieskonių pagal skonį (dėjau čiobrelio, raudonėlio, gelsvės)
* 400-600 g šamo filė, supjaustytos gabalėliais
* sūris, žalumynai papildomai (nebūtina)

1. Visas išvardintas daržoves susmulkinti maždaug vienodo dydžio kubeliais (kukurūzų smulkinti nereikia).
2. Užkaisti sultinį.
3. Keptuvėje įkaitintuose riebaluose iš pradžių apkepti svogūnus, kol šie pasidarys skaidrūs, tuomet suberti likusias daržoves (kadangi maniškiai kukurūzai konservuoti, juos dėjau pabaigoje kartu su žuvimi) ir viską dar pakepti 5-8 minutes.
4. Ant daržovių per kelis kartus užsijoti miltus, po kiekvieno karto daržoves gerai išmaišant, jog miltai tolygiai jas apveltų. Subėrus visus miltus, keptuvės turinį dar 1-2 minutes pakepinti.
5. Daržoves supilti į verdantį sultinį ir pavirti apie 15 minučių, arba kol išvirs bulvės. Jei sultinio atrodo per mažai, pripilti papildomai.
6. Į verdančią sriubą sudėti šamo gabaliukus (ir kukurūzus, jei konservuoti), supilti grietinėlę, papildomus prieskonius ir pavirti dar apie 10 min., arba kol žuvis išvirs.
7. Paragauti, pataisyti skonį papildomais prieskoniais jei trūksta, ir patiekti paskaninus pasirinktais priedais, jei norima. Skanaus!

/

2012 m. kovo 22 d., ketvirtadienis

Karamelizuotų svogūnų ir saulėje džiovintų pomidorų padažas prie makaronų

Pavasaris, ir gyvenimas yra lengvas.. :)
Pagaliau galima išeiti į miestą be ausinių ir pirštinių, ieškotis naujos poros batelių, tiesiog spoksot pro langą laukiant pumpurų sprogimo. Ir, žinoma, jau dabar pradėt sukti galvoje idėjas, ką paruošti Velykų ar net Motinos dienos proga. Arba pradėti kurti planus, kaip išsišluoti namus ir tuo labiau spinteles, kuriose tiek turto, jog kelias savaites galėčiau pramisti net neiškeldama kojos iš namų. Bet aš ne apie tai. Tiesą sakant, o apie ką ?

Šis makaronų padažas turi stebėtinai mažai ingredientų, bet tikrai neprastas, manau, jog čia dėl saulėje džiovintų pomidorų, kurie ištempia net paprasčiausius patiekalus. Žinoma, tobulinti galima iki begalybės, pvz., aš mielai apkepintus svogūnus patroškinčiau baltame vyne, į pabaigą įmaišyčiau lengvai besilydančio sūrio (specialiai buvau nusipirkus beveik tepamo mėlyno pelėsinio, bet suradau jam kitą patiekalą, apie kurį kitąkart), o galutinį produktą apibarstyčiau pakepintais kedrų riešutais ir/ar kokia žalumėle dėl gaivumo, bet čia tada jau būtų labai pižoniškas patiekalas šventiniams savaitgalio pietums. Žemiau aprašytas variantas puikiai tiks lengvai vakarienei po darbo, kai šaldytuvas beveik tuščias.
Taip, nuotrauka daryta vakare ant daiktais nukrauto stalo ir gurgiant pilvui...

Karamelizuotų svogūnų ir saulėje džiovintų pomidorų padažas prie makaronų

2 porcijoms:

* sviesto+aliejaus kepimui
* didokas svogūnas, supjaustytas pusžiedžiais
* 1 česnako skiltelė, susmulkinta
* 4-5 saulėje džiovinti pomidorai, supjaustyti juostelėmis
* 1 puodelis sultinio
* itališkų žolelių, druskos, pipirų pagal skonį
* 2 arb. š. sviesto, kambario temperatūros
* 2 arb. š. miltų
* saujelė tarkuoto kieto sūrio
* išvirtų makaronų kiekis 2 asmenims

1. Keptuvėje įkaitini riebalus, suberti svogūnus ir ant labai mažos ugnies kepti apie 20 min. retkarčias pavartant, arba kol svogūnai stipriai paruduos.
2. Suberti česnaką ir pomidorus, pakepti apie minutę.
3. Supilti sultinį ir pridengus dangčiu troškinti ant silpnos ugnies, kol dalis nugaruos, apie 10 min.. Jei atrodo, kad nugaravo per daug, papildomai pripilti vandens.
4. Kol turinys keptuvėje verda, ištrinti sviestą su miltais iki vientisos masės.
5. Į verdantį sultinį per kelis kartus sudėti miltų-sviesto masę, po kiekvieno karto gerai išmaišant. Viską įmaišius, paprieskoninti papildomai, jei reikia.
6. Supilti iki al dente išvirtus makaronus, gerai išmaišyti ir palaukti, kol padažas užvirs.
7. Nukėlus nuo ugnies užberti sūrio ir šviežiai maltų juodųjų pipirų.

/

2012 m. kovo 8 d., ketvirtadienis

Orkaitėje keptų daržovių sriuba

Paskutiniu metu tapau savotiška maisto antisnobė. Visokie netikėti skonių deriniai, prieskonių ir ingredientų gausa įgriso juodai. Baisiausia, kad tokį maistą tiesiog mėgstu gaminti. Pasiruošiu padažą prie makaronų, valgau, ir neskanu. Išsiverdu sriubos ir vėl, laukiu nesulaukiu, kada ji pasibaigs. Iš tikrųjų net pačiai keista, kad ruošiuosi maistą tik sau, kurio nenoriu. Matyt, vis dar iš inercijos išbandyti viską, ko dar nesu ragavusi.
O iš tikrųjų pasiilgau paprasto, lietuviško, prieskoniais nenudailinto skonio, kurį galima jausti tradiciniuose bulviniuose ar mėsiškuose patiekaluose. Netgi elementarios juodos duonos su sviestu ir žiupsneliu druskos skonio pasiilgau, o tirštintam sultiny troškinti kotletukai tuoj pradės sapnuotis..
Žinoma, iškart kyla klausimas, tai kodėl tiesiog imu ir nepasidarau? Atsakymas būtų, jog stengiuosi, bet nueinu į parduotuvę, pamatau kažką įdomaus, nusiperku, o po to jau reik galvoti, ką iš to pagaminus. Bulvė ar faršas nelabai įdomiai atrodo ir retokai įkrenta į pirkinių krepšį.
Panašiai atsitiko ir su šia sriuba. Netikėtai parduotuvėje užmačiau pastarnokų ir prisiminiau kadais matytą, skaniai atrodančią pastarnokų sriubą Virtuvėje. Entuziastingai susiruošiau gaminti, bet receptas ir vėl buvo per daug mandras, nes orkaitėje karamelizuotų daržovių skonis manęs visai nevilioja. Kažkada saldžiaaštrės sriubos tikrai patiko, bet dabar norėjau tiesiog sūrios sriubos. Deja, padoresnio recepto rasti nepavyko ir aš vėl, sunkiai protu suvokiama kodėl, vis tiek išsiviriau būtent karamelizuotą sriubą. Žinoma, ji tikrai buvo skani, labai skani, mėlynas pelėsinis sūris ir juodgrūdės sėklytės suteikė puikaus pikantiškumo, bet.. nedžiugino.

Kiekiai iš akies, drąsiai galima keisti pagal savo poreikius.

Orkaitėje keptų daržovių sriuba

/

* keletas didelių pastarnokų, nuluptų ir stambiai supjaustytų
* 2 didoki svogūnai, supjaustyti ketvirčiais
* keletas česnako skiltelių, neišlukštentų
* kelios vidutinės morkos, stambiai supjaustytos
* skysto medaus + augalinio aliejaus daržovių kepimui
* prieskoniai pagal skonį (naudojau garam masala, chinese 5 spice, čili dribsnius, ožragės sėklas..)
* sultinio
* mėlynojo pelėsinio sūrio, juodgrūdės sėklų (nebūtina)

1. Įkaitinti orkaitę iki ~200 laipsnių.
2. Medų, aliejų ir prieskonius sumaišyti dideliame dubenyje. Į dubenį suberti daržoves, gerai išmaišyti, kad tolygiai pasidengtų prieskoniniu glajumi.
3. Daržoves paskleisti ant skardos ir kepti apie valandą retkarčiais pavartant, kol daržovės apskrus.
4. Kol daržovės kepa, užkaisti sultinį.
5. Iškepusias daržoves suversti į sultinį (česnaką išspausti iš lukštų) ir virti ~40 min., arba kol daržovės taps minkštos. Puodą nuimti nuo ugnies ir leisti pravėsti.
6. Pravėsusią sriubą sutrinti blenderiu ir užkaisti. Jei sriuba per daug tiršta, praskiesti sultiniu papildomai. Pridėti papildomai druskos/pipirų, jei trūksta.
7. Tiekti apibarsčius sūriu ir juodgrūdėmis.

/
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...